Rusové odmítají památník Rudé armádě

Ano, je to tak. Ruští diplomaté nechtějí v Praze 6 místo Koněvovy sochy pomník svým válečným hrdinům. Tuto možnost jim jako kompromis nabízí starosta šesté městské části Ondřej Kolář.

Podle mého názoru je to rozumné řešení. Každý normální člověk si váží hrdinství obyčejných vojáků Rudé armády, kteří přinesli velké oběti v boji proti nacismu. A umírali často zbytečně kvůli nesmyslným rozkazům svých velitelů, mezi které patřil i maršál Iva Koněv. Jeho 1. ukrajinský front měl za srovnatelných podmínek zhruba čtyřikrát větší ztráty než 1. běloruský front vedeným maršálem Georgijem Žukovem.

Upravená Koněvova socha v Praze 6

Návrh starosty Koláře je rozumný, památník obyčejným rudoarmějcům, kteří nesli hlavní tíhu války místo sochy komunistického zločince Koněva, je vstřícným kompromisem. Nikdo Rusům neupírá jejich podíl na porážce hitlerovského Německa. I když v Rudé armádě bojovali i Ukrajinci, Bělorusové, Gruzínci, Kazaši a další národnosti tehdejšího Sovětského svazu.

Velmi pádným důvodem proč nemít v Praze 6 sochu maršála Koněva je fakt, že s jeho jednotkami přišly do Prahy také oddíly vojenské kontrarozvědky SMĚRŠ, které unesly do sovětských gulagů stovky až tisíce československých občanů ruské národnosti, z nichž mnozí nelidské prostředí komunistických lágrů nepřežili. To nebylo osvobození, to byly zločiny proti lidskosti. „Mnozí z těchto lidí žili v Praze 6 a naši občané vědí, že jim sovětské orgány zatýkaly a unášely jejich sousedy a kamarády a tyto neblahé zkušenosti předávali svým potomkům. A proto tady sochu Koněva nechtějí,“ uvedl starosta Kolář.

Nedávno jsem byl v Praze na pivě s kamarádem Michalem, který je jak se říká Pražák křtěný Vltavou, a ten také nechce sochu Koněva a navíc mně řekl: „Babička mně jasně řekla, že Prahu osvobodili vlasovci a ne Rudá armáda. A to co nás za komunistů učili ve škole, byli lži,“ Je pravdou, že proti Koněvově soše existuje několik petic, které už podepsaly tisíce lidí.

Slyšel jsem také další návrhy, kdo by mohl zaujmout Koněvovo místo. Například armádní generál Sergej Vojcechovský, který byl jedním se Sověty unesených čs. občanů a začátkem padesátých let zemřel v gulagu nebo vojenský velitel pražského povstání generál Karel Kutlvašr. Mimochodem Sověti chtěli jeho potrestání za to, že dohodl kapitulaci s Němci a komunisté ho nechali ve vykonstruovaném procesu odsoudit k doživotnímu vězení. Oba stateční muži by si rozhodně v Praze svoji sochu zasloužili, ale přesto si myslím, že onou příslovečnou zlatou střední cestou by byl památník vojákům Rudé armádě místo kontroverzního maršála. Ruské velvyslanectví by se mělo začít chovat rozumně a na návrh radnice Prahy 6 přistoupit. Rusové si musí uvědomit, že rozhodnutí o Koněvově soše je čistě záležitost městské části Prahy 6, která má svoje demokraticky zvolené zastupitelstvo, a oni do toho nemají co mluvit.

Je pravdou, že proti odstranění Koněvovy sochy bouří komunisté a okamurovci. Takže ještě připomenu, že KSČM získala v posledních komunálních volbách na šestce neuvěřitelných 3,66% hlasů a SPD fantastických 2,97%. Vzhledem k tomuto mimořádnému úspěchu nejsou obě strany zastoupeny  ve zdejším zastupitelstvu.  

https://neviditelnypes.lidovky.cz/politika/rozhovor-rusove-odmitaji-pamatnik-rude-armade.A190901_104617_p_politika_wag?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 6.9.2019 10:27 | karma článku: 29,62 | přečteno: 794x