Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co jsme nevěděli o šéfdirigentovi České filharmonie? Více panen!

Šéfdirigent Jiří Bělohlávek (nečekaně) v klubu La fabrika (skutečně!) prozradil mnohá tajemství ze svého působení ve Velké Británii. A ocenil, že rozdíl s Českou filharmonií je zásadní. Na poslech, porozumění i spelling. Hlavně hezky česky!

Jiří Bělohlávek v La fabrikaHN, René Volfík

Na začátku byl sen ředitele klubu La fabrika. V Austrálii viděl záznam rozlučkového večera Last Night BBC PROMS z loňského roku, kdy se Jiří Bělohlávek loučil s Velkou Británií a BBC Orchestra. Last Night PROMS je vždy velkolepou a dosti rozdováděnou událostí, kde se zpívá, tančí, skáče i pláče. Britské hudební šílenství ne moc odlišné od toho fotbalového. A tak se ředitel La fabriky zamiloval do představy, že takovou událost zprostředkuje i českým divákům. Ti sice mohli záznam slyšet živě z rádia (přenášela ho stanice Vltava), ale bez možnosti vidět rozjuchané Brity vyzbrojené nejrůznějšími nacionálními proprietami (včetně královských tiár, růžků v barvách anglické vlajky) nebo dalšími bizarnostmi jako např. nafukovacími narcisy?! to prostě není ono.

La fabrika se proto pustila do martýria získání práv na záznam. Po té co si vyměnili s BBC asi tři sta mailů, začalo svítat světlo na konci tunelu. Do La fabriky se nechal zlákat i šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek a pár českých filharmoniků, kteří našli odvahu předvést své umění La fabrika publiku.

Večer začal skvěle, po první skladbě, podotýkám na filmovém plátně, přítomné osazenstvo tleskalo jako na opravdovém koncertě. A pak znovu a znovu. Zazníval smích, dupání. Češi nechtějí zůstat za Brity pozadu. Po poslední skladbě vzdala La fabrika Jiřímu Bělohlávkovi hold a celá na jeho počest povstala. Wow! Tak to jsme nečekali a rozhodně neměli ve scénáři. Stejně jako srovnání s Jardou Jágrem, které pana šéfdirigenta nezaskočilo, vždyť každý je mistrem svého oboru, ne? A když může Jiří do La fabriky, proč by časem nepřišel Jarda do Rudolfina. Sedadlo 68 se tu najde!

V následující krátké besedě Jiří Bělohlávek odhalil různá tajemství ze svého působení ve službách BBC Orchestra. Ta se týkala hlavně zábavy spojené s jeho angličtinou. Hráči BBC Orchestra se celých šest let bavili nechtěnými přeřeky, posuny významů a prolínáním německých slov do anglického jazyka. A tak např. místo second version, hráči slyšeli second virgin. A těch se Jiří Bělohlávek dožadoval stále znouvu a znovu. Místo do ucha se hrálo do vesla a tak podobně. Často také zpívali písničku složenou z bělohlávkovských novotvarů, vždy ale ztichli, když se Maestro blížil. Nakonec jí ho ale naučili. Však jsme také mohli v La fabrice vidět poprvé veřejně Jiri´s Contradictionary - vypečený a lehce pikantní slovníček, který svému šéfovi BBC Orchestra sesbíral na památku.

Na závěr večera zahrál smyčcový oktet Collegium českých filharmoniků modernější skladbu Jupiter, poté vystoupilo Sdružení hlubokých žesťů s lehce swingovým kouskem a finiš byl ve znamení souhry obou souborů při interpretování staré hudby. České filharmoniky zkrátka jen tak něco nezaskočí. Naopak dokázali, že velmi dobře pobaví britskou velvyslankyni, studenta konzervatoře, mediální agentku, hudebního skladatele, lékárnici, učitelku klavíru, herce, spisovatele...jo a mimochodem Vojta Dyk byl taky!

