Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hodné a neškodné mučené Polsko.

/Alternativní historik až hysterik.

0 0
možnosti
Foto

J72i70r19i 55C89i97z

29. 8. 2021 11:54

Vase prispevky ctu celkem rad, ale tentokrat nevim, zda jste zvolil spravny uhel pohledu. Polsko bylo po I.WK umele vytvoreno z ruznych historickych casti jen na zaklade podivnych dohod V.Britanie a Francie, ktere diky ekonomicke podpore USA zvitezily nad centralnimi staty. Ovsem dejiny zadneho statu nezacinaji v urcitem roce, ale mely svuj vyvoj a predevsim se tykaly obyvatel, kteri na danem uzemi zili. Polsko bylo kdysi velmi mocny vychodni stat, stejne jako napr. Uhry. Jenze jejich panovnici a system vladnuti nedokazal tyto staty udrzet pohromade a jine agresivni staty si z nich zacaly ukusovat casti jejich puvodnich uzemi. Doporucuji Vam si precist skvelou knihu svedskeho historika Petera Englunda "Nepremozitelny", ktera velmi vystizne popisuje, proc Polsko v 17.stol. ovladajici Ukrajinu, Pobalti, Halic atd. se zacalo rozpadat na mensi casti. Polsky Sejm mel velky vyznam a drzel jedno nepochopitelne pravidlo, ze pokud jeden z ucastniku da veto nejakemu zakonu, nelze tento zakon prijmout. A tak se Polsko postupne uplne rozpadlo az zustalo jen Varsavske knizectvi. Na odtrzena uzemi prisli novi osadnici s jinymi zvyky a kulturou. I.WK rozpoutana srbskym teroristou G.Principem skoncila tak, ze kolonialne-otrokorske V.Britanie a Francie chtely ovladnout vse, co se dalo ovladnout. A aby znicily pripadnou konkurenci, rozdrobily jednu evropskou mocnost R-U do naprosto nesmyslnych ministatecku, ktere v Evrope nemohly hrat zadnou roli. Nemecko vysavali obrovskymi valecnymi reparacemi, az se v Nemecku dostali k moci narodni socialiste (NSDAP), kteri postupne ovladli cely stat a v podstate se se pripravila puda pro II.WK. Polsko vzniklo na zaklade rozhodnuti V.Britanie a Francie v r.1918, ale melo naprosto jinou skladbu obyvatel nez drive. A tim zacal velky problem Polska. Nacionalisticke vladnuti ve state slozenem z mnoha etnik nikdy nevede k nicemu dobremu, staci si pripomenout Ceskoslovensko slozene z puvodniho Ceskeho kralovstvi, Hornich Uher a casti Halice.

4 5
možnosti

Polsko obnovilo v roce 1918 svoji státnost v historických hranicích z konce 18. století. Polsko se nerozpadlo, ale bylo násilím rozparcelováno na tři zábory.

4 0
možnosti

M67i36l49a34n 26K61e98s21l

28. 8. 2021 22:13

Nejsem historik a ani se o tuto problematiku nezajímám.Někde jsem však četl tuto versi.Poláci začali tajně jednat s Němci.V případě,že dojde ke střetu Němců s Rusy,Poláci se přidají na stranu NěmcůStalin se to dozvěděl Podařilo se mu shromáždit většinu důstojnického polského sboru v Katyni.Tam je zlikvidoval.Pro Němce špatně vyzbrojená polská armáda a ještě k tomu bez velení byla k ničemu.Německo-Polská dohoda padla.

1 2
možnosti
Foto

Máte tam poněkud nonsens, neb to ani časově do sebe nezapadá:-/

4 0
možnosti
Foto

Polské historické stigma. Dodnes v lecčem, viz. např. havarie ve Smolensku. Za II.WW smrt gen. Sikorského, či velká obětˇ u Arnheimu. Což je ovšem nad rámec obsahu tohoto článku, kterým má dán rámec již v nadpisu článku uvedených dat.

3 0
možnosti

P87e68t56r 13L97o51r23e38n20c

28. 8. 2021 21:16

Dovolil bych si doplnit ještě to, čeho jste se v blogu jen letmo dotknul:

Rusko se po "vyhrané" 1. světové válce a “Velké říjnové socialistické revoluci" rychle zorientovalo a vzpamatovalo (tehdy ještě bylo z čeho si opakovaně nakrást) a formou vývozu světové revoluce si chtělo dojít pro všechna ta dočasně ztracená "odjakživa ruská" území zpět a bleskem pak pokračovat co nejdále k Atlantiku. Pochod na Evropu zahájilo podněcováním místních revolucí v Maďarsku, Německu a na Slovensku (i u nás byla tehdy na Smíchově založena Československá sovětská republika, ale docela žalostně a v tichosti zhynula) a na "bratrskou pomoc" těmto revolucím se vydala Rudá armáda v čele s Tuchačevským přes Polsko. Právě Poláci jako jedni z mála okamžitě rozpoznali, která bije a o jak nevratný proces by se jednalo - bili se u Varšavy doslova jako o život a zachránili tehdy v r. 1920 Evropu aspoň pro dalších 20 let.

7 1
možnosti

Nevím jestli na to Rudá armáda "měla", vždyť naši legionáři jí dávali dost zabrat.[>-]

0 0
možnosti

Zajímavý článek. Však Poláci si Těšínsko hned aktivně přivlastnili spolu s německou okupací. Němci to asi "přehlídli", protože věděli, že Poláci jsou další na řadě.

1 1
možnosti
Foto

Těšínsko nebylo jednoduchou záležitostí. Ještě v roce 1297 bylo území Těšínska označeno jako Polonia (Polsko), ale v roce 1327 složil Kazimír I. lenní slib králi Janu Lucemburskému a Těšínské knížectví se tak stalo součástí Koruny království českého.V roce 1653 těšínská větev Piastovců vymřela, připadlo celé knížectví jako odúmrť českým králům. Těmi v té době už ale byli Habsburkové, kteří tu vládli až do rozpadu monarchie. Po první světové válce nastala spor komu území patří. Spor se měl řešit diplomatickou cestou. Československo při nárokování Těšínska sice argumentovalo historickou příslušností území k českému království, ale šlo samozřejmě hlavně o strategický a ekonomický význam oblasti. Přes Těšín vedla a pořád vede klíčová železniční trať Bohumín-Košice. Ta byla pro vznikající republiku nesmírně důležitá, takže si nemohla dovolit o ni přijít. Spor se rychle vyostřoval. Češi poslali do Těšínska armádu, která jej obsadil. Sedmí válku ukončila Dohodovací komise, která město Těšín rozdělila na Český a Polský.

2 0
možnosti

Dobrý večer pane Zieglere,

musím Vám říci, že rád čtu Vaše příspěvky. K tomuto Vašemu dnešnímu odborně fiundovanému příspěvku bych rád jen maličko doplnil. Před rokem 1938 nabízel prezident Beneš polské vládě smlouvu o společné bezpečnosti. To bohužel ztroskotalo na neústupném polském požadavku na předání Těšínska. Na to samozřejmě nemohl Beneš přistoupit. Ale kdybychom před rokem 1939 měli s Polskem společnnou obrannou smlouvu, byly by obě naše armády spolu výrazně silnější, nežli tehdejší Wehrmacht. Hitler by si velmi rozmyslel obsazení ČSR a tím pádem pak válku s naší i polskou armádou najednou. Svět by dnes asi vypadl jinak. Ale to je to věčné kdyby. Děkuji za hezký příspěvek.

5 0
možnosti

Asi nepíšete pravdu, že radi čítate "prispevky", keď si neprečítate ani blog na ktorý reagujete.

V blogu ste nečítali túto vetu?

"Ale o čs.-polských vztazích té doby až někdy jindy."

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,81
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz