Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Samozřejmě, že když se určitá geopolitická rovnováha naruší, tak pak se každý stát chová jako byl utržený z řetězů pod heslem urvi co můžeš.

2 0
možnosti
VV

Pravda pravdouci. Po padu Berlinske zdi se jiste Cesi snazili urvat Luzicke Srbsko, Polske Slezko a Slovaci jiznu podunaji. Dokonce ani dolni Rakousko si nebylo jiste pred agresi ceskoslovenske lidove armady. Snad jen tech 13 rakoskych drakenu Jim zajistilo mir.

0 2
možnosti
Foto

Okupace  Besárabie a Bukoviny byla podle některých historiků příprava SSSR na napadení Německa. Stačilo obsadit ropná pole v Rumunsku a Německo by bylo na tom zle. Tohle byla podle historiků věc, která rozhodla o napadení SSSR dne 22. června 1941. Německé generalitě došlo, že má všechna vojska na západě a na východě u hranic s SSSR nemá nic. Stačil útok SSSR a než se vojska přeskupí jsou vojska SSSR v Berlíně.  Podle všeho Hitler Stalina předešel. RUdá armáda při útoku Wermachtu prohrávala na celé čáře, protože byla připravována a cvičena na útok. Co Hitler nevěděl, že další utajené divize má Stalin na Sibiři a ty pak rozhodly válku. Hitler se svému ošetřujícímu lékaři, který si vedl pečlivě deník svěřil, že rozvědka zcela zklamala, protože kdyby věděl, že Stalin má další utajené divize na Sibiři, tak by do té války nešel.

3 3
možnosti
Foto

To máte sice pravdu, ale ani Stalin nemohl čekat s rukama v kapsách. Díky podivné válce, rychlé porážce Francie, tu měl Francii hodně za zlé, neladilo to s jeho předpovědí, že se evropské mocnosti vysílí vleklou válkou a tím pádem bude minimálně mít čas na dozbrojení proti Německu. Stalin podezříval západní mocnosti, hlavně VB, že chtějí Hitlera nasměrovat přímo na východ. Utvrdila ho v tom Mnichovská dohoda, kdy se dala Hitlerovi volná ruka pro další expanze a pak příprava expedičního sboru na pomoc Finsku a to v době, kdy VB a Francie už byly ve válečném stavu s Německem.

3 2
možnosti
KV

K23a21r77e18l 96V67o60v48e37s

28. 6. 2015 19:45

Autore, ale v doucasnosti resime dusledky okupace Kosova, Afghanistanu, Iraku a prepadeni Libye a Syrie. S tim nam Stalin ani Hitler a ani tehdejsi Japonci nepomohou .

1 4
možnosti

A27n70n42a 98Č29e26r36n72á

28. 6. 2015 20:40

A jak to řešíte, prosím? A můžete ukázat nějaké výsledky? ;-)

3 1
možnosti
MJ

Hezký večer.

Z kterých www. stránek jste to opsal? Zkusím jej najít:-))))

1 0
možnosti
AP

Divne v poslední době píšete, drzte se raději v zabehnutych kolejích. Sice nikde nepublikuji, domnívám se ale, ze fakta se používají jako podpora pro názor. Tohle vypadá jak odstavec ze spatne učebnice dejepisu

3 2
možnosti

Měl byste si dát tu práci a udělat seznam, co všechno bylo v té době okupováno a kým...

6 0
možnosti
KV

K27a90r55e22l 10V12o24v86e54s

28. 6. 2015 19:42

To by se mu nehodilo do jeho stranicke linie....

1 4
možnosti
Foto

Pokud někdo se kritizovat Stalina za obsazení Besarábie a severní Bukoviny, měl by vědět, že tím odlehčil situacii Britům, kterým hrozila po pádu Francie bezprostředně německá invaze. Hitler musel odpustit od svých plánů.

Koneckonců platí, že přiblížení SSSR k rumunským naftovým polím Němce muselo pořádně vystrašit, a tím jejich Pakt s SSSR dostával pořádné trhliny.

Zanedlouho do Moskvy je pozván generál Píka.

4 4
možnosti
NM

...váženej zkuste se taky jednou zamyslet taky nad předválečným paktem -Německo--Polsko když jste tak přes ty "pakty" a do podrobnosti až  po obsazení Ostravy tak jako Němci Sudety...takto jste jednoznačně zaujatej a to nesvědčí o "vyváženosti" vašich příspěvků...;-O

6 5
možnosti
RK

Mozna by nebylo od veci se zamyslet i nad paktem Ribbentrop Molotov s ohledem na ohrozeni SSSR ze strany Japonska okupujiciho Cinu.

5 0
možnosti
LB

Dobrý den, tak se tu pořád oháníte uzavřeným paktem mezi Německem a Sovětským svazem, ale nikdy nenapíšete, že kdyby Francie a Anglie nezradili a poslechli a spojili své síly se Sovětským svazem, který je upozorňoval, že se Německu nedá věřit a že bude válka, mohlo být vše jinak. A ani nepíšete, že první smlouvu o neútočení s Německem mělo Polsko. A v Moldavsku přijali rumunštinu jako úřední jazyk, protože moldavština se brala jako nářečí rumunštiny. Ale stejně i přes to, v referendu tato země odmítla připojení k Rumunsku.

9 4
možnosti
Foto

Pane Blažku, to co jste napsal hlásilo raido Jerevan ? Jediný stát, který nepodpesal Versailskou   smlouvu bylo SSSR, které umožnilo Německu na svém území provádět manévry a přípravy na válku. Byla jednání mezi SSSR, Francií, V. Británií o společné boji proti nacistiskému Německu. Byl pro obě země šok zjištění, že Stalin ukončil jednání a podepsal smlouvu  s Německem. Obě země společně zahájly druhou světovou válku. Do napadení SSSR poskytoval SSSR Německu vše potřebné pro vedení války a zakázal komunistům v Evropě bojovat proti nacistům

1 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,66
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz