Recept na francouzský quiche

Můj druhý pokus o francouzský slaný koláček dopadl už přeci jenom o trochu lépe. Bohužel se mi stále nedaří docílit těch krásných zvlněných okrajů (viz. hlavní obrázek), tak tedy doufám, že alespoň co do chuti bude povedený.

smittenkitchen.com

Recept na quiche těsto jsem čerpala z blogu Kitchenette, dochucení jsem si pak přizpůsobila.

Pro představu uvádím krok po kroku svůj postup:

 

Základní suroviny:

Na náplň jednoho quiche bude potřeba 3-4 vajíčka a kelímek smetany. Další věci jsou pak závislé dle individuální chuti každého. Na těsto je třeba 150g hladké mouky (plus trochu na rozválení těsta), 120g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek.

 

Recept:

Hladkou mouku ručně zpracujeme spolu s vychladlým! máslem tak, aby vytvořilo hrudečky o velikosti ovesných vloček. Přidáme asi malého panáka zaledované vody a hněteme dohromady. Ledvá voda je důležitá proto, aby se nám kousíčky másla v těstě docela nerozpustily. Výsledná podoba těsta by měa být hladká lesklá kulička, kterou zabalíme do igelitu a dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice.

Mezitím si můžeme předehřít troubu na 190 stupňů a připravit si tekutou směs. Smětanu s vajíčky rozmícháme, dle chuti osolíme a opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Sama jsem pak do směsi přidala v jedné podobě olivy, balkánský sýr, cherry rajčátka, špenát a česnek; ve druhé plátky vysočiny, trochu špenátu a česneku, cherry rajčátka a strouhaný eidam.

Odpočaté těsto rozválíme na tenký plát a vložíme do vymazané a vysypané formy na dort. Chcete-li se vyhnout nafouknutí těsta, obložte prostředek pečícím papírem a zatěžkejte rýží (popř. čočkou), dejte na 15 minut předpéct.

Po uplynutí doby můžete na chvíli vyndat z trouby, a těsto zalít vybranou směsí (samozřejmě po odebrání pečícího papíru s rýží). Těsto pečeme ještě dalších zhruba 40 minut, aby směs pozbyla tekutého stavu.

Autor: Martina Žilková | neděle 14.10.2012 19:08 | karma článku: 6,98 | přečteno: 102x