Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LK

Dobré.

Ale - brig.gen. Svoboda nebyl velitelem 1.čs arm. sboru již od 8.3.1945. Po tomto datu byl velitelem do 6.4. brig.gen. Boček - tudíž -správně- Svoboda nemohl vůbec velet sboru po jeho vstupu na území Moravy a Slezska.

2 0
možnosti
JZ

Děkuji za upřesnění.

0 0
možnosti
BM

Ten blog jsem četl a když jsem to chtěl autorovi vyvrátit tak......nebylo kde!!! Popravdě řečeno je chyba, že již na začátku není vyznačeno, že autor nemá otevřenou diskusi...

Jinak karmaR^

2 0
možnosti
Foto

Máte v tom chaos. Rumunští vojáci se ani tak nepodíleli na osvobození Kroměžíře, rumunští vojáci se především podíleli na osvobozování Stalingradu, a všichni víme, jak to dopadlo.

0 10
možnosti
BM

Od 1. ledna 1945 do 20. března 1945 se bojů na území Slovenska účastnila i samostatná rumunská 1. dobrovolnická divize. Celkem tak šlo o 17 divizí, letecký sbor (249 bojových letadel), 2. tankový pluk (se směsicí 79 tanků a samohybných děl nejrůznější provenience) a další útvary s celkem 248 430 vojáky.Rumunská vojska se účastnila těžkých bojů na Slovensku, brněnské operace i pražské operace. Celkem Rumuni osvobodili 1722 obcí (z toho 31 měst) a zajali 16-20 tisíc Němců. 10 504 Rumunů je pohřbeno ve Zvolenu, 1501 na Ústředním hřbitově v Brně.

Máte v tom chaos Vy soudruhu.......

2 0
možnosti
VK

Nechápu redakci IDnes. Blog je věc, dobrá věc, která umožňuje svobodné vyjadřování každého. Každý by tedy z logiky věco měl připustit svobodnou diskusi ostatních k jeho blogu. Nigrín, Pillman, Čapek a několik dalších rusofilů to prostě nerespektuje.

7 0
možnosti
PR

No panové které jste uvedl a další/Olšer,Heřmánek,Havránek/ tam mimo jiné uvadí i čiré lži přesto že idnes v kodexu má že se to nesmí.Jediného lháře kterého idnes vyexpedovala byl Fojtík.

7 0
možnosti
JB

ono to je vůbec se Svobodou těžké. jako prvorepublikový důstojník politicky činný být nesměl a ani v Rusku moc sympatií ke komunistům neprojevoval. nevím, co je na tom pravdy, ale údajně měl psát do Londýna, aby ho vláda z toho pekla dostala. prý si měl psát i deník, ve kterém vůči sovětům moc milosrdný nebyl. NKVD se prý k nemu dostala a na základě toho ho vydírala. ono vůbec v naší jednotce těch komunistů moc nebylo, i když režim po únoru tvrdil něco jiného

1 1
možnosti
BM

Komunistům se říkalo "hvězdáři" a netěšili se velké oblibě svých spolubojovníků. Například nadporučík Jaroš proti nim obzvláště vystupoval.

Co se týče L.Svobody, tak coby ruský legionář neměl důvěru sovětského velení a co se týče pozdější spolupráce s NKVD, tak to zřejmě podepsal neboť by jej jinak zastřelili...

2 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz