Sláva českým Velikonocům!

Pomalu už se blíží Velikonoce. Na to nás alespoň upozorňují výstavky v supermarketech, nesčetné množství velikonočních dekorací na internetu nebo reklama na Vodafon již od Vánoc. Je ale více než úsměvné snažit se náš svátek pochopit z pohledu cizinců.

Česká republika má k Velikonocím velice specifický vztah a u nás praktikující zvyky jinde ve světě nenajdete. Možná právě dílem malého množsví věřících v rámci celorepublikového vztahu k náboženství se u nás tento ryze křesťanský svátek zachoval ve své spíše pohanské podobě vítání jara.

 

Zachované prvky

Křesťanství našemu barevnému a veselému svátku, svým charakterem neslučitelnému s oslavami ukřižování Vykupitele, přidalo snad jen jeden význačný a zachovaný motiv. Samozřejmě vyjma tradičního navštěvování kostela praktikujícími katolíky. Tím motivem je nakupování - nebo ještě lépe zvyk obléci si na Velikonoce něco nového. Je to docela pochopitelné, dříve lidé příliš prostředků neměli a když už si chtěli vzít něco hezkého a nového na sebe, nebyla lepší příležitost než oslava ještě především duchovních Velikonoc.

Naopak co je na Veliknocích skutečně zažité a v Čechách na první pohled viditelné, je šlehání pomlázkou. Zaplétání vrbových větviček v případě chlapců a barvení vajíček v případě dívek jsou naše jedinečné předvelikonoční tradice. Samotné nahánění dívek a symbolický výprask, za který chlapci od dívek nabarvená vajíčka dostanou už je záležitost Velikonočního pondělí.

Setkávání

A to je právě kamenem úrazu všech cizinců, kteří jsou těmto radovánkám u nás přítomni. Vzhledem k narůstající vlně ženské emancipace, podstatně více křesťanského založení nebo stále ještě rozpačitého přístupu k veřejně prezentovaným tématům sexu jim připadá naše pojetí svátku nepochopitelné.

Co vlastně vidí? Ženy si zde nechají dobrovolně "naplácat" od mužů a co víc - ještě je za to obdarovávají. U toho radostně pokřikují a pobíhají a muži se honí za nimi. Z nezaujatého pohledu tato scénka může působit velice obscénně.

Velikonoce z pohanského pohledu jsou svátek především plodnosti. Konec zimy a příchod nové naděje. Dívky jsou přece šlehány proto, aby neuschly. Je to pro jejich dobro, proto jsou taky muži odměňováni. Proč zrovna vajíčka je naprosto jasné a symbolika výskání při samotném šlehání je pak více než evidentní. ;)

Ale nemůžu se nezasmát pokaždé, když vidím výrazy překvapených cizinců.

"Na - tady máš pomlázku. Vezmi si jí a každou ženu, kterou potkáš, s ní vyšupej."

"Cože?! Mám vzít tenhle klacek a mlátit s nim ženy?"

... pak většinou následuje něco o tom, že namísto vajíček se před  nimi objevila lahev vodky. A víc si nepamatují.

 

Fotografie laskavě převzata ze stránek www.regiony.impuls.cz/www.femina.cz/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Žilková | čtvrtek 23.2.2012 12:58 | karma článku: 3,45 | přečteno: 75x