Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hodně štěstí a vraťte se!

Trochu jim závidím. Dveře do světa dokořán, jen jen vyletět. Spousta skvělých možností, zážitků!  Ale i úskalí a proher, ovšem i to k životu patří. Tak hodně štěstí a moc si nenamelte!

Venku je krásně, svítí slunce (tedy pokud zrovna neleje), prázdniny a dovolené se blíží. Požehnaný čas, řeklo by se. Ovšem pro některé rodiny stav počasí žádnou roli nehraje. Opakuje se to každý rok. Maturity za námi, přijímačky na univerzity už skoro taky. Teď se čeká na výsledky. Nervozita vrcholí, naše dcerunka doma chodí jak lev v kleci a ze stavu radostné euforie dokáže propadnout až na dno hluboké beznaděje během pár vteřin.

Mnozí mladí Češi se po prázdninách chystají vylétnout z hnízda a buď na stáži anebo na řádném studiu strávit pár měsíců anebo pár let v zahraničí. Velmi vřele tuto zkušenost doporučuji jak mládeži, tak rodičům. Není to úplně jednoduché a občas se na obou stranách dost brečí, ale vážně to stojí za to.

Vzhledem k tomu, že jsme oba své syny, (tedy to je jejich vyjádření) vykopli ihned po maturitě, (láskyplně, dodávám já), a to rovnou až za oceán, dovolila bych si pár postřehů.

My jsme jednoho krásného letního dne prvnímu klukovi sbalili peřinu (na radu zkušené kamarádky, peřina z domova je prý vážně důležitá) a vyrazili do Kanady, do Montrealu, kam se přihlásil na univerzitu a byl přijat.

I s pomocí přátel se nám podařilo najít příjemný podnájem a navázat zajímavé kontakty. Měli jsme dost času se ve městě zorientovat, objevit obchody a restaurace, kde se nijak movitý studentík může občas slušně najíst.  Přesto jsme neodjížděli s lehkým srdcem a na letišti jsem bulila tak, že mě pustili bez kontroly a ještě mi dali čistý kapesník.

Čas naštěstí utíká rychle, (čím je člověk starší, tím rychleji, říkají to všichni, takže to bude asi nějaký zákon), hned po létě přišly vánoce, pak další léto, první rok, druhý a nakonec promoce.  Z našeho introverta, který na celé střední škole nenašel jediného kamaráda, se stal sebevědomý absolvent s vlastním životem.

A právě sebevědomí bych českým studentům do kufru zabalila v první řadě.  Za dobu dojíždění do Montrealu jsem se setkala s vícero z nich. Řekla bych, že se znalostmi u nich problém není, všichni, které jsem poznala, dokončili studia s úspěchem. Jen ve vystupování je pořád mezi nimi a ostatními znatelný rozdíl.

Na našich školách by se, podle mého soudu, měla věnovat větší pozornost vnějšímu projevu. Schopnosti vyjádřit se před publikem, strukturovat text.  A umění prosadit se v konkurenci. Ve světě se setkají s mnoha dalšími studenty z mnoha různých zemí. Ti jsou velmi dobře připraveni, jsou zvyklí na tvrdou soutěž a rozhodně chtějí uspět. Vědí, že nikdo nečeká zrovna na ně a že záleží jenom a jenom na nich, kam se dostanou. Jistě, téměř všichni čeští studenti se to za nějakou dobu naučí, ale někdy ztratí dost času. Pořád trvá dost dlouho, než se otrkají a začnou vystupovat s nenucenou samozřejmostí jako většina ostatních národností.

Se sebevědomím souvisí další velice důležitá věc. Týká se spíše pánů studentů, ale i doktorandů. Do kufru je rozhodně nutné přibalit kvalitní oblek. Nemusí to být kdovíjaká značka, ale rozhodně by měl dobře sedět. Několik pěkných košil. Jeden pár opravdu dobrých černých polobotek. Hodily by se i nějaké mokasíny nebo sportovnější boty. Může se stát, že dojde k nějakému méně formálnímu pozvání. V tom případě jsou vhodné i třeba džíny, ale nikdy ne roztrhané, vždy čisté. Nebo kvalitní vlněné kalhoty. Elegantnější svetr se bude hodit vždycky. Pěkný pásek a ponožky uměřené barvy, černé, hnědé, modré, šedé, zkombinovat s botkami, samozřejmě. K obleku by se neměla nosit sportovní bunda, ale raději kabát, může být kratší, sportovnější.

Pokud cestujete do země s extrémnějším počasím, kupujte oblečení až na místě.  Pro kanadskou zimu má smysl kupovat bundy, boty a kalhoty pouze v Americe, tady se tak teplé a nepromokavé věci neseženou.  Konkrétně v Montrealu se dá vše potřebné pořídit ve specializovaných outletech. Výběr velký, ceny příznivé.

Vůbec nejde o to, oblepit se značkami. Důležitá je uměřenost a vhodnost oblečen k dané příležitosti. I tak to je dost velký výdaj (mimochodem jeden z mnoha), ale vyplatí se. Navíc, mnoho věcí se dá pořídit postupně.     

Takže, milé studentky a studenti, přeji všem dobrý start, hodně krásných chvil, úspěchy, nové přátele, poznávejte svět, nabírejte zkušenosti a třeba se i vraťte.

A jestli vám zbyde trochu místa, tu peřinu z domova si rozhodně vezměte!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zuzana Palečková | neděle 19.6.2016 17:52 | karma článku: 14,49 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Zuzana Palečková

A proč?

Hlídám dva malé vnuky, takže tisíc otázek, začínajících věčným proč, mě za den spolehlivě uondá. Jenže jsem zjistila, že já sama se až nezdravě často ptám taky tak...

4.3.2021 v 18:19 | Karma: 20,13 | Přečteno: 680x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Obyčejný covidový den

Tak jsem se během covidové pandemie zase ochytřila o další termín - adiktologická poradna. Nikdy jsem neuvažovala o využití těchto služeb, ale při shlédnutí posledních zpráv jsem pochopila, že už je možná načase

18.2.2021 v 15:25 | Karma: 19,35 | Přečteno: 689x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Mělo to smysl!

Zachránit se za cenu popření sebe sama anebo umřít v pravdě? Dává to ještě dneska smysl? Ano, dává! Každý národ, který si váží své svobody, si připomíná své mrtvé!

2.7.2020 v 21:37 | Karma: 16,43 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Balkán? Balkán!

Někdy nad něčím nebo nad někým ohrnujeme nos a vůbec si neuvědomujeme, že to i nám zvoní hrana a že my sami se topíme v tom samém marasmu. Tak bůh s námi se všemi!

25.6.2020 v 22:24 | Karma: 26,52 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Zuzana Palečková

Co by kdyby

Asi nejsem sama, kdo usilovně přemýšlí nad tím, co nás to postihlo a proč. Jestli to náhodou není varování našemu plemeni, že se tu už roztahujeme přespříliš. A jaká bude naše odpověď? Vezmeme rozum do hrsti?

28.5.2020 v 22:07 | Karma: 14,64 | Přečteno: 398x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 159
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 960x
Jsem Zuzana Palečková. Jsem dcera, manželka, máma, maman půlky Gabonu, tchýně gabonská, babička Čechogabončete a mám touhu se tak trochu vyjádřit

Seznam rubrik