Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

ZV

Dobrá práce. Karma

3 0
možnosti
JZ

možná v boji proti nadměrné ublíženosti je dobře připomenout, že rusifikační snahy potkaly všechny národy carské říše, i když možná ne všechny naráz a ne všechny stejně intenzivně. Například vyloučení místních abeced (včetně latinky) ve prospěch petrinské azbuky, nebo potlačení místních jazyků ve prospěch ruštiny v 60. letech 19. stol. není nic co by bylo pro Ukrajinu nějak specifické. Multietnické říše té doby se o něco podobného snažily všechny

1 1
možnosti
JZ

Habsburskà říše tolerovalo ukrajinštinu, češtinu, polštinu a další slovanské jazyky.

3 0
možnosti
Foto

S interpretací naprosto souhlasím, včetně výkladu ohledně Chmelnického. Hejtman zatlačený do kouta Poláky se obrátil na Rusy, kteří dohodu s ním absolutně nedodrželi. Karma

6 0
možnosti
VT

No já bych řekl, že to tak úplně nebylo. Kyjevská Rus skončila asi 100 let před Mongolským vpádem a rozdělila se ve spoustu drobných knížectví. Pak část Ukrajiny spadala pod Zlatou hordu a část pod Litvu. Po vzniku unie Litevsko - Polské zejména po Bitvě u Grunwaldu a po upevnění této unie spadala tato část Ukrajiny pod polského vladaře. Docházelo ke sporům především proto, že polská vláda tlačila na ukončení pravoslaví a přechod ke katolickému náboženství. Část zejména jižní oblasti Ukrajiny však byla pod Polskem více méně jen symbolicky. Na Síči vznikl systém, že obyvatelé této oblasti tzv. Kozáci vyznávali pravoslaví a žili dle vlastních zákonů. Poláci toto tolerovali protože tato Síč bránila nájezdům krymských tatarů.

Přesto zejména kolem roku 1600 a později docházelo ke snaze vymanit se z nadvlády Polsko Litevské unie a docházelo k povstání.

Nejznámější povstání bylo povstání Chmelnického. Ovšem zřejmě k němu došlo nikoliv z ideových důvodů ale především z osobních a majetkových. K povstání se připojili i Krymští tataři a vyslali na pomoc kozákům své vojsko. Ovšem toto povstání bylo masakrem obyvatelstva oblasti jižní a střední Ukrajiny. Tataři odvlekli desetitisíce lidí do otroctví a Chmelnický tomu, protože potřeboval jejich pomoc nemohl zabránit.

Sami kozáci obyvatelstvo těžce masakrovali a opět byly desetitisíce obětí. Oblíbené bylo pomalé upalování a narážení na kůl.

Když se tataři od povstání odpojili a vlekli obrovskou kořist na Krym tak Chmelnický požádal o pomoc Rusy. Rusové ji Chmelnickému poskytli a proto došlo k rozdělení Ukrajiny na ruskou a polskou. K dalšímu rozdělení Ukrajiny došlo při likvidaci Polska mezi Ruském, Rakouskem a Pruskem. Ukrajina byla rozdělena mezi Rusko a Rakousko a to platilo do konce 1 světové války. Po jejím skončení byla opět Ukrajina rozdělena mezi Polsko, Rusko a Československo.

Po druhé válce celá Ukrajina byla předána pod správu SSSR.

prostě myslím, si že v článku bylo mnohé opomenuto.

3 0
možnosti