Putin stále žvaní a slibuje, ale Rusům se daří hůře

Ruský prezident nicméně ve svém dnešním poselství o stavu země musel přiznat, že Rusko trápí rostoucí bída, špatný stav zdravotnictví i nízké důchody. Ale prý bude líp, ovšem to tvrdí každý rok.

Daleko lepší než tato každoroční vystoupení ruského prezidenta Vladimíra Putina jsou jeho odpovědi na otázky občanů rovněž přenášená tamními televizemi. Nedávno se jej jedna učitelka odněkud ze Sibiře v takové besedě zeptala, jak má přežít s platem, který činí v přepočtu šest tisíc korun měsíčně? To bych také rád věděl!

Porodnost v Rusku už několik let po sobě dramaticky klesá, a loni mu podle prozatímních odhadů ubylo na 200 tisíc obyvatel. Počet narozených dětí je už čtyři roky po sobě nižší než počet zemřelých. Problémem je také nízký věk dožití ruských mužů, který v důsledku rozšířeného alkoholismu činí v průměru 66 let.

Velkou hrozbou pro Rusko je epidemie AIDS, kterou tato země evidentně nezvládá a počet nakažených virem HIV roste v průměru o 100 tisíc lidí ročně. To jsou děsivá čísla, jestliže Putin uvedl, že Rusko už nemusí v současné době nikoho dohánět, tak měl pravdu. Ovšem v šíření této smrtící choroby Rusko úspěšně dohání africké země.

Tristní je rovněž stav ruské infrastruktury. Tak podle světové tabulky kvality silnic je Česká republika na 74. místě, což samozřejmě není žádná sláva, ovšem Rusko drží hrdě 114. příčku, například za Bangladéšem, Burundi a Beninem.

V přiloženém linku je zachycen stav ruské městské hromadné dopravy, ve které rozhrkané tramvaje bez podlahy a zastaralé autobusy nejsou žádnou vzácností.

Putin Rusům slíbil, že bude líp, ostatně jako každý rok. Ovšem fakt, že statisíce Rusů každoročně opouštějí zemi, tomu nenasvědčuje. Ono sliby nebolí. Rusové také slibovali, že do konání mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 bude dokončena vysokorychlostní železniční trať Moskva – Kazaň. A výsledek? Dosud se nekoplo. Počet kilometrů nově postavených vysokorychlostních tratí v Rusku za Putinovy éry činí nula.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-demografie-populace-porodnost-umrtnost-migrace-prace-ekonomika-vlada-putin.A191127_182641_zahranicni_luka

https://www.youtube.com/watch?v=Sph1msxfhRg

http://reports.weforum.org/pdf/gci-2017-2018-scorecard/WEF_GCI_2017_2018_Scorecard_EOSQ057.pdf

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vladimir-putin-rusko-projev-stav-zeme-chudoba.A200115_093337_zahranicni_kha

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 15.1.2020 18:19 | karma článku: 26,74 | přečteno: 1114x