Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R12u80d60a 61S88l23a22v34í61k

30. 6. 2015 10:37

Vzhledem k tomu, že část Československa po boku Hitlera aktivně bojovala proti SSSR, tak přijít o Podkarpatskou Rus bylo celkem logické.

0 0
možnosti

Myslim, ze Podkarpatska Rus byla jedina, ktera si svobodne zvolila sve misto v CSR.  U jinych ceskych zemi to bylo arbitrazni ze strany Masaryka, o Slovacich ani nemluvim.  Samotne zalozeni prvni republiky bylo krive a tudiz se to rozpada dodnes.  Dalsi na rade bude otazka Moravy, ktera neni zdaleka doresena.  Potom se divme, ze to u nas tak nejak porad pokulhava.

2 2
možnosti

J23a16n 19S66e27m23i94k

29. 6. 2015 23:07

Opolcenec Tonda Kadlcek, prezident Moravske Lidove Republiky R^

1 1
možnosti

Uloupily, uloupili ....  já říkám ... naštěstí.

1 0
možnosti
Foto

Dnešní Ukrajina neuznává Rusíny jako národnost a označuje je všechny za Ukrajince.Rv

3 0
možnosti

..podle mých zkušeností odtamtud....nemáte pravdu....

1 0
možnosti

J94a58n 32S94e17m69i40k

29. 6. 2015 20:55

Zajimavy rozmer te situace ktery se malokdy akcentuje.

Proc vlastne se CSR tak lehce smirila s porusenim Cs.-Sovetskych smluv a zabranim uzemi podkarpatske Ukrajiny.

Samozrejme je pravda ze SSSR nejmocnejsi zeme a jeste k tomu osvoboditel etc.

ALE:

pokud napriklad prectete Peroutkovo budovani statu, byla prislusnost Podkarpatske Rusi k Ceskoslovensku vzdycky brana jako jaksi "docasna". Zakladni idea v dobe pripojeni byla ze CSR bude Podkarpatskou Rus "hlidat" do doby nez se Rusko vzpamatuje z bolsevickeho upadku a vrati se jako demokraticky stat. A pak se pocitalo ze se PR pripoji na zaklade prani mistnich Rusinu "tam kam patri".

 I proto se pouzival oficialne nazev Podkarpatska Rus.

CSR byla alespon na pocatku pod vlivem Kramare a spol znacne rusofilska- a cekala az se Rusko "vzpamatuje", bude to dulezity spojenec a bude vdecne treba za aktivity Cs. legii nebo za vsestrannou pomoc ruske protibolsevicke emigraci v CSR.

No a od teto prvorepublikove koncepce nebylo tak daleko k zapomeni (pod vlivem sovetskeho usili ve WW2) toho ze stalinovo Rusko uplne neni to rusko pro ktere tu PR cteli puvodne "hlidat"

3 1
možnosti

ano přesně tak, bylo to jen dočasně a Rusíni byli velmi naštvaní, že ihned podle původních domluv nedošlo k vyhlášení autonomie..

0 0
možnosti

Rád bych se jen ujistil, že chápu správně psané slovo..Píšete o té samé Podkarpatské Rusi, která již v  březnu 1939 nechtěla mít s Československem nic společného a dokonce vyhlásila autonomní republiku a volala o pomoc nejprve Rumuny a posléze se domluvila s Maďary na autonomii? Tu Rusi, ze které Rusíni zdrhali směr Moskva?

Nechci se nijak vyhrazovat proti zločinům SSSR, ale právě v tomto případě si nemyslím, že by skutečně kdy mohlo dojít k znovupřipojení k Československu, a jako hlavní příčinu lze vidět ve vyhlášení Slovenského státu a odstoupením východního Slovenska Maďarsku.. Ono totiž ne každý umí odpouštět a nejsem si jist, zda Rusíni slovenskou zradu již strávili. A fakt, že po válce toužili být z vlivu komunistů mi přijde jako logický.

A vsadil bych boty, že kdyby ji nezabral SSSR, že by byla součástí Slovenska stejně tak dlouho jako Slovensko Československa.

3 0
možnosti

O akej zrade píšete, to si fakt myslíte, že Slovensko bol pupok sveta a rozhodoval sám o sebe, o svojej štátnosti, o svojich hraniciach, mal národ možnosť sa vyjadriť vo voľbách...?

0 0
možnosti
Foto

Dokonce kolovala pověst, že Vasil Bilak chtěl připojit ČSSR jako 16. republiku do Svazu sovětských socialistických republik. I když se to nejspíše již nikdy nedá spolehlivě zjistit, aktivita tohoto rudého noka by tomu i celkem odpovídala.

Dávám karmu

4 0
možnosti
Foto

Toto jsem sice nikdy neslyšel, ale představte si ty pocity štěstí, které byste nyní prožíval v demokratickém Porošenkově a Jaceňukově režimu.

7 4
možnosti
Foto

A jste si jistý? Nenabízel toto území Beneš Stalinovi za podporu už na počátku války? A víte, že o to zpočátku Stalin neměl zájem, protože ani netušil, že vznikne opět nějaká Československá republika? Že se mu to potom hodilo, no, s jídlem roste chuť. A na to jídlo ho pozval především Roosevelt.

4 3
možnosti

J55a52n 80S29e88m39i12k

29. 6. 2015 20:42

ne, Benes podkarpatskou rus nenabizel.   Naopak, delegati Cs. vlady na osvobozenem uzemi kdyz prisli do uzhorodu, byli naprosto prekvapeni kdyz je soveti v podstate vypraskali. Do momentu nez prisli si vsichni mysleli ze plati Cs. sovetske dohody

3 1
možnosti
Foto

Tak obyvatelé Podkarpatské Rusi jsou nyní velice šťastní, že jsou součástí Porošenkovy demokratické Ukrajiny a zbavili se vlivu zlého Putina.

Už jen to, jak se mladí Ukrajinci hrnou do ukrajinské armády, aby na Donbase bojovali proti zločinným Rusům.

7 3
možnosti

Opět vy s vaší debilní logikou.

Samozřejmě že Rusíni se nikdy s CCCP ani s Ukrajinou neztotožnili, nikdy v historii tam nepatřili, tak proč by se cpali do ukrajinské armády?

5 3
možnosti
Foto

Dovolím si nabídnout menší shrnutí z mých cest Podkarpatskou Rusí, včetně dole odkazů na fotoreportáže.

http://sisa.blog.idnes.cz/c/352151/Diplomova-prace-z-putovani-Podkarpatskou-Rusi.html

3 0
možnosti

Všechny tyto Vaše články a fotoreportáže mám přečtené v zkouknuté - moc se líbili. A nejenom mně.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz