Řádí ve středních Čechách silničářská mafie?

Pravdou je, že středočeské silnice, o které se stará kraj, jsou ve velmi špatném stavu, nejhorší v České republice, a situace se nelepší. Na středočeské správě silnic se konala i policejní razie.

Opoziční zastupitel Michael Pánek (ODS) se dlouhodobě věnuje Krajské správě a údržbě silnic (KSÚS) Středočeského kraje. Ta podle něj mizerně hospodaří a způsobila svému zřizovateli škodu za 670 milionů korun. Hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO) to popírá.

Ilustrační foto

Je to dlouhodobý spor, ve kterém padají vzájemná obvinění, trestní oznámení atd. Nicméně pravdou je, že silnice II. a III. třídy, které spravuje KSÚS, jsou ve srovnání s ostatními kraji ve velmi špatném stavu. Hejtmanka Jermanová hájí práci silničářů a odkazuje na audit zadaný vedený krajem, zastupitel Pánek předkládá materiály, ve kterých dokládá, že správa silnic hospodaří špatně, bezdůvodně rozděluje velkém zakázky na menší, aby nemusela vypisovat výběrová řízení a řada prácí je odvedena nekvalitně.

Pravdou však je, že za účelové dělení zakázek obdržela středočeská KSÚS od Úřadu na ochranu hospodářské soutěže pravomocnou pokutu 300 tisíc korun, čili toto protiprávní jednání se odehrávalo.

Je také faktem, že některé zakázky byly hodně podezřelé. Například prořezávaní stromů na Kolínsku dostala na starost společnost, v jejímž čele je kuchař. Podle odborných posudků byla řada prací provedena nekvalitně anebo dokonce vůbec. To se týká i onoho prořezávání stromů, jež se podle soudní znalkyně vůbec nekonalo, ale za které správa silnic zaplatila přes 900 tisíc korun.

Je rovněž doložené, že oprava mnohých krajských silnic je nekvalitní. „V tisku čtu stále od vedení Středočeského kraje, jak makají a jak jsou všechny opravy silnic II. a III. třídy fajn. Na jednu jsem se zajel podívat do Českého Šternberka. KSÚS ji bez problému převzala a kompletně zaplatila. Pořídil jsem fotky týden po dokončení a převzetí díla a z nich je patrné, že normální lidé by takto nechtěli mít opravený ani plácek před prasečím chlívkem,“ řekl Pánek.

https://www.forum24.cz/do-machinaci-nema-byt-zapojena-jen-jermanova-ale-i-dalsi-clenove-ano-muz-podal-trestni-oznameni/

https://zdopravy.cz/stredocesti-silnicari-dostali-pravomocnou-pokutu-300-tisic-korun-za-deleni-zakazek-41149/

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/jermanova-a-spol-rikali-ze-lze-ted-kvuli-jeho-zjisteni-prisla-policie-88432

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 21.9.2020 13:18 | karma článku: 24,31 | přečteno: 823x