Smetanová dýňová polévka

První díl mojí Kuchařinky věnuji dýňové polévce, protože mi její jemně kořeněná chuť naprosto učarovala.

Sama jsem byla velice překvapená, můj první pokus o dýňovou polévku byl podle jakéhosi receptu, v němž se hojně vyskytovalo bílé víno a skořice, polévka byla sladká a mě ani mé rodině nechutnala. Proto jsem byla nadmíru překvapená, jak se mi druhý pokus, o rok později, vydařil.

Tento příspěvek píšu téměř jen jednou rukou, protože se mi, symbolicky, při krájení dýně povedlo říznout se do ukazováčku a na zbylé prsty levé ruky jsem při psaní opravdu levá (o svých okusech učit se psaní všemi deseti ještě někdy vyprávět budu).

Tedy recept na luxusní dýňovou polévku:

 

Suroviny

Základní suroviny na vaření vidíte na obrázku, především je to dýně, bohatě mi stačila půlkilová, ačkoli recept, ze kterého jsem vycházela, doporučoval kilovou. Na zasmažení jedna větší žlutá cibule, mrkev, celej, petržel. Rozhodně jsem zastánkyně čerstvé zeleniny, moje maminka vaří z mražené, ale ta už postrádá tu dobrou, výraznou chuť. Jedna větší brambora (nebo tři menší, jako na mém obrázku) zeleninový bujón, tři stroužky česneku, čerstvou petrželkovou nať a bazalku. Na závěr se bude přidávat smetana a a na dochucení muškátový oříšek, kmín a sójovka. Sůl a pepř je samozřejmostí.

Postup

Na kvalitním oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibulku. Já používám olivový, teď tu mám extra virgin dovezený ještě z Řecka, ale jinak používám Monini. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a petržel a prakticky hned to zasypeme na kousky nakrájenou dýni a bramborou. Dýni není třeba zbavovat slupky, díky vysoké teplotě stejně změkne a po závěrečném mixování už po ní nebude ani památky. Krátce spolu všechno osmahneme a poté podlijeme asi litrem zeleninového vývaru (popř. vodou s kostičkou bujónu). Přidáme trošku kmínu, sůl a pepř, přiklopíme pokličkou a necháme asi 40 minut vařit, aby nám dýně změkla.

Po uplynutí doby sundáme z plotny, přimícháme trochu smetany, prolisovaný česnek a petrželkovou nať a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujeme. Když se zbavíme větších kousků, můžeme podle libosti dolít smetanu, případně i vodu (po rozmixování má polévka konzistenci přesnídávky). Polévku zakapeme sójovou omáčkou a zasypeme lžičkou drceného muškátového oříšku. Nepřehánějte to s ním ale, je přeci halucinogenní:)

Jsme velice ráda, že jsem na tento recept narazila, zase mi tak ta podzimní atmosféra připadá o něco hezčí!

Doufám, že si pochutnáte a budu ráda za jakýkoli komentář, připomínku nebo i výtku :-)

Autor: Martina Žilková | pátek 12.10.2012 16:00 | karma článku: 0 | přečteno: 49x