Výborně: Můstek už není postrachem pro vozíčkáře

Je to skvělá zpráva. Matky s kočárky, vozíčkáři, senioři a všichni ti, kteří špatně chodí, už mohou pohodlně cestovat i z nejvytíženější stanice pražského metra Můstek. K dispozici jsou pro ně dva výtahy.

Klíčový přestupní uzel pražského metra – stanice Můstek na trasách A a B je podle dopravního průzkumu z listopadu minulého roku nejvytíženější stanicí podzemní dráhy. Denně ji využije kolem 180 tisíc cestujících. Nicméně až do nedávna zde měli vozíčkáři, matky s kočárky, senioři a špatně se pohybující lidé problém - nebyl zde bezbariérový přístup. To se však změnilo a od prvního března mohou využívat dvou výtahů, které jezdí mezi uliční úrovní a nástupišti linek A a B. Tímto se po stanicích Florenc a Muzeum stala bezbariérovou i poslední přestupní stanice pražského metra a uzavírá se onen pomyslný trojúhelník v centru hlavního města.

Vyspělá společnost se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o ty, kteří její pomoc potřebují. Lidé, kterým chůze nedělá problémy, se bez výtahu v metru obejdou a proto to nemusí pochopit. Jenomže nikdo neví, jestli také jednou nebude takový bezbariérový přístup potřebovat. Stačí málo, například autonehoda dokáže ve vteřině poslat zdravého člověka na vozík, nebo chůzi znesnadní či také úplně znemožní nemoc, která také může přijít bez varování.

Proto je dobře, že pražský Dopravní podnik a vedení metropole pracují na bezbariérové městské dopravě. Někdo může namítnout, že by výtahy mohly přibývat v metru rychleji. Jenomže je třeba si uvědomit, že některé stanice metra jsou hluboké až kolem čtyřiceti metrů a geologické podmínky jsou v nich často velmi složité a proto je výstavba bezbariérových přístupů technicky náročná a drahá.      

V metru je v současné době 43 bezbariérových, kterých využívá 80% cestujících, z celkem 61 stanic. Letos DPP začne práce na vybudování bezbariérového přístupu ve stanici Palmovka na trase B. Kompletně by měla být podzemní dráha bez bariér do roku 2025.

http://www.dpp.cz/stanice-metra-mustek-je-diky-novym-vytahum-plne-bezbarierova/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 2.3.2016 18:37 | karma článku: 13,85 | přečteno: 295x