Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bombardování 9.5. je na odpovědnosti německých jednotek, které nedodržely podmínky kapitulace. Měly se zastavit na tom místě, kde se při podpisu kapitulačních protokolů nacházely. Celkem běžné opatření při skončení jakékoliv války. Vzhledem k tomu, že ke střetům docházelo i po 8.5., se zásahu letectva nedivím, žádný velitel nebude riskovat, že na jeho jednotky se zaútočí po kapitulaci, protože nepřítel chce uprchnout.

Koneckonců, u milína se sřílelo ještě 12.5., když se SS odmítaly vzdát.

5 5
možnosti

A take benderovci chteli na zapad.

1 1
možnosti

..pro pana Kindla...Zámostí bombardováno bylo....nejspíš kvůli železničnímu viaduktu na trase Turnov - Praha.....ale Zámostí nemá nic společného s obcí Brodce....Brodce bombardovány nebyly

0 0
možnosti
Foto

Já nevím, já vycházím z toho, co uvedl náš Vojenský historický ústav.  Nijak jsem to nezkoumal až teď. Je to chybně napsané, anebo jsem to špatně opsal. Mělo by to být Zámosti u Turnova a Brodce nad Jizerou. Ta pomlčka je chyba.:-)

0 0
možnosti
Foto

I10v84a43n 75M90a96r73e39k

7. 5. 2015 22:03

. . . . .ale též sovětské letectvo. . . . . .a kdo ještě? ! Když řeknu a) řeknu i b) ale k tomu jste se asi nedostal,a nebo Vám chybí odvaha ? !  A jinak, je dost zvláštní že nás téměř nebombardovali samotní Frickové  ? ! 8-o

1 1
možnosti

No ono Ivanku ( nejses ty syn onoho spisovatele?) to slavne sovetske letectvo treby take bombardovalo to jiste strategicky velmi dulezite koupaliste v Kosicich.

3 0
možnosti
Foto

Dne 09. 05. 1945 poblíž Varašavy oslavovala Rudá armáda konec války, když mezi ně přišel Koněv a sdělil, že ze Sudet utákají Nměci a nařídil bombardování Sudet. V operačním hlášení sovětského 4. bombardovacího leteckéhosboru z 9. května 1945 jsou vyjmenovány cíle, kam bombardéry směřovaly. Mělojít především o velké silniční křižovatky a místa, kde byla velká koncentracevojsk Mladá Boleslav, (závody Škoda) Teplice, Litoměřice, Techlovice,Zámostí-Brodce, Vrchovany, Dubá, Mělník. Do vzduchu vzlétlo 697 letadel, kteráuskutečnila 1  320 bojových vzletů. Během náletů zemřelo tisíce nevinnýchcivilních osob. Pramen ze kterého čerpám je Vojenský historický ústav.

5 2
možnosti
Foto

No a? Ještě zbývá odsoudit spojenecké bombardování Drážďan.

3 3
možnosti

Řekněme, že chyby při bombardování lze částečně připsán na vrub omylům. Horší to však je například s Varšavským povstáním: Hynuli tam tisíce lidí - Rudá armáda byla nedaleko a nic nepodnikla. Prý jim chybělo předmostí. Když tam západní spojenci chtěli pomoci letadly, žádali Sověty o povolení přistát na území obsazeném RA, protože potřebovali natankovat. A nebylo jim vyhověno.

5 0
možnosti

Na Polském území toho bylo daleko víc. Začalo to sovětskou agresí, která vyústila ve vraždu přibližně 30 tisíc polských občanů v Katyni a dalších místech, pak to třeba pokračovalo likvidací nekomunistické Zemské armády (Armija krajowa) na sověty dobytých území a skončilo to dosazením loutkové vlády a nepřipustěním svobodných voleb. V Polsku Sověti opravdu nebyli osvoboditelé, ani mu po válce nevrátili kus okupovaného území.

5 0
možnosti
Foto

Sedmdesát let od války, více, než čtvrt století od tzv.smametu. Směs fakt i ,,fakt". Priznatem současnosti, v mnohém poplatnému současné době. Nesmí se zapomínat. Ale také se nesmí živit nenávist. A od toho se mnozí neumí, či i účelově nechtějí oprostit, a tak někdy skrytě, jindy i otevřeně ,,vyrábí" paralely k současnosti. Již jsem to psal. Kdo si myslí, či dokonce veřejně prezentuje, že jednou hodinou jednoho data, čili kapitulace Hitlerova Německa vše pominulo, je budˇ naivní, ne-li hlupák, nebo tak činí za jiným účelem. O to ovšem hůře a tím i větší nebezpečí. Následky, křivdy, tragedie, poznamenané lidské osudy na generace. Kdo by si je chtěl dnes na vlastní kůži zopakovat?!Po generace nenávist k němcům, pak k rusům. Kdo a proč jí chce dnes atˇ tam, či onde opět křísit? A v čím zájmu!A pod jakým ,,štítem"?O heslech tehdy, ale ani dnes, ani nemluvě!

3 1
možnosti

Od Německa nám dnes nebezpečí opravdu nehrozí. A ony "následky, křivdy, tragedie, poznamenané lidské osudy na generace. Kdo by si je chtěl dnes na vlastní kůži zopakovat" jsou důsledkem i ruské okupace našich zemí, takže ta vaše sugestivní otázka zní stejně i ve vztahu k dnešnímu Rusku, které masového vraha a Hitlerův ekvivalent Stalina považuje za "efektivního manažera".

4 2
možnosti

Hezký večer.

Historie přináší různá nevysvětlitelná fakta. Bombardování "po odpískání " se dělo z obou stran. nedočkáme se ani od Američanů, ani od Rusů proč.

Otázka: nenávist některých z Vás dnešní proti Rusům a tím i snižování zcela falešné a nedobré( přináší to neúctu k lidem trpícím a padlým) vyplývá z pozdější doby. Volby po válce zcela demokratické ( výsledek vyplývá z flustrace z války, hospodářské situace a celkové bídy ) se proměnily v totalitu. pak rok 1968. Ptám se Vás , a pana blogera v první řadě, kteří davově mlčeli a přizpůsobili se, ptám se tedy Vás , včerejšícgh zbabělců, dnešních blogerských bojovníků, ptát se tedy. Co Vy? Co jste proti tomu dělali kromě toho, že jste od Rusů před kasárnami kupovali naftu a benzín?

4 5
možnosti

Neřekl bych, že je to nenávist vůči Rusům. Spíše reakce na tu totalitní diktaturu, kterou jsme tu kvůli nim měli. Byla tu ještě jedna horší totalitní diktatura, ale Angela Merkelová nevykládá, že rozpad Velkoněmecké říše byl geopolitickou katastrofou, a nespílá sousední zemi, pokud se rozhodne zakázat nacistické symboly. Taky dneska Angela Merkelová v žádné sousední zemi nerozpoutává války. Vám to nevadí, možná dokonce věříte ruskému vysvětlení, že to všechno zavinil někdo jiný, ale mně to vadí, a tudíž mám logický odpor vůči Rusku. Tomu Rusku, které rozpoutalo válku na Ukrajině, tomu Rusku, které slaví vítězství nad nacismem, ale jehož armáda nás nelítostně okupovala v roce 1968, tomu Rusku, které podporuje různé narudlé i nahnědlé strany v Evropě s cílem destabilizovat společnost ("rozděl a panuj"), tomu Rusku, které samo vytváří velmi nepřátelskou propagandu proti nám.

4 2
možnosti

To se měli rusové po 9.květnu nechat od němců postřílet, i když byla už uzavřena kapitulace.Vždyť němci  stříleli ještě 11 května u Příbrami

4 2
možnosti
Foto

poslední bitva se odehrála u Slivice asi 6 km jihovýchodně od Příbrami NU Slivice se do bojů proti zbytkům německé armády a jednotkám SS se zapojili jak čeští vlastenci a partyzáni, tak sovětští i američtí vojáci.

1 0
možnosti
Foto

Vážený pane ! 

Nečetl jsem váš článek do konce. Postačuje začátek. Je to hrůůůza ! České Budějovice  znám a myslím si, že si nezaslouží takové mluvčí. Pane, kdyby nebylo sovětské armády, nebyl byste na světě!!! Vaše kydy jsou urážející! Je mi z vás zle.:-/

3 6
možnosti

Vážený pane, měl byste si článek přečíst do konce a zmírnit svou nenávist, je tam pravda a vůbec ne psaná nenávistně vůči sovětské armádě, je to o tom jak se nám soudruzi snažili překroutit pravdu. Já jsem z MB a moc dobře vím co nám tu namlouvali o náletu a je moc dobře, že je pravda venku.

Příště čtěte do konce, chvíli v klidu uvažujte a pak kritizujte. Ale prosím bez nenávisti vůči jinému názoru;-).

5 1
možnosti
Foto

Ve válce je spousty nesmyslných akcí z pohledů pozdějších. Některé fakticky jsou, některé mohou být úmyslné, ač nepochopitelné, někdy je to zkratkové rozhodnutí velitele buď po probdělé noci nebo záchvatu aktivity kombinované s bůhví číms.

Celý problém, i s demarkační linií upřesňované na poslední chvíli, opravdu vznikl z toho, že Sověti chtěli pobrat co nejvíce zajatců, techniky atd., protože se celkem logicky obávali, že by mohla nastat varianta, že konflikt se mezi nimi a Západem může rozhořet i díky nekontrolovatelné akci. Tam by měli němečtí zajatci velikou cenu pro západní Spojence, protože početně jejich armády tvořily jen třetinu armády sovětské.

Stalin dobře věděl, že už mu argumenty došly a teď se budou ostatní ptát, tak co, už je svoboda, není válka, kde jsou ty svobodné volby v obsazených zemích, kde je ta poválečná spolupráce? 

Ptát se už bylo stejně pozdě, když v podstatě mu velkou část Evropy přinesli na podnose. Můžeme se ptát, proč se neuskutečnil výsadek v "podbřišku" Evropy, jak prosazoval Churchill, proč se zanedbaly signály z Itálie o možném separátním míru mnohem dříve a nechalo se jednat Němce, aby to překazili, atd.

6 1
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,90
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz