Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Americké prameny uvádí,že až 50% kardiochirurgických operací je provedeno zbytečně.

Jo,trh je trh.

0 0
možnosti
JZ

Před rokem 1989 za socialismu byl stav socialistické kardiochirurgie katastrofální, dosvědčuje přední český kardiochirurg profesor Jan Pirk.

http://zdravi.e15.cz/rozhovory/predstavujeme/383869

0 0
možnosti
JZ

S dovolením vypůjčeno od Dušana Makovce Makovského.

Národ byl zdravější díky špičkovému zdravotnictví.

Délka života v socialistickém Československu byla v průměru o čtyři roky kratší než v prohnilých kapitalistických státech. Podle tabulek Světové banky žil v roce 1989 průměrný Čechoslovák 71.4 roku. Ovšem průměrný Američan 75.2 roku, Rakušan 75.5 roku a Nizozemec dokonce 76.9 roku. S trochou nadsázky se dá říct, že život v socialismu byl zdraví škodlivý.

Ani o špičkovém zdravotnictví se nedá mluvit. Ano, měli jsme v Československu kapacity, které patřily ke světové špičce, jako byl například pediatr profesor Švejcar, bojovník proti neštovicím chemik Holý nebo otec kontaktních čoček Wichterle. Ovšem kdo o nich u nás věděl? Jeden z dalších typických rysů socialismu byla nenávist vůči schopným a úspěšným. Klacky, které strana házela pod nohy těmto vědcům, by byly námětem na vlastní knihu. Připomeňme si ale, že zrušením licenčních smluv na výrobu kontaktních čoček přišlo socialistické Československo zhruba o miliardu tehdejších dolarů. Samotný Wichterle neměl z peněz za patenty ani zlámanou grešli.

Běžné zdravotnictví ovšem silně zaostávalo za zbytkem světa, především díky nemožnosti spolupracovat na výzkumu se západními lékaři a neschopnosti nakupovat špičkové lékařské vybavení.

Jak to tedy bylo? Komunisté ukradli lidem čtyři roky života.

0 0
možnosti
JS

Váš článek je opět hrubě zkreslený. Například uvádíte údaj, že v roce 1988 se v ČSSR provedlo 150 kardiochirurgických operací na milion obyvatel. To by ovšem znamenalo, že po celé zemi (včetně Slovenska) se provedlo těchto operací pouhých 2250. To je samozřejmě naprostý nesmysl. Z jakých statistik jste čerpal? Ze Súdánu? Například před rokem 1989 se provádělo kolem deseti transplantací srdce ročně a patřili jsme k prvním zemím světa, které tyto operace dokázaly úspěšně provádět. Předpokládalo to pochopitelně velmi bohatou kardiochirurgickou základnu. Například před rokem 1989 se u nás provádělo více než 110 transplantací ledvin ročně a patřili jsme v tomto oboru ke světové špičce.Vždyť čeští vědci dokázali vyvinout vlastní cyklosporin (zásadní imunosupresivum pro transplantace) pouhý rok po jeho objevu ve Švýcarsku, a okamžitě ho úspěšně aplikovat, tedy už v roce 1985. Kdyby se to stalo americkým vědcům, asi by měli dnes podobně známé jméno jako Bill Gates.

Nejlepší zdravotnictví je takové, které je nejdostupnější v té nejkvalitnější formě. To je samozřejmě nedosažitelný ideál. Jenže zdravotnictví, které je plně ziskové a je tedy dostupné jen pro toho, kdo si ho dokáže zaplatit, je elitářské a vpodstatě nemorální. Zdravotnictví založené na solidárním principu (platí zdraví i nemocní formou daně) má hluboký morální smysl. V současnosti však pozorujeme snahy učinit ze zdravotnictví ziskový byznys, který pochopitelně vede ke "zdravotnickému kolektivismu" (kvalitativně separovaná péče), a ten byste jako antikomunista přece neměl mít rád.

3 1
možnosti
JZ

Chápu, že se Vám to nelíbí, ale ty statistiky jsou přesné a pochází z IKEM od profesora Jana Pirka, který je mistr kardiochirurg. To se nedá zpochybnit. V současnosti se u nás provádí kolem 50 transplantací srdce ročně. Také si pamatuji, jak nemocní lidé s ledvinami umírali, protože se po 56 roce života nedostali na dialýzu.

0 0
možnosti
JH

My jsme naštěstí civilozovaný národ narozdíl od USA které vznikly tak, že banda zločinců měla navýběr mezi šibenicí nebo cestou do Nového světa, kde vyvraždili původní obyvatele a místo nich navozili černochy, aby pro ně otročili!!

0 1
možnosti
JK

My jsme jenom potomci zločinců a otrokářů, kteří také vyhnali nebo vybili původní obyvatelstvo. Normálně civilizovaní.

2 1
možnosti
JK

Koukám, že spousta lidí v diskusi nepochopili podstatu sdělení v článku. Dokonce se tu objevilo i něco jako statistika, která v kontextu sdělení působí zcela mimo mísu. Dovolím si tedy krátké tl;dr:

Lidé nejsou čísla, nýbrž svobodné bytosti s vlastní vůlí. Jinými slovy, naučte se konečně starat se o sebe a neříkat jiným, co by měli nebo neměli. Až tohle různí socani po celém světě pochopí a přestanou se pokoušet konat "dobro", kterým je zpravidla dlážděná cesta do pekla, a to i proti vůli ostatních, nastane snad konečně na světě ráj.

1 1
možnosti
ZM

Tak začněte u sebe. Řiďte se podle svého přesvědčení a neříkejte ostatním, co mají dělat.

3 1
možnosti
PP

P12e14t48r 92P90á39l96k66a

24. 4. 2014 10:28

v krátkém blogu asi nejde postihnout všechny detaily, ale co postižení, vážně nemocní nebo lidé s vrozenými vadami, kteří potřebují k normálnímu životu pravidelnou a nákladnou péči? I když budou nakrásně chtít platit pojištění, tak tržní vztah přece musí být "oboustranně dobrovolný" = žádná pojišťovna je nepojistí, protože narozdíl od běžné populace není budoucí plnění statistický předpoklad, ale velmi nákladná jistota.

Zdravotnictví je oblast, kde principiálně nejvíc čerpají především ti, kteří aktuálně nejméně platí a solidarita mi tu dává největší smysl. Náš systém považuju za správnější.

3 0
možnosti

Možná máte pravdu, ale pak se to nemá jmenovat "pojištění". A to už vůbec nemluvím o sociálním "pojištění". Daně se mají jmenovat daně. Faktem je, že u nás je daň z příjmu 50% a basta.

0 0
možnosti
MN

To jsou bláboly, škoda ztrácet čas, že to MF vůbec otiskne.

0 2
možnosti

Důvody proč neplatit jsou dva: 1. nízká a střední vrstva je krátkozraká, nechtějí platit službu, kterou aktuálně nečerpají.

2. bohatí s příjmem statisíců až milionů měsíčně na tom mohou jedině prodělat, protože nejde o pojištění, ale o daň z příjmu. Nevím jak jinak nazvat povinnou platbu přímo úměrnou výši příjmu. Měla by být fixní částka nebo aspoň strop.

0 0
možnosti
JF

Úspěšnější dotují právě Ty, kteří neplatí. Neznamená to, že nemají příjem. Většinou mají nízký, ale na tzv. dlaňovku si vydělají více než kvalifikovaný zaměstnanec, pokud to srovnáme v čistém na ruku. Následně jsou ještě dotování kvůli nízkému příjmu sociálními dávkami. Proto musí zaměstnanci platit daně dvakrát a) ze mzdy b)odvody zaměstnavatele.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,73
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz