V okolí Želivky by dali turisté práce mnoha lidem

Byla to vyhlášená rekreační oblast, ale přehrada Švihov známější pod nesprávným názvem Želivka odtud návštěvníky vyhnala. To by se mohlo změnit a zákazy by měli opět vystřídat lidé.

Vodní nádrž Švihov je klíčovou zásobárnou pitné vody pro Prahu. Chápu, že hlavní město odněkud pitnou vodu dostávat musí, nicméně v okolí Želivky žijí lidé a ti se musí také něčím živit. Pamětníci vzpomínají, kolik k nim dříve přijíždělo turistů a kolem řeky to byly samé hotely a restaurace.

Jenomže přehrada to všechno změnila. Návštěvníky vystřídaly samé zákazy, zákaz koupání, rybolovu, vstupu do ochranných pásem atd. Místním obyvatelům to však hodně ublížilo, protože kraj začal být zanedbávaný, chybí práce a tak jej lidé opouštějí.

Starostové z obcí v okolí přehrady nyní ve spolupráci s europoslancem Tomášem Zdechovský vytvořili expertní tým, který by měl pomoci tento region oživit. Uvažuje se o tzv. měkké turistice, tedy cyklistice, rybaření nebo pěší turistice. Odborníci dokonce uvádějí, že ani koupání by vodě v přehradě moc neublížilo. Horší než lidé jsou totiž škodlivé chemikálie, které se do vody dostávají z polí.

V České republice přitom známe případ, kdy vodní nádrž sloužila jak k rekreaci, tak zároveň jako zdroj pitné vody. Jednalo se o brněnskou přehradu, které Brňáci neřeknou jinak než „prýgl“, kam se tehdy, když „zoncna rumpluje“, jezdí koupat, ale která rovněž dříve dodávala do druhého největšího města naší vlasti pitnou vodu. A nutno dodat, že hlavními znečišťovateli byly okolní obce a stovky chat na březích, které neměly účinnou kanalizaci a tak splašky z nich tekly do přehrady. Koupající lidé vadili daleko méně stejně tak jako plachetnice nebo windsurfingy.

Je fakt, že na brněnské přehradě byly možnosti rekreace omezeny a třeba motorové čluny tam nesměly. A nikdo rozumný je nebude pouštět ani na Švihovskou nádrž. Ale proč se bránit výstavbě cyklostezek nebo otevření stávajících silnic pro kola, to nechápu. Stejně tak je tomu s rybolovem a pěší turistikou. Je třeba myslet na to, že v okolí Želivky žijí lidé, kteří potřebují práci. A právě cestovní ruch by mohl přinést místním obyvatelům nová pracovní místa.                

http://www.tiskovky.info/tiskove-zpravy/starostove-z-okoli-zelivky-vytvorili-expertni-tym-budou-pozadovat-kompenzace-od-statu

http://www.agris.cz/clanek/188473

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 25.6.2015 17:32 | karma článku: 12,29 | přečteno: 534x