Kam zmizeli zločinci?

Pachatelé nejzávažnější kriminality opustili Českou republiku. Nebo alespoň velká většina z nich. Tedy zdánlivě to tak vypadá. Když si prohlížím internetové stránky Ministerstva vnitra, informací o úspěšně objasněných závažných kriminálních případech je tu jako šafránu. Ty tam jsou doby, kdy elitní policejní útvary prezentovaly úspěšné zásahy proti organizovanému zločinu několikrát do týdne, a dokázaly nejen usvědčit a zajistit jeho pachatele, ale i výnos z trestné činnosti. Dnes se tak děje jen výjimečně.

„Nemám rád označení elitní policejní útvar“, slyšel jsem před nedlouhou dobou na vlastní uši prohlásit současného náměstka policejního prezidenta Houbu. Mně je ovšem úplně jedno, co má, či co nemá rád pan Houba. Jako občan této země si přeji, aby policie byla schopna čelit organizovanému zločinu ve všech jeho formách. Myslím nejen formálně, nýbrž reálně a především dostatečně efektivně.

Jsem přesvědčen o tom, že do boje proti pachatelům nejzávažnější kriminality, zejména té organizované a vysoce sofistikované, mají být postaveni ti nejschopnější, nejzkušenější a nejvíce kvalifikovaní kriminalisté. Snaha „nemít elitní policisty“ v české policii poněkud zavání hloupostí a omezeností. Podivná snaha současného policejního managementu o pochybné rovnostářství mezi policejními útvary nikdy nepovede k žádoucím úspěchům v boji proti nejzávažnějším formám kriminality.

Nechci nijak nadřazovat policisty Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality ani Národní protidrogové centrály nad policisty z okresních či krajských policejních ředitelství. Nechci nijak snižovat význam práce policistů základních policejních útvarů. Tady se získávají znalosti a zkušenosti, tady mají být líhně kriminalistických talentů a budoucích kriminalistických es.

Personální doplňování útvarů policie specializovaných na objasňování nejzávažnějších kriminálních případů však poněkud vázne. Uvažuji o tom, jestli slůvko „poněkud“ by nemělo být nahrazeno slůvkem „trestuhodně“. Možná by současné vedení resortu MV a Policie ČR místo blábolení o uvolnění „generačního špuntu“ mělo uvolnit úplně jinde - úplně jiné špunty. Tedy pokud objasňování závažných zločinů stále ještě patří k prioritám české policie.

Až si příště otevřu internetové stránky MV, mnohem raději se dočtu o pozoruhodných výsledcích policie v boji proti zločinu, než o tom, jak proběhlo slavnostní otevření stálé expozice ochrany obyvatelstva v Muzeu Policie ČR. Potěšilo by mě, kdyby vedení resortu MV a PČR věnovalo méně času exhibicím a naopak více času řešení podstatných problémů spojených s bezpečnostní situací v naší zemi.

Autor: Vladimír Zimmel | sobota 9.8.2008 23:57 | karma článku: 22,05 | přečteno: 2755x