Policista drsně, ale správně zastavil bezohledného motorkáře

Potvrdil to pražský městský soud, který dnes definitivně osvobodil policistu Šimona Vaice. Ten byl obviněn, že nepřiměřeně zastavil ujíždějícího motocyklistu, když mu do cesty postavil policejní auto.

Onen motorkář byl podle článku na serveru IDNES.cz opilý a řítil se pražskými ulicemi téměř stopadesátikilometrovou rychlostí. Je možné, že kdyby ho policista Vaic nezastavil, mohl například zabít nevinného člověka. Potom si umím představit, že ti, co tady nyní křičí o nepřiměřenosti policejního zásahu, by pak pro změnu nadávali strážcům pořádku, že jsou neschopní.

Policista Šimona Vaic

Není možné beztrestně nerespektovat pokyny policistů. V takové Americe by už dotyčný měl v sobě pár kulek z policejních pistolí. Motorkář, který se chová s odpuštěním jako dobytek, musí počítat s následky, a to i s těmi nejtěžšími. Policie tady nesmí a nemůže být pro srandu králíkům. Jsem proto rád, že v této záležitosti zvítězil normální lidský pohled.   

A to jistě i proto, že v čele odvolacího senátu, který rozhodoval o tomto případu, byl soudce Luboš Vlasák, kterého jsem osobně poznal před asi patnácti lety, kdy řešil případ skupiny nájemných vrahů. Jeho předností je, že není jen pochodující sbírkou paragrafů, ale umí dát právu i lidský rozměr. Při zdůvodňování rozsudků mluví normální řečí a používá zdravý selský rozum. „Co ten pan policista měl dělat? Čekat, až se pan poškozený unaví, dojde mu benzín? To je pro odvolací soud naprosto nepředstavitelné,“ řekl při zdůvodnění rozsudku kromě jiného soudce Vlasák.

Policista Vaic byl tedy definitivně osvobozen, případné dovolání se státního zástupce k Nejvyššímu soudu nemá odkladný účinek, a věřím, že by bylo zbytečné. A pro ty, kteří si ulice měst pletou se závodní dráhou, ať je tento případ poučením, že mohou špatně skončit.   

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/policista-simon-vaic-gips-nehoda-motorkar-zastavil-jej-vlastnim-autem-ales-lehky-unie.A190110_133521_domaci_lre

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 15.1.2019 18:35 | karma článku: 39,74 | přečteno: 1837x