Rusko je nepřátelské k Izraeli a ohrožuje mír na Blízkém východě

Židovský stát je zděšen z chování Kremlu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už dříve prohlásil, že dodání ruského raketového komplexu  S-300 Iránu by se rovnalo vyhlášení války Izraeli. Po velmi tvrdém tlaku ze strany Západu Rusko několik let nechtělo Iránu tento komplet prodat. Nyní však prezident Vladimír Putin podepsal výnos, který vývoz těchto zbraní povoluje.  

Tento čin Moskvy posiluje antisemitismus, protože povzbudí nepřátele židovského státu k větší agresivitě. Je to rovněž vážné ohrožení míru v této oblasti, protože Irán, a jim podporovaná teroristická hnutí jako Hizballáh otevřeně vyhrožují Izraeli zničením. A dodání moderní výzbroje fanatickému islámskému státu, který podněcuje brutální teroristické útoky na Izrael, při kterém jsou vražděny ženy a děti, je tedy jasně nepřátelským a zločinným aktem ze strany Ruska, který by mohl vést i k válce.

Na druhé straně by nás to však nemělo překvapit. Antisemitismus má v Rusku historicky silné pozice a nenávistí k Židům se netajil ani rudý diktátor Stalin. Komunistický Sovětský svaz s výjimkou krátkého období na počátku vzniku Izraele, vždy podporoval arabské režimy, které otevřeně hlásaly nepřátelství k Židům a na svém území ukrývaly nacistické válečné zločince. Například egyptský prezident Násir při každé příležitosti vykřikoval, že Izrael vymaže z mapy světa a Židi nahází do moře. Což se mu naštěstí nepovedlo.

I v současné době má Rusko vojenskou základnu v Sýrii, která, na rozdíl od rozumnějších arabských režimů v Egyptě a Jordánsku, odmítá uzavřít mír se sousedním Izraelem. Čili Rusko je stoupencem nepřátelské politiky vůči židovskému státu.

Pro pochopení situace v arabském a muslimském světě je dobré sledovat postoj Izraele. Někdy je volba mezi dvěma zly těžká. Západ také nebyl dvakrát nadšený z toho, že se má dát dohromady se Stalinem proti Hitlerovi, nicméně to byla v té době nutnost. A jestliže nyní je vláda v Jeruzalémě ochotna spojit se proti Iránu i se Saudskou Arábii, tak jistě dobře ví, proč to dělá.

http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/118152-netanjahu-projevil-zdeseni-nad-jednanim-putina/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 17.4.2015 16:42 | karma článku: 28,63 | přečteno: 1355x