Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pan August byl významným špionem komunistického Československa, který později utekl na Západ i s mnoha cennými informacemi. On ví dobře, co říká.

No právě, když bolševický špion něco říká, je dobré zbystřit svoji pozornost o 200%.

0 0
možnosti

nechte Fučíka na pokoji děláte jen to samé co dělali komunisti a také profesionální vdova Gusta jen v opačném gardu

0 0
možnosti

Za naší generace ho bylo všude plno. Dnešní mládež o jeho existenci téměř neví a doufám, že za pár let po nějakém Fučíkovi neštěkne ani pes:-)

0 0
možnosti

Buďte realista. Julius Fučík leží panu Zieglerovi v žaludku i více než sedmdesát let po Fučíkově smrti. Pravděpodobnější je, že za pár let pes neštěkne spíše po mně, po Vás i po panu Zieglerovi :-)

0 0
možnosti
Foto

Pane Koláři pro vaši informovanost. Na Pankráci byli dozorci Češi a ti všemožně pomáhali uvězněným politickým vězńům Oznamovali to jejich rodinám a i jim radili, jak mají na gestapu vypovídat. Vynášeli z věznice vzkazy. Vynesli napříkla básnickou sbírku básní, včetně poem Má appasionata, kterou napsal Jindřich Vichra. Vynesli výtvrané dílo, které v cele nakreslil malíř Jaroslav Lebeda, stejně tak básnickou sbírku Karla Vokáče, karikatury Josefa Dryáka, jedinečný cyklus kreseb malíře Jaroslava Lebedy a tak dál. Takže to, že vynesli i Fučíkovou Reportáž psanou na oprátce není nic divného. To, co z něj udělali komunisté, za to on  nemůže.

1 0
možnosti
Foto

Pan Koláři, opakuji nikde není důkaz, že by Fučík někoho udal. Pokud píšete, že nebyl hrdina, tak bych rád vás viděl na jeho místě. Čekat rok na smrt. Takovou dobu se čekalo v Plötzensse na smrt.  Fučík byl popraven ve dnech 7.8.9.1943. Tento den vešel do historie pod názvem Krvavá noc. Došlo k náletu spojenců, který zasáhl třetí blok věznice, kde byla gilotina, kterou oheň poničil. To však nebyl důvod, aby nacisté zastavili popravy. Nacisté v tyto dny popravovali pověšením na řeznické háky, které byly zavěšeny na koleji. Během tří dnů dokázali kati pověsit na tyto háky 360 lidí Mezi nimi bylo i  140 Čechů a i J. Fučík. Neměli žádnou možnost se na smrt připravit, nesměli napsat poslední dopisy. Umírali hrozným způsobem a to udušením, dlouhé minuty za nepředstavitelných mukách.

0 0
možnosti
Foto

Podle politických věznů z dob okupace na gestapu promluvil každý. Šlo podle nich zjistit, co gestapo ví a to doznat a neříct nic navíc. Gestapo o proti StB si případy nevymýšlelo, za účelem dostat někoho do kriminálu.

4 0
možnosti
Foto

Každý režim si vytváří určité ikony. Je divné, proč si komunisté vybrali Fučíka, když popravených komunistů byly tisíce a určitě všichni nebyli zrádci a kolaboranti. Spíše naopak. Asi usoudili, že ve spojitosti s "reportáží" to bude mít silnou odezvu. Detektivní pátrání v historii je zajímavé, leč výsledky bývají velmi podobné. Zpochybňují to, co vládnoucí garnitura té které doby předestřela jako pravdu. Docela by mě zajímalo, jak budou za tři čtvrtě století historikové hodnotit  události a osobnosti dnešních dní. Asi bychom se hodně divili.

0 0
možnosti

Nektere asi hodne negativne.

0 0
možnosti

Ona uz tenkrat i nam detem byla ta glorifikace Fucika trochu podezrela. A jeste k tomu dost znamych bylo zapojeno na skupinu kolem Vojtecha Preissiga a ti prezivsi vedeli.

0 0
možnosti
Foto

Ono k pochybnostem o této postavě bohatě stačí, když si člověk uvědomí, KDO ho glorifikoval...R^

7 0
možnosti

Jana Husa komunisté také glorifikovali tím způsobem, že z něho udělali pomalu prvního komunistu. Snižuje to nějak jeho hrdinství? Nesnižuje. Morální kredit Jana Husa je totiž tak velký, že mu neublížila dehonestace katolickou církví ani glorifikace komunistickou totalitou.

3 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz