Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J45a66n 77Z53i24e70g67l27e12r

19. 10. 2023 20:46

K polemickému blogu Aleše Merty. Když si někdo plete vojenského historika Eduarda Stehlíka s historikem Michalem Stehlíkem, pak nemá cenu ani reagovat.

0 0
možnosti

M92i36l18a27n 17B29í19l52e98k

19. 10. 2023 16:28

A mohl byste citovat z knihy paní Buberové? Teď nemyslím svědectví o zášti, ta je jasná, ale nějakou ukázku, ze které by vyplývala oprávněnost úvahy o přímém podílu Gusty Fučíkové na smrti Mileny Jesenské. Nemyslím to nijak konfrontačně, jen mě překvapilo, že třeba Jiří Pernes se o tak závažné události v kapitole o Gustě Fučíkové ("Komunistky s fanatismem v srdci") nezmiňuje (ačkoli ji jinak nešetří 🙂).

2 0
možnosti

Mě fascinovala jiná věc. Kdysi dávno jsem četl jak si komunističtí vězni pomáhali. Když třeba byl nějaký komunistický vězeň zapsán do transportu nebo špatného komanda jeho soudruh na pisárně ho vyškrtl a nahradil. Tak drželi při sobě. Bylo to vyzdvihováno jako zářný příklad soudržnosti.

Ovšem pak jsem se zarazil. No jo, ale ten vyškrtnutý musel přece být někým nahrazen. To znamená, že do špatného komanda musel jít nějaký jiný vězeň. To znamená obětovat někoho a sebe zachránit. Říkal jsem si jak toto může někdo vyzdvihovat a dávat dokonce jako příklad.

12 0
možnosti

Dovoluju si Vas upozornit na knihu "Gegen Stalin und Hitler" Napsal ji Strik Strikfeldt Wilfried. Narodil se v estonske Rize nemeckym rodicum , vyrustal a hraval si s ruskymi detmi, takze mluvil rusky jako rodily Rus. Pak slouzil v prvni valce svetove v carske armade. Po bolsevickem puci se odstehoval do Nemecka. V Hitlerove wehrmachtu slouzil jako tlumocnik, vyslychal stalinova syna Jakova po jeho zajeti a vyslychal i generala Vlasova. Ve Strkfeldtove knize je spousta zajimavosti ktere, jsem si jist by i Vas zajimaly. Zejmena zpusoby partyzanskeho boje a partyzanske taktiky pod kontrolou NKVD.

Nevim jestli kdy vysla cesky v CR, da se vsak sehnat na internetu pres ddodavkovou sluzbu Amazon.

2 0
možnosti
Foto

Rád bych si ji v němčině přečetl - když jsem ji chtěl na Amazonu vyhledat, tak se mi tam objevily jiné publikace - o Hitlerovi a Goebbelsovi.

0 0
možnosti

J44a88n 42Z72i12e38g34l45e75r

18. 10. 2023 21:12

Obhajoba komunistických zločinů nebude tolerována. Koneckonců se jedná o trestný čin. Nikdo netvrdí, že Fučíková byla kápem. Její týrání Jesenské potvrzuje paní Buber, která byla její spoluvězenkyní.

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Karma. Velmi informativní. Jesenská navíc byla dlouholetou, byť hlavně korespondenční, přítelkyní Franze Kafky, také se přátelila s Maxem Brodem. Oba byli významní pražští židovští spisovatelé. To muselo hodně vadit jak nacistům, tak komunistům, obě skupiny byly známé svým antisemitismem.

Vašek

10 1
možnosti
Foto

A49l77e70š 62M69e16r34t58a

18. 10. 2023 19:32

V té době, kdy žila Jesenská bylo ve vedení KSČ mnoho Židů a je tedy hloupost tvrdit, že komunistům z tohoto důvodu Jesenská vadila.

4 1
možnosti
Foto

Mám dotaz, Jene. To tvrzení, že komunistky zastávaly pozice kápů se týká především německých žen, že? Karma

1 0
možnosti

V roce 1953 se stala ředitelkou litovelského gymnázia jistá soudružka Helena Dobová, která se chlubila tím, že byla s Gustou Fučíkovou v Rawensbrücku. V roce 54 (i těch dalších) odmítla dát svoji fotografii na maturitní tábla s tím, že je to buržoázní přežitek. Někdy v šedesátých letech uzavřelo město Litovel jakousi družbu s jistým polským městem a města si vyměnila i alba s fotografiemi z kulturní, sportovní i polické činnosti. Snad nedopatřením se na jedné fotce objevila i tvář s. Dobové. Reakce polských žen, které byly za války ve stejném koncentráku a že s. Dobová patřila k nejobávanějším "kápům". Vlastně se nic nestalo, s.Dobová šla do důchodu a prý (snad) byla i vyloučena z KSČ. Inu, taková byla doba.

7 0
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,14
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz