Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Já si myslím, že ten problém je podstatně složitější. Asi se shodneme na tom, že vrah z Uherského Brodu měl fatální psychický problém.

Nedávno se na ČT24 zabývali problémem značného nárůstu psychiatrických diagnóz v české populaci a kontinuálně také značného nárůstu spotřeby psychofarmak. Počet sebevražd vytrvale roste. Čekací doba do ordinací psychiatrů a psychologů je průměrně několik měsíců. To může mít u lidí, u nichž propukla panická porucha, bipolární porucha nebo schizofrenie, fatální následky. Problém spočívá také v tom, že řada takto postižených lidí putuje měsíce i roky od lékaře k lékaři, než konečně někdo rozpozná, že jde o psychický problém. Řada psychických poruch se totiž projevuje jako "konvenční" nemoci – například jako problémy trávicí soustavy, nespecifické bolesti, neklid, třesavka, únava atd. Takže zatímco postižený dostává léky na žaludek, jeho stav se stále zhoršuje.

Je samozřejmě důležité postarat se primárně o oběti trestných činů, ale když se někdo lidově řečeno "zblázní", lze to považovat za trestný čin?

Současné společenské prostředí vyvíjí na jednotlivce stále větší tlak – jsme nuceni k vyšším výkonům, k lepšímu vzhledu, k přijímání nových věcí, nových technologí, nových trendů. Nad tím, kdo nezvládne držet krok, vysí hrozba, že bude "vyřazen". Reklama do nás denně "hustí", abychom se "výhodně zadlužili", abychom si kupovali nové věci, bez nichž nebudeme "in". Stále více lidí žije osamoceně. Rodí se méně dětí. Rozvodovost přesahuje padesátiprocentní hranici.

Manželka vraha měla těžké psychické problémy, je však evidentní, že se jejímu problému nedostalo od lékařů takové pozornosti, jakou si ten problém zasloužil. To se zřejmě týká i jejího manžela-vraha. Na ČT24 také zaznělo, že náš stát oproti západním zemím věnuje psychickému zdraví obyvatel pouhý zlomek prostředků. Není možné "šponovat" sociální tlak na obyvatelstvo bez odpovídající kompenzace. Pokud se právě tohle nebude řešit systémově, pak budeme muset řešit čím dál víc obětí.

0 0
možnosti
ZD

musím s Vámi souhlasit ...pane Ziegler...hezký den přeje...ZD...;-);-);-)

0 0
možnosti
DP

D67a40d84a41k 31P39e32t19r

28. 2. 2015 12:29

Breivik, ten má parádní vězení. Jaký to je vrah, není obdoby a jak je o něj špičkově postaráno.

0 0
možnosti
Foto

Dle zpráv médií byl vrah antikomunista, aktivní sametový revolucionář. Režim ho ale semlel, to se dalo čekat.

1 3
možnosti
LN

...běž si zase lehnout macku....

0 0
možnosti
Foto

Ve vězení přece nesedí jen vrahové. A možnost sprchovat se dvakrát týdně není žádný velký luxus. Vyvozujete z toho dosti přehnané závěry.

0 0
možnosti
SB

Sice máte pravdau, ale myslím si, že takoví lidé jako vy do značné míry nesou za tento stav odpovědnost. Nikoli vy jako jedinec, ale vy jako jeden z desítek a stovek milionů lidí, kteří nekriticky obdivují současnou podobu EU, Havlových krasořečnických frází apod..

Mám stokrát raději současný režim než ten před rokem 1989, ale pokud jde o kriminálníky, tak právě po roce 1989 výrazně vzrostl ten trend starat se o to, aby se jim dobře dařilo. Po roce 1989 byl zrušen trest smrti. Po roce 1989 se ochrany lidských práv chopili takoví Petrové Uhlové a Anny Šabatové a udělali z dřívější tragedie dnešní frašku.

0 1
možnosti
JZ

Já jsem nikde nepsal, že nekriticky obdivuji současnou podobu EU. To není pravda.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,78
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz