Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Američané obecně osvobozeným zemím pomáhali v rámci akce UNRRA, to popřít nelze.

1 0
možnosti
Foto

Až na to, že nebyla akce USA, alespoň formálně OSN, tak máte pravdu. Ano, byl to významný příspěvek, což by neměl nikdo zpochybňovat. Ale stejně lze na stejnou váhu postavit sovětské dodávky obilí v r. 1947. A k mému úžasu nejen do Československa, ale také Rumunska, ale možná i Británie. Mimochodem, v dobových zprávách je vysoce vyzdvihována schopnost SSSR být obilnicí Evropy. Jak jsem koupil, tak prodávám.

3 3
možnosti
JZ

Na rozdíl od Rusů nám Američané poslali pomoc v rámci akce UNRRA. A nebyli to jenom přebytky, jak se snaží někteří lidé lhát. Byli v ní například i zemědělské stroje a nevím nic o tom, že by Američané nasazovali do útoku mlátičky.

1 1
možnosti
MV

Klasický ideologický článek ve stylu "vy jste nás sice zachránili před genocidou, ale protože vás stejně nemám rád, tak budu pořád hledat jen samá negativa". Pan bloger mi připomíná toho podivína, kterého zachránili z hořícího auta a on pak místo poděkování zažalovat své zachránce, protože mu prý při zachraňování zlomili ruku.

6 1
možnosti
KZ

Nejsem ani Putinofil, ani nemusím Zemana. Co mě zajímá, je pravda a ne lži. Nevím, jestli je následující dokument pravdivý nebo je to podvrh, ale přesto ho tu přepíšu (viděl jsem ho ofocený). Možná bude dávat smysl v souvislosti s nesmyslným bombardováním plzeňské Škodovky američany na konci války (a zbytečnými mrtvými!):

3 2
možnosti
KZ

SV, 17.V.1945

Hlášení o situaci v Plzni

Skupina ZO byla za úkolem dne 16.V.1945 v Plzni. Podáváme tímto hlášení o situaci ve městě. Obyvatelstvo je rozhořčeno proti chování americké armády a úřadů. Němci /vojsko/ se volně pohybují, ne sice přímo ve městě, ale jsou koncentrováni na okraji lesů, kde není možná nějaká kontrola. Němečtí důstojníci se vozí v autech s americkými na výlety, taktéž vojsko je dopravováno auty. Němci před zraky Američanů ničí vozidla a všechny věci, které jsou pozůstalostí po německé armádě. Zatímco obyvatelstvo strádá, zajatci jsou velmi dobře zásobováni jídlem i cigaretami. Policejní ředitelství a Národní výbor zatýkají lidi, Američané jim je vezmou a pustí domů. Na Němce a fašisty nesmí nikdo sáhnout, jinak Američané zakročují. V Plzni se nachází spousta t.zv. "špiček" /Němců, vlajkařů a fašistů/, kteří sami utekli k Američanům a jsou pod jejich ochranou. Informace podá policejní ředitelství v Plzni, Dr.Krbec. Obyvatelstvo hromadně žádá příchod "Svobodovy armády" nebo Rudé armády. Svým přesvědčením se nikdo netají. Ze Škodovky byli propuštěni zaměstnanci a na jejich místo dosazeni kolaboranti. Fašisté a Vlajkaři opět dostávají kuráž a počínají vyhrožovat. Jakékoliv zákroky se strany policejních úřadů jsou znemožňovány. Amerických vlajek je vidět jen velmi málo, většinou jen ruské a naše. Stokrát jsme byli prošeni: Prosíme, tlumočte někomu z vlády, aby konečně udělali pořádek, takto není možné žít a dívat se na to, co se zde děje. Nakonec, abychom se ještě těch Němců a fašistů báli. Vyřiďte panu generálu Svobodovi, aby přišel do Plzně se svými chlapci, čekáme na něho, pomůžete nám udělat z Plzně zase starou českou Plzeň /a hlavně vyhnat Američany./

Velitel ZO por. Kilián L. v.r.

Za správnost opisu mjr. Reicin B.

2 1
možnosti
VP

Proč k nám vlastně vůbec přišli?

Co bylo před tím? Kam v osmatřicátém zmizely elity tehdejší Evropy?

Proč nás museli osvobozovat nějací mužici z východu?

Můžete pane Zieglere odpovědět nebo to vytěsnit, je to vaše volba.

5 0
možnosti
Foto

I90v76a14n 32M90a38r64e82k

8. 5. 2016 21:13

Ano p.Jene, jako vždy "naprostý souhlas" , Terezín, Lidice. Lety u Plzně, sekyrárna na Pankráci, Ploština,Vařákovy Paseky, desetitisíce našich občanů umístěných v koncentračních táborech ze kterých se jich vrátil jen žalostný zbytek, totálně nasazení v Německu kde zahynuly další stvky naších občanů atd . atd, to vše bylo "dílo" Rusů ? ! Rv

3 2
možnosti
KZ

Samozřejmě vojáci sovětské armády tyhle věci dělali a je dobré je připomínat, o tom žádná! Samozřejmě je ale nedělali všichni. Prasáci se najdou všude, viz. třeba níže zmíněná knížka americké historičky Robertsové. Ale když už to tady připomínáte, pane Zieglere, co takhle připomínat i zvěrstva poměrně čerstvá, která dělali američani, když ještě donedávna "osvobozovali" Irák? Pár jich prosáklo i do oficiálních médií. Nebo zase jde jen o měření dvojím metrem, jak se to hodí do krámu?

