Vyhazovy kvůli názorům jsou špatné, v Rusku i Americe

Americká University of Massachusetts-Lowell dalo okamžitou výpověď děkance ošetřovatelského oboru Leslie Neal-Boylanové. Důvodem měla být její slova, že záleží na životech všech lidí, nejen těch černých. .

S tím nelze než souhlasit, samozřejmě, že záleží na všech lidských životech. Ovšem , když tuto myšlenku hlásají například členové a příznivci okamurovské SPD, kteří se dokázali radovat ze smrti migrantů, pak to od nich zní nedůvěryhodně.

Nicméně, paní děkanky je mně líto, je obětí šílenství, které v poslední době zachvátilo Ameriku. Doufám, že se je podaří zastavit.

Vadí mně ovšem pokrytci, kteří údajně bojují za paní děkanku, a přitom daleko horší represe v putinovském Rusku jim nevadí. Už před pěti lety byl vyhozen ze svého místa na prestižní moskevské vysoké škole profesor Andrej Zubov, který veřejně prohlásil, že Rusko okupovalo Krym. Jsem hrdý na to, že mu místo nabídla Masarykova univerzita v Brně. Já vím, že na filozofické fakultě mé alma mater jsou vyučující, kteří jsou stoupenci Putina a odpůrci našeho členství v NATO, své názory hlásají na sociálních sítích a vyhazovy jim nehrozí. Proč také, když jsou uznávanými odborníky.

Současná situace ve Spojených státech amerických mě vadí, bourání památníků osobností konfederace je špatné, stejně tak pouliční demonstrace proti údajnému rasismu, které se ovšem často zvrhávají v rabování a ničení soukromého a veřejného majetku. Tohle si kritiku zaslouží.

Stejně tak je ovšem třeba vystupovat i proti tomu co se děje v Rusku, kde je svoboda lidí na rovněž brutálně ohrožena. Já si ovšem pamatují i blogy zdejších Putinových obdivovatelů, kteří mimo jiné chtěli zakázat demonstrace Ukrajinců a jejich příznivců nazvaném Pražský Majdan na pražském Staroměstském náměstí. To ale vzhledem k tomu, že Listina základních práv svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, zaručuje rovněž svobodu shromažďovací, není možné.

Ale pojďme dál, v Rusku je normální trestní stíhání lidí kvůli názorům na historii. Trestný je například výrok, že Sovětský svaz spolu s nacistickým Německem rozpoutal II.světovou válku. Ve vězeních jsou rovněž lidé, kteří si dovolili zkritizovat připojení Krymu k Rusku, tak třeba na ruské sociální síti V kontakte napsali, že se jednalo o okupaci. A hned je z toho pobyt za mřížemi.

Ruské Muzeum gulagu v Permu je důkazem toho, že v Rusku se dostala k moci neostalinistická banda, která se snaží zamlčovat Stalinovy komunistické zločiny proti lidskosti. A tak z muzejních expozic zmizely na příkaz místních úřadů všechny připomínky o politických vězních a jejich boji proti sovětskému systému. Muzeum je předváděno jako vězení pro obyčejné kriminálníky. Z veřejných prostranství jsou také odstraňovány vzpomínky na obětí komunismu, ale vztyčování soch masovému vrahovi Josefu Stalinovi nevadí.

Ruští cenzoři také zakázali školní učebnici, která popisovala zločiny stalinismu. Důkazů, že současné putinovské Rusko není v žádném případě vzorem normálnosti, je více než dost. Nicméně Ameriku jsme vždy obdivovali jako zemi svobody, byl bych proto nerad, kdyby se z hlediska represí příliš blížila Rusku.

https://echo24.cz/a/SbVEr/univerzita-vyhodila-dekanku-napsala-v-mailu-ze-na-kazdem-zivote-zalezi?fbclid=IwAR1VXWEVMZOb1j0F0ScoRX3B5kYZwmCuw_6qomCZZx47n0g_qbcrPMMWZ8o#.XwF0vhLmkSl.facebook

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-stalin-ucebnice-represe-teror-roskomnadzor_1708020600_mls

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 7.7.2020 18:29 | karma článku: 31,30 | přečteno: 2718x