Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zčásti jde vyzkoušet ta největší bariéra - komunikační. Stačí si třeba při zprávách vypnout u televize zvuk a hned se navodí, jako to je, když někdo něco říká a neví se co.  V poslední době, když mi někdo po několikeré prosbě odmítá své sdělení napsat, také dělávám to, že jej nechám vypovídat a pak mu začnu vyprávět pohádku "O Červené Karkulce" bez hlasu. Nejdříve dělají "cože?", ale já dál vyprávím. Pak už to nevydrží a řeknou něco ve smyslu: "Nevím co říkáte," což odezřu. Na to samozřejmě čekám a odvětím (to už normálně s hlasem): "Já také nevím, co říkáte, takže jsme na tom stejně. Když mi budete psát, budu  mluvit normálně a ne pouze otevírat pusu a uvidíte, že nám ta komunikace půjde velmi dobře." Pak konečně vezmou na vědomí, že mi své sdělení musí napsat  a následně se konečně chopí podávané tužky s blokem, aby to už měli za sebou.

3 0
možnosti
Foto

Vždycky záleží na vás, jak se ke své hluchotě postavíte... Ani já mezi lidmi nechytám souvislosti, ale nestydím se zeptat a hlavně se tomu musíme umět také zasmát... Kvalita života se opravdu neodvíjí od znalosti intimních detailů vašich kolegů a přátel, ale od toho - že se aktivně bráníte sluchové deprivaci tak - že si vytvoříte sociální síť lidí, kteří vás prostě berou...  Je samozřejmé, že musíte umět dobře odezírat..

0 0
možnosti
  • Počet článků 125
  • Celková karma 7,62
  • Průměrná čtenost 783x
ORBI PONTES šíří osvětu v oblasti sluchového postižení.Pořádáme pravidelně na konci září festival Týden komunikace osob se sluchovým postižením.

Sluchové postižení (SP) je označováno WHO (Světová zdravotnická organizace) jako 2.nejtěžší ihned po mentálním postižení. Lidé jsou odtrženi od komunikace. SP je velmi variabilní a není možné si jej vyzkoušet. Podle výše ztráty sluchu jsou lidé neslyšící, nedoslýchaví, ohluchlí, hluchoslepí, máme uživatele kochleárních implantátů. Každý člověk má jiné nároky na komunikaci. Prelingválně neslyšící dávají přednost znakovému jazyku, nedoslýchaví a ohluchlí lidé simultánnímu přepisu.

S podporou Blog iDNES.cz
 

Seznam rubrik