4 2
možnosti
MK

M10i92l48a70n 49K40e54s76l

8. 5. 2016 18:04

Jaký je rozdíl mezi osvobozením a okupací?Když jste na tom lépe po akci než před ní tak jste byl osvobozen.Za okupace jsme na tom rozhodně byli hůře než po příchodu Rusů.Rozdíl byl hlavně v tom,že Němci vás zničili i když jste proti nim nic nepodnikal.Otec na př.dostal od gestapa nakládačku protože nevěděl kde je soused,kterého vůbec neznal.Když jste proti komunistům nic nepodnikal tak vám dali pokoj.Neříkám,že ruské osvobození neovlivnilo vývoj u nás.Proč v prvních, dokonce ještě v demokratických volbách, zvítězili komunisté.Proč zástupci západu v Jaltě souhlasili s tím,že nás Rusové zaberou?Tento vývoj mohli předpokládat.Mohlo být lépe,kdyby tu čáru kde se armády setkají namalovali někde v Černé pri Čope.To by,ale muselo být to vylodění v Normandii o rok dříve.

6 2
možnosti
AG

Vývoj u nás byl dán právě vlivem Mnichova a zradou spojenců. Komunisti to ale samozřejmě využili na 110 %.

1 0
možnosti
LK

Mary Louise Roberts: Válka a chtíč: sex a američtí vojáci za II. světové války ve Francii. Doporučuji přečíst. Tím nechci nijak ospravedlňovat nikoho, ale je čas na vyvážený pohled.

4 0
možnosti
Foto

Drancování SSSR bylo tehdy patrně spojeno s nedostatečnými zásobami a distribucí potravy. Otázkou je, odkud vojáci táhli, jak byly jednotky demoralizovány, jak nad nimi vedení dohlíželo. Mám pocit, že to generálové řešili. Slepice a tak kradli i Banderovci, kteří se probíjeli na Západ. Pokud chudáci vojáci táhli nějakých třeba 400 km, neměli moc jídla, neměli s sebou žádné ruské zdravotnice, tak se to asi projevilo takto. Pravdou je, že znásilňování se děje stále i např. vojsky OSN, a když na to upozornil vysoký úředník OSN Francii, byl suspendován, proto že prozradil nepatřičné tajemství. Nyní se ale veškeré armády velmocí zlepšují. Vojáci jsou řádně zásobeni potravou a neprůstřelnými vestami, takže nemusí drancovat, jen dle strategických plánů zabíjet údajné teroristy. Někdy při tom zařve více civilistů nežli teroristů, což se snaží státy eliminovat investicemi do co nejpreciznějších dronů a navigačních stanic. V USA je na zabíjení USA přesně stanovený schématický postup, jenž musí projít schválení cca 50 úředníků, pak se na to podepíše po určité době Barack Obama, a pak se teprve může terorista na cizím území odstřelit. Říká se tomu Baseballová karta. Problém je ovšem vždy s palivem, umístěním základen, nedostatkem průzkumu, kde se pohybuje vytypovaný terorista, a nakonec je místo teroristy odstřelen někdy jeho synovec a s ním pár dalších civistů. Ale je to zlepšení. Pokud budou drony a navigace ještě preciznější, možná se časem podaří odstřelit jen USA schváleného jednoho teroristu. Za něj pak vyroste 10 anebo 50 dalších nahvěvaných teroristů z jeho rodiny. Rusové se také snaží o co nejpreciznější střelbu na jimi nazývané teroristy, zatím ale nemají tolik válečných zkušeností jako USA a tak jim patrně hyne při jejich vojenských zásazích více civilistů. Doufám, že ale i oni se zlepší a vystřílí jen opravdové teroristy, jež ale USA považují za umírněné ozbrojené rebely, a tak se oba velmoci včetně okolních zemí budou neustále škorpit, kdo je tím teroris

4 1
možnosti
PK

Americká i britská armáda měla za WWII zcela jasné směrnice, jak má být zajištěna tzv. vojenská správa území, zásobování, obnovena veřejná správa atd. a to včetně obsazených území Německa. To vše bylo plánováno dlouho před invazí a u každé armády či sboru byl tým specialistů pro realizaci těchto opatření (obvykle lidé s VŠ vzděláním a zkušenostmi z oboru v rodných zemích). Velení těchto armád se také snažilo samozřejmě udržovat kázeň a excesům zamezovat a to minimálně ze dvou důvodů - z politických - USA chtěly rozšířit svůj vliv v Evropě a býti za bandu barbarů jako na východě by to nefungovalo a za druhé, přispívalo to ke stabilitě týlových oblastní a minimalizaci potřebných sil k udržení pořádku. Konečně svévolné rabování, znásilňování atd. vede v důsledku k poklesu bojeschopnosti jednotek, ke ztrátě autority velitelského sboru atd. (což u Sovětů byl běžný jev navíc ve spojení s nadměrnou konzumací alkoholu všeho druhu - existují svědectví, ruský voják vylemtal dokonce i chemikálie v laboratoři nebo voňavky, jen když v tom byl špiritus).

Navíc americká i britská armáda měly fungující zásobování (dnes bychom řekly logistiku), kdy byla připravována spoluprací amerických univerzit před invazí (v podstatě jako business deal). O 100 % motorizaci nemá smysl mluvit. Zásobování RA ještě představovaly mnohdy koňské potahy a selské vozy, kanóny tahaly koně jak za Napoleona.

6 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,81
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz