Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho baví výchovné koncerty, ať se přihlásí (v České filharmonii)

Výchovný koncert - brr! Hodinu sedět bez hnutí, dívat se pány ve fracích? Všudypřítomné pšššššt paní učitelek? Také vám naskakují pupínky? Tak odhoďte předsudky, zapomeňte na klišé a pojďte se bavit do Rudolfina.

V dílně mistra houslařeTomáš Pospíchal

Výchovné koncerty byly noční můrou pro většinu z dnešních rodičů. Dokonce i takový ředitel České filharmonie, který se věnuje hudbě od dětství, přiznal opakovaně a veřejně v médiích, že je upřímně nesnášel. A není divu, většinou jsme totiž nevěděli, o co vůbec jde. Co ti páni ve fraku jsou zač a o co jim vlastně jde. Nejlepší na výchovňáku bylo, že není normální škola, a že se dá v blízkosti koncertní síně poměrně dobře vyblbnout. Dlouhé chodby, kde se dá pěkně rozeběhnout, hrát fotbálek s tenisákem nebo mrkat na sebe do velkých zrcadel. Flusačka s verzatilkou a pomerančovou kůrou, v drsnějších školách s napínáčky. A když přišel pěvecký sbor, tak hurónský smích nad surrealistickými obrazy jejich prskotu snášejícího se v obláčcích směrem k hledišti.

Česká filharmonie si ale řekla tak takhle už NE! Na děti tu jdou úplně jinak. Tak třeba hned první letošní nový program "Jak se dělá orchestr". Na pódiu se objeví bicista Pavel, místo ve fraku, je v tričku. A hned dětem ukáže, jak se bubnuje pořádnej rokec. Taky si spolu hrají na zvířátka na louce. Jak se to dělá? To se vezmou různé zvonce (krávy), zvonky (telátka) a zvonečky (ovečky). A hned jsme na nivách zelených, někde pod Tatrami. Jak se dělá vítr, bouřka, hodný a zlý trpaslík anebo jak mrazivé zvuky v hororu? To Pavel dětem nejen prozradí, ale také osobně předvede. Používá k tomu roztodivné náčiní a děti si ta hejblata mohou také vyzkoušet. 

Od Pavla je jen kousek k trumpetistovi Láďovi. Nejen že válí dost slušně na různé druhy trumpet, ale naučí děti si sestavit vlastní lesní roh. Opravdu to jde a dokonce ten roh nebo-li horna (chcete-li blufovat v klasice) hraje. Stačí k tomu zahradní hadice, šroub (je těžké vybrat ten správný) a plastový trychtýř. OBI hlásí zvýšený prodej těchto komponentů a diví se proč. Že je za tím Česká filharmonie asi netuší. Kromě rohu si děti taky vyrobí i vlastní smyčec. Kupodivu funguje, jak děti s překvapením zjistí, když je jim dovoleno s ním přejet po opravdových houslích. Odposlechli jsme, že jedna holčička, které se její vlastnoruční smyčec tak líbil, ho letos nadělí k Vánocům tátovi, mámě i ségře:-))). Tak veselé Vánoce přejeme!

Nakonec děti zamíří do kouzelné dílny mistra houslaře. Houslař je to skoro pohádkový. Má spoustu pokladů. Hadí, rybí kůže, kosti z žraloka a mamuta. Dílna také pěkně voní, různými klihy, dřevem (a někdy i ostružinovým koláčem, mňam). Kdo nevěří, ať do Rudolfina běží, resp. ať tam vezme své děti nebo pošle svou školu. V dalších dílech slibuje Česká filharmonie dirigování nebo opravdovou zkoušku orchestru. A tam taky dětičky pěkně uvidí, že učení nikdy nekončí, že i když vyrostou, tak zas je bude někdo (dirigent) zkoušet, mučit a trápit a natahovat na skřipec:-). Nu což, co se v mládí naučíš...

A kdo chce vědět, jak tomu je doopravdy, ať se mrkne sem, vybere si program, který se mu líbí a přesvědčí se na vlastní oči.

 

Autor: Petra Zindulková | středa 25.9.2013 19:36 | karma článku: 11,78 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Petra Zindulková

Hlaholení v České filharmonii, vždycky něco extra

Kulturní podzim je tady. Filharmonici startují sezonu. A bude to zase paráda. Připravují Janáčkovu Glagolskou mši. Dílo, které od dob svého vzniku provokuje. Je to Janáčkův projev zbožnosti nebo kacířství? A aby toho nebylo málo, zahraje ji Česká filharmonie v původní, nově zrekonstruované verzi. V Čechách vůbec poprvé!

23.9.2013 v 15:45 | Karma: 8,23 | Přečteno: 305x | Diskuse| Kultura

Petra Zindulková

Němý Ferrin a pantomimická Česká filharmonie

Splnění velkých snů vyžaduje nejen štěstí, ale také značné úsilí a pokoru. Přes zklamání, že tentokrát to České filharmonii úplně bez chyby nevyšlo, můžeme mít radost hned třikrát. Filharmonie položila základ nové kulturní události, která v hlavním městě chyběla. Vítězi se stali hráči, kteří dokázali, že ČESKÝ FILHARMONIK se nenechá rozházet za žádných okolností! A Ceská filharmonie se otevřeně omluvila.

23.6.2013 v 13:12 | Karma: 9,00 | Přečteno: 509x | Diskuse| Kultura

Petra Zindulková

Co jsme nevěděli o šéfdirigentovi České filharmonie? Více panen!

Šéfdirigent Jiří Bělohlávek (nečekaně) v klubu La fabrika (skutečně!) prozradil mnohá tajemství ze svého působení ve Velké Británii. A ocenil, že rozdíl s Českou filharmonií je zásadní. Na poslech, porozumění i spelling. Hlavně hezky česky!

6.5.2013 v 14:39 | Karma: 12,15 | Přečteno: 661x | Diskuse| Kultura

Petra Zindulková

Čeští filharmonici míří do fabriky

Svátek práce slaví v nové době každý jinak. Někteří čeští filharmonici se zpožděním, prací ve čtvrti s dělnickým puncem. Přesvědčit se můžete sami večer v neděli 5. května v La fabrika v Holešovicích. A bude to tak trochu jiná filharmonie.

3.5.2013 v 11:05 | Karma: 10,64 | Přečteno: 458x | Diskuse| Pozvánky, akce

Petra Zindulková

Česká filharmonie zbrojí na sezonu 2013/2014

Hvězdy, dirigenti a repertoár, který nelze minout? Česká filharmonie v plné zbroji, síle a dokonalém souladu? Těžký kalibr na českém kulturním poli? Přijďte se přesvědčit příští sezonu do Rudolfina!

10.4.2013 v 18:05 | Karma: 10,60 | Přečteno: 432x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nejpracovitější na světě? Číňané slaví nepřeberné množství svátků a umí to rozbalit

2. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Číně O Číňanech si řada lidí myslí, že jsou suchaři. Opak je ale pravda. Umějí za to pořádně vzít a...

Bůh matka a strašení peklem. Redaktorky podstoupily křest v korejské sektě

2. června 2024

Premium Chcete se dozvědět něco o Bůh Matka? ptají se Korejci s tabletem kolemjdoucích na pražské ulici....

Je lepší být připraven na černý scénář. Lotyši opevňují hranici s Ruskem

2. června 2024  19:56

Na místech, kde dřív ráz krajiny nerušily ani stanice pohraničníků, nyní vzniká hluboký příkop....

Blesk zranil děti a dospělé v libereckém zámeckém parku, některé oživovali

2. června 2024  16:37,  aktualizováno  19:40

Celkem osmnáct lidí včetně dětí zranil blesk, který v libereckých Vratislavicích uhodil do stromu....

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 603x
Zvědavý stín České filharmonie, který s úctou vzhlíží k hráčům, kteří s láskou a úsilím denně pracují na tom, aby česká společnost měla možnost zapomenout na každodenní starosti a povznést se k prožitkům obohacujícím její vnitřní svět.

Seznam rubrik