Classic party v La fabrice kamerou ČT

 a objektivem iHned.cz

 

 

Autor: Petra Zindulková | pondělí 6.5.2013 14:39 | karma článku: 12,15 | přečteno: 661x
  • Další články autora

Petra Zindulková

Koho baví výchovné koncerty, ať se přihlásí (v České filharmonii)

Výchovný koncert - brr! Hodinu sedět bez hnutí, dívat se pány ve fracích? Všudypřítomné pšššššt paní učitelek? Také vám naskakují pupínky? Tak odhoďte předsudky, zapomeňte na klišé a pojďte se bavit do Rudolfina.

25.9.2013 v 19:36 | Karma: 11,78 | Přečteno: 593x | Diskuse| Kultura

Petra Zindulková

Hlaholení v České filharmonii, vždycky něco extra

Kulturní podzim je tady. Filharmonici startují sezonu. A bude to zase paráda. Připravují Janáčkovu Glagolskou mši. Dílo, které od dob svého vzniku provokuje. Je to Janáčkův projev zbožnosti nebo kacířství? A aby toho nebylo málo, zahraje ji Česká filharmonie v původní, nově zrekonstruované verzi. V Čechách vůbec poprvé!

23.9.2013 v 15:45 | Karma: 8,23 | Přečteno: 305x | Diskuse| Kultura

Petra Zindulková

Němý Ferrin a pantomimická Česká filharmonie

Splnění velkých snů vyžaduje nejen štěstí, ale také značné úsilí a pokoru. Přes zklamání, že tentokrát to České filharmonii úplně bez chyby nevyšlo, můžeme mít radost hned třikrát. Filharmonie položila základ nové kulturní události, která v hlavním městě chyběla. Vítězi se stali hráči, kteří dokázali, že ČESKÝ FILHARMONIK se nenechá rozházet za žádných okolností! A Ceská filharmonie se otevřeně omluvila.

23.6.2013 v 13:12 | Karma: 9,00 | Přečteno: 509x | Diskuse| Kultura

Petra Zindulková

Čeští filharmonici míří do fabriky

Svátek práce slaví v nové době každý jinak. Někteří čeští filharmonici se zpožděním, prací ve čtvrti s dělnickým puncem. Přesvědčit se můžete sami večer v neděli 5. května v La fabrika v Holešovicích. A bude to tak trochu jiná filharmonie.

3.5.2013 v 11:05 | Karma: 10,64 | Přečteno: 458x | Diskuse| Pozvánky, akce

Petra Zindulková

Česká filharmonie zbrojí na sezonu 2013/2014

Hvězdy, dirigenti a repertoár, který nelze minout? Česká filharmonie v plné zbroji, síle a dokonalém souladu? Těžký kalibr na českém kulturním poli? Přijďte se přesvědčit příští sezonu do Rudolfina!

10.4.2013 v 18:05 | Karma: 10,60 | Přečteno: 432x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Německá policie dopadla muže, který postřelil těhotnou i lidi v kadeřnictví

2. června 2024  16:21

Policie v Porúří na západě Německa dopadla muže, který podle ní v sobotu dopoledne na dvou místech...

Déšt škodí na západě Čech. Muže vytáhl z Úhlavy vrtulník, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  16:17

Na většině Česka se během neděle objevují bouřky. Vydatné deště zastavily odpoledne provoz na...

Na Zličíně srazil vlak člověka, provoz na trati Praha-Hostivice stála

2. června 2024  14:44,  aktualizováno  15:42

Na pražském Zličíně v neděli odpoledne srazil vlak člověka za železničním přejezdu. Muž utrpěl...

Topící se děti s dospělým zmobilizovaly k řece všechny, vrtulník i potápěče

2. června 2024  15:32

Záchranáři v neděli vyjížděli do Hlásné Třebaně na Berounsku ke třem lidem, kteří se topili v řece...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 603x
Zvědavý stín České filharmonie, který s úctou vzhlíží k hráčům, kteří s láskou a úsilím denně pracují na tom, aby česká společnost měla možnost zapomenout na každodenní starosti a povznést se k prožitkům obohacujícím její vnitřní svět.

Seznam rubrik