Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J57a69n 14V25r75a59n52a

2. 6. 2013 17:38

Problem neni tak uplne cernobily jako pohled bloggera. Obecne jsou zasahy tohoto typu do vnitrnich zalezitosti opravdu soukromych firem nepripustitelne. Jsou ale firmy, ktere prestanou byt soukromymi, kdyz jim zacnou dochazet penize (zejmena jde o banky). Potom je na miste zajimat se o vykonostni premie manazeru takove "soukrome" firmy. Vyderacska taktika techto firem je zalozena na argumenmtaci "too big to fall". Je to jeden z nejvetsich problemu moderni spolecnosti a ucinne reseni zatim neni. Znamy je pripad, banky (tehdy druhe nejvetsi na svete), ktera dostala od statu (danovych poplatniku) nekolik miliard jako primou pomoc pred hrozicim krachem a na konci tehoz roku vyplatila svym zajiste velmi uspesnym manazerum vykonnostni odmeny v podobne vysi.

0 0
možnosti
TK

Aniž bych se jakkoli chtěl vyjadřovat k návrhu platových stropů, tak bych chtěl reagovat na názory některých diskutujících, že platové ohodnocení jednotlivých zaměstnanců má být zcela závislé na libovůli zaměstnavatele. Dovolím si vás upozornit na znění mezinárodní Listiny základních liských práv a svobod, článek 28 : "Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci." A dále samozřejmě závazný Zákoník práce:

" Za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohod."

"Zaměstnavatelé jsou povinni zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci, pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a o poskytování jiných peněžitých plnění a plnění peněžité hodnoty."

4 2
možnosti
JP

a o tom, co je "spravedliva odmena za praci" rozhoduje prosim pekne kdo ? pokud opustime hypotezu, ze hentyn onen trh, tak nam pak nezbyva nejake to demokraticke hlasovani fseholidu, pripadne pak nejaky "nezavisly auditor", ktery moudre a spravedlive rozhodne, ze tolik je malo, a tolik uz je zase moc ... nevim nevim, ale radeji bych preci jen zustal u toho trhu ;-)

3 7
možnosti
ML

Výkřik zakomplexovaného soudruha mířící k ještě zakomplexovanějšímu davu závistivých soudruhů.

4 4
možnosti
Foto

S tím ústavním právem bych se moc neoháněl. Minimální mzda není totiž nic jiného než zásah do vlastnických práv majitelů firem a přesto to nikomu zas až tak moc nevadí.

2 4
možnosti
PK

kam až chtějí sockomanči s tím populismem zajít.8-o

2 5
možnosti
VC

Ač jsem spíše levicového myšlení, se Škromachem také nesouhlasím. Monohem víc mi leží v žaludku různé dozorčí rady , to jsou budižkničemové, kteří si z peněz daňových poplatníků vyplácejí statísícové odměny...

5 1
možnosti
AT

Platové stropy stále fungují- jsi dělník, řemeslník- budeš mít nanejvýš tolik a tolik. Totéž patí ve všech odvětvích.

3 3
možnosti
SL

Škromacha by měl někdo uklidit na nějaké pěkné, klidné místo se zahradou, lavičkami a spoustou hodných pánů v bílém. Tohle totiž nemohl vymyslet člověk se zdravým rozumem...Honzo, tobě patří velká karma.

9 6
možnosti
PK

Ale muselo by mu tam svítit sluníčko a k tomu by popíjel kafíčko, aby nebyl Zdenda nervózní.:-)

2 2
možnosti

Ve státních a polostátních firmách, zejména pokud  žijí z monopolu nebo státtních dotací, by byly na místě tabulkové platy.

Neříkám, že tomůže dělat každý, ale obtížnost řízení monopolu je ve srovnání se soukromníkem v tržním prostředí nesrovnatelně  menší.

A co opravdu ostuda, to jsou platy v bankách zachraňovaných státem-občany.

 Tam by manažeři a akcionáři měli vracet platy a  dividendy   5 let nazpět !

6 0
možnosti
ES

Souhlasim s Vami. Takovy sileny navrh nejspis neprojde, ale pan Skromach dobre vi, ze mu to o nejake to % zvysi sance ve volbach...v CR je prilis mnoho lidi, kteri by takovy zakon nadsene oslavili.. :(

3 2
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz