Špinavá individua bez jízdenek je třeba z MHD vyhazovat

Lidé si stěžují na to, že jízda metrem, autobusy a trolejbusy a zvláště tramvajemi se stává kvůli bezdomovcům, kteří mají špinavá oblečení a často smrdí, příšerným utrpením. Zákon by měl být na takové lidi tvrdší.

Cestující nadávají pracovníkům městského dopravce, že nejsou vůči takovým individuím ráznější a nevyvedou je i násilím z vozů MHD, protože prokazatelně porušují přepravní řád. Tito lidé nemívají jízdenku, zapáchají a cestují ve špinavém oblečení. Pracovníci dopravců, jak je patrné i z článku pražského dopravního podniku, se celkem právem hájí, že nemají žádné speciální pravomoci a mohou dotyčné pouze vyzvat, aby opustili autobus, tramvaj atd. A docela jim rozumím. Kdyby nějakého bezdomovce vyvedli násilím, za což by jim většina lidí jistě poděkovala, může se stát, že tam pojede i nějaký sluníčkář a on dotyčné revizory nebo řidiče udá.

Mám kamaráda, který dříve jezdil jako řidič tramvají u pražského Dopravního podniku. Tak ten se s bezdomovci nemazlil. Na konečné je vždycky rázně vyrazil z vozu ven, a když opět najížděl na linku, tak pokud mezi čekajícími byli jenom tito problémoví cestující, tak jim jednoduše ujel a zastavil až na další zastávce. To samozřejmě nebylo předpisové, avšak účinné a já mu rozumím.

Myslím si, že by pracovníci dopravců měli získat větší pravomoci vůči problémovým cestujícím a při jejich vykazování z dopravy by mohli v nezbytných případech použít i fyzické síly. Nechci slyšet námitky o ubohých chudácích. Někteří z nás to jaksi mají v hlavě poněkud pomotané a hají práva darebáků proti slušným lidem.

Mnohé pražské bezdomovce jsem poznal ještě jako redaktor MF DNES při reportážích z hlavního nádraží, kde kdysi býval jejich ráj. A podle mého názoru to nejsou žádní chudáci, ale drtivá většina z nich je na ulici dobrovolně. Objevily se mezi rádoby konateli dobra dokonce názory, že by se v případě velkých mrazů pro ně měly otvírat v noci stanice metra, prý to tak funguje v Paříži. To já říkám ne! MHD je tady od toho, aby vozila lidi, a nemá sloužit jako noclehárna pro bezdomovce. Dopravní podniky tady nejsou kvůli tomu, aby suplovaly státní a obecní sociální politiku, ale převážely cestující, kteří dodržují přepravní řád a za tuto službu platí.              

http://www.dpp.cz/proc-je-problem-z-mhd-vykazat-bezdomovce/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 29.7.2016 17:59 | karma článku: 43,35 | přečteno: 6318x