Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

J28i27ř48í 24B66o55č51e63k

29. 9. 2023 15:50

Něco podobného bylo i v případě Sudet. Pokud by Němci dostali autonomii hned po roce 1918, jak to ostattně i chtěli, možná by ani k Mnichovu nedošlo. Historie ale bohužel Kdyby nezná

2 1
možnosti
MB

M13i36l75a32n 80B66í98l52e57k

29. 9. 2023 17:27

Těžko soudit, ale vzhledem k tomu, že k mocnářství byli Češi možná loajálnější než čeští Němci, které značně oslovovala velkoněmecká myšlenka (třeba náměstí v Jablonci i Liberci se jmenovala Bismarckplatz🙂), bych i v případě autonomie předpokládal problémy a zneužití ze strany Hitlera.

0 0
možnosti
KV

Tahle zpětná politická hodnocení jsou jen laciná slohová cvičení. Záleží jen na úhlu pohledu, který si autor vybere a argumenty najde vždy. Se stejným úspěchem můžeme dojít k závěru, že Hitler byl k válce donucen bojem za práva nemeckojazyčných menšin a za evropské hodnoty proti rozpínavému židobolševismu. Stejně, jako je tomu v případě Ruska a jeho spravedlivého boje proti rozpínajícímu se agresivnímu NATO a za ruskojazyčné menšiny, které ve státech NATO často nemají ani základní občanská práva přes skutečnost, že tam po generace žijí. Ergo nejde o nic jiného, než o propagandu. V případě tohoto článku už značně vyčpělou.

4 1
možnosti
JZ

Takže nám Kačka Výborná sdělila, že vraždění žen a dětí na Ukrajině ze strany rusáků je spravedlivým bojem. Pozoruhodné.

1 4
možnosti

Víte přítel,i ona ta doba byla příliš složitá, než jak ji ve svém příspěvku jednoduše prezentujete. Tak trochu se o historii Českého Těšína zajímám, ale osobně se podobným tématům raději vyhnu. I po tolika letech jizvy na obou stranách nejsou ještě zahojeny a při každém takovém tématu se do nich přidává jen sůl. Každý si z té dávno minulé historie vytáhne jen to co momentálně potřebuje, aby to bylo poplatné době. Dělají to hlavně rádoby politici, aby oslovili potencionálního voliče. Všechno to pak končí historicky stejně, protože politika je moc a peníze, peníze jsou zbraně a zbraně to je válka. Důležité je, že většina současných obyvatel obou Těšínů je, jak snad doufám nyní spokojena se současným stavem a nemají zájem něco měnit.

2 1
možnosti
JZ

Historie je složitější než jak jí interpretují neznalí čecháčci. To je fakt. Byl jsem nedávno v obou Těšínech a situace je pohodová. Češi a Poláci spolu vychází velmi dobře.

2 2
možnosti
KT

Není to tak přesně. Těšínsko bylo součástí koruny českých zemí skoro 1 tisíc let. Polsku nepatřilo.

Národnostně se obyvatelstvo moc nevymezovalo. Byli to prostě místní lidé.

K fanatizování došlo později.

Za mě mohla být klidně hranice i na Visle atp. Jinak dnes cokoliv měnit nedává smysl.

Přeju spokojený život všem.

3 1
možnosti
JZ

Těšínsko bylo samostatným slezským knížectvím a Polsku patřilo až do začátku 14. století, teprve pak připadlo Zemím koruny české.

0 1
možnosti

Krym 2014, i ukrajinci nesou dvuj dil viny

0 0
možnosti
JT

J58i34r18i 87T63i26c95h26y

28. 9. 2023 18:05

Hranice mezi Polskem a Cesoslovenskem byly po prvni svetove valce ustanoveny a schvaleny viteznym mocnostmi, v potazu bylo i spojeni ceskych zemi se Slovenskem a tak zeleznice Bohumin-Zilina pripadla Ceskoslovensku. Polaci tot rozhodnuti neprijali a vojensky zautocili. Byli vsak vytlacen Ceskoslovenskou armadou, skladajici se z ceskych vojaku byvale RH amady, Sokolu, Legionaru a dobrovolniku. Ta pronikla hloubeji do Polskeho uzemi, ale po vyzve spojencu se stahla na ustavenou hranici.

V jedinem demokratickem statu ve stredni Evrope meli Polaci plna prava. Zneuzili vsak okupaci pohranicnich uzemi Nacisty a vtrhli na Tesinsko. Z historie vime, ze se dlouho z toho netesili.

Po druhe svetove valce byli hranice obnoveny v predchozim stavu, Polaci meli opet vsechny prava a vyhody v Ceskoslovensku. Oproti tomu, pri obsazovani Kladska, ktere bylo pred porazkou RU Pruskem ceskym uzemim, vyhostili ceske obyvatelstvo - ponechali ty, kteri prohlasili, ze jsou Polaci - takze oficilne nemeli v Kladsku zadne Cechy a nemusel jim umoznovat vyhody jako skoly.

0 1
možnosti
JZ

Jak dokazují sami čeští historici ve výborné publikaci, Národnostní menšiny v Československu, Poláci měli plná práva pouze na papíře nikoliv ve skutečnosti.

0 0
možnosti
HH

Mistr má pravdu. Za Mnichov nesou zodpovědnost i Češi. Tak proč si stěžují?CZ

1 2
možnosti
VB

Doplnil bych ten způsob vzniku ČSR. Nevzniklo jen na základě historického práva, práva národů na sebeurčení, ale i na základě síly.

Některá území v Čechách a na Moravě byla zabrána silou, např. Valticko. Takže nešlo o vznik v historických hranicích. Kromě toho zde tzv. historické právo šlo proti právu Němců na sebeurčení.

Na Slovensku šlo o nějaké sebeurčení, ale od Prešpurku dolů šlo o zábor silou, tam nejde mluvit ani o historickém právu ani o sebeurčení, protože zde byli Maďaři.

Není zmíněn další důvod nevraživosti, a to sabotování dopravy zbraní českými železničáři přes ČSR Polsku v době, kdy čelilo útoku bolševiků. Češi se chovali stejně jako dnes Maďaři.

Také je zde "spojenecká" smlouva ČSR a SSSR z roku 1935, kterým se ČSR stala odpudivým spojencem bolševické despocie.

4 3
možnosti
JT

J72i78r79i 92T73i67c78h92y

28. 9. 2023 18:13

K tomuto trapnemu prispevku dam jen jednu poznamku. Oni se totiz Nemci natlacili do ceskych zemi v prubehu tisicileti (nemluve o obsazeni slovanskych uzemi na vychod od Labe), nikdy se neasimilovali, naopak, vyzadovali si sve zakony, utlacovali mistni obyvatele. Skoncilo to jejich teroristickymi, ozbrojenymi utoky s pozadavkem na pripojeni k risi. To se jim nakonec splnilo. Jak daleko do historie chcete jit co se tyce hranicnich naroku?

3 4
možnosti
JP

"Proti tomu si Češi žili zvláště po roce 1867, kdy Rakousko tzv. prosincovou Ústavou zajistilo svým občanům základní lidská práva včetně národnostních, v rámci habsburské monarchie velmi slušně." - Neřekla bych. Až do r. 1918 požadovali uznání českého jazyka, ale Habsburkové povolili jen maďarštinu v uherské části Rakousko-Uherska. A protože Maďaři neuznávali na svém území národnostní menšiny, byl jazykový útisk v této části R-U daleko tvrdší, než v Předlitavsku. Když ovšem Rakušanům došlo, že by se R-U mohlo z národnostních důvodů i rozpadnout, chtěli situaci řešit, ale bohužel příliš pozdě.

0 2
možnosti
JL

Chcet rict, ze cesky jazyk nebyl pred rokem 1918 uznavan? Neni to pravda! Mam doma krestni listy dedecka a babicky. Prvni je z roku 1888 a druhy z roku 1893 a neni v nich ani slovo nemecky, vse je psano cesky. Uradovalo se i v cestine!

1 0
možnosti

Na začátku každého podobného článku by mělo být

"čo bolo to bolo, těrazky to je jen historie"

1 0
možnosti
JT

J85i98r30i 28T17i21c77h92y

28. 9. 2023 18:18

Pravda, ale dokazeme se z historie poucit?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3356
  • Celková karma 21,89
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz