Prosba k personálu památek, myslete na pejsky návštěvníků

Moje bohužel již zesnulá žena Eva coby pokladní zámku Hluboká nad Vltavou měla moc ráda čtyřnohé mazlíčky a tak jim poskytovala azyl v kase. Aby si pejskaři mohli prohlédnout tento krásný zámek.

Obvykle se to řeší tak, že buď pejska necháte na hotelu nebo se jeden z rodiny obětuje, hlídá jej, a na prohlídku zámku, hradu či jiné památky nejde. Moje Eva to vyřešila jednoduše, když uviděla lidi s pejskem, tak jim nabídla, že si jej u něj mohou nechat a jít na prohlídku zámku. Měla tam pro ně misku s vodou a také nějaké pamlsky. Za směnu jich ohlídala i několik.

Ilustrační foto

Je hlavní turistická sezóna a lidé vyráží za poznáním naší vlasti včetně památek. Proto bych poprosil správy hradů, zámků, klášterů, muzeí atd., aby zřídily nějaké hlídání pro pejsky. Něco takového už funguje na zřícenině Trosek, kde jsou lidem k dispozici psí kotce. Na hradě Kost, kde jsme letos byli s přítelkyní, jejím synem a psem Hačikem, japonskou šibou, mohou návštěvníci na prohlídku i se psy, které samozřejmě musí mít na vodítku. Je to vstřícný přístup od majitelů hradu – rodu Kinských dal Borgo, který ovšem má své ale. Vyžaduje zodpovědné jednání majitelů psů. Ti musí být v klidu a nesmí obtěžovat ostatní návštěvníky. Problémy mohou nastat, když se psů sejde na prohlídce víc. Hačika musím pochválit, v pohodě hodinovou prohlídku zvládl.

V každém případě by stalo za úvahu zřízení nějakých útulků při kulturních památkách, ve kterých by návštěvníci za úplatu mohli nechat své pejsky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 25.7.2022 19:51 | karma článku: 19,83 | přečteno: 557x