Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ja mám kámošku na Morave a oni vôbec celú zimu netopí,sú tak zvyknutí a asi aj zdravší. U nás sa kúriť musí, mínus 15 stupňov to už človek teplo potrebuje. Na univerzite ma,chvalabohu len chvílku, učila nepríjemná asistentka, ktorá študovala v moskve a hovorila, že sa nikdy nekúrilo ani v kampuse, internáte ani v posluchárnach a ked si pri písaní poznámok dávala rukavice, profesor jej povedal, že aj keď jej mrznú ruky, musí to prekonať a písať bez rukavíc, lebo v ťažkých podmienkach vyrastajú velkí ludia. Ona inak neviem či bola taká povaha a či to štúdium tú povahu prehlbilo,ale hrozne bola neempatická a mala obĺúbencov proste taká tvrdá.

0 0
možnosti
DR

To je sice všechno pravda, včetně toho přísloví o té jámě, nicméně těch, kteří tu válku rozpoutaly, se nic takového nedotkne. Ti doma mrznout určitě nebudou.

2 0
možnosti
JK

J60a12n 59K65y10š58k16a

12. 1. 2024 3:54

Už se tím netrap, Dane...

3 1
možnosti
Foto

Nemohou chtít všechno. Mají na výběr - buď Ukrajinu, nebo teplo.

2 0
možnosti
MK

Kotelna byla ve velmi špatném stavu, protože personál byl odvelen na ukrajinskou frontu a následně došlo k rozkradení vybavení.

Zatčení ředitele továrny a zástupce starosty těžko něco vyřeší. Ale russký stát bude mít alibi aspoň v tom, že obětní beran byl poražen.

8 0
možnosti
MD

přikládám strojový překlad (deepl.com) clanku o ruském systému vytápění z Monde diplomatique....z června 2014 ! Výmluvné, zvláště ta poslední věta.

Obnovením autority a financí ruského státu si prezident Vladimir Putin získal důvěru obyvatelstva, a to navzdory autokratickým excesům. Otázka dálkového vytápění však ukazuje, že obnovení kapacity veřejných investic není doprovázeno zkvalitněním základních služeb. Pokušení prodat je soukromému sektoru zůstává silné. Pokud jde o energetickou účinnost, ta může počkat...

V zimě žije většina ruských městských obyvatel doma ve vestách, šortkách nebo lehkých šatech a s pootevřenými okny. Venku na Sibiři se teplota pohybuje kolem -40 °C, v Moskvě často -25 °C. V domácnostech je však někdy tak dusivé horko, že je třeba pouštět dovnitř proud mrazivého vzduchu polootevřeným oknem.

Dědictvím po SSSR je systém dálkového vytápění, který stále zásobuje tři čtvrtiny domácností. Problémem je, že neumožňuje regulovat teplotu v každé domácnosti. Tato síť, největší a nejstarší na světě, byla navržena bez přílišného zájmu o úsporu plynu, uhlí nebo topného oleje. Teplárny, často integrované do elektráren průmyslových kombinátů, jsou palivovými jámami. Co se týče potrubí přivádějícího horkou vodu, je instalováno pod zemí, ale často bez izolace, což vede k obrovským ztrátám. Na konci řetězce urbanisté neudělali z tepelné izolace strategickou prioritu pro kolektivní bydlení. V důsledku toho se na vytápění spotřebuje třetina primární energie vyrobené v zemi. Netěsnosti, zastaralost, neúčinnost, riziko přerušení dodávek: renovace je naléhavě nutná.

7 0
možnosti
MV

Předpokládám, že stav je setrvalý. Nu vot...

5 0
možnosti
JK

J78a13n 62K66y10š72k70a

11. 1. 2024 14:38

Z diskuze na idnes:

Nějaký dobrodinec, nebudu ho jmenovat, ať mu nepodsouvám prorusské názory, chce do russka poslat trochu levného rusského plynu...

3 0
možnosti
JK

J20a50n 42K10y28š67k11a

11. 1. 2024 14:33

Doufejme, že mrazy vydrží do března. Jednak je to dobré proti hrabošům, a za druhé, v březnu jsou v RuSSku prezidentské volby..., promiňte, imitace voleb. Ale když mrazy dopustí, i motyka spustí...

5 3
možnosti
JK

J62a61n 95K51y27š51k78a

11. 1. 2024 19:07

Pro Biceru a Telaříka opravuji: Doufejme, že mrazy vydrží až do dubna...

2 1
možnosti

Na to téma existuje dobrý vtip:

Volá Čech do Moskvy svému bývalému spolužáku z VŠ:

"Agoj, prý je u vás -40°C pod nulou!?"

"Ale houby, jenom -15°C".

"Ale u nás ve zprávách hlásili, že -40°C!"

"Jo tak, ty myslíš venku?"

8 0
možnosti
JV
  • Počet článků 3356
  • Celková karma 21,89
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz