Očitý svědek: Mnozí uprchlíci neutíkají před válkou

Europoslanec Tomáš Zdechovský osobně navštívil uprchlické tábory na Sicílii a velice fundovaně o svých zážitcích mluvil na televizním kanálu ČT24. Přiznal se, že byl skutečností šokován.

Pokud chci rozumět nějakému problému, je nejlépe se to učinit osobně. Těžko mohu brát vážně názor na imigranty od někoho, kdo byl nejdál v Krkonoších a plete si Etiopii s Eritreou. Vystoupení Tomáše Zdechovského však beru jako velmi zdařilý pokus o objektivní objasnění tohoto problému. Jeho názory a vysvětlení jsou velice rozumná.

Věřím tomu, že mnozí uprchlíci neutíkají před válkou, ale jsou to obyčejní ekonomičtí migranti, které bychom měli okamžitě vracet zpátky do jejich domovů. Mají naučené fráze a lžou. Prohlásí se za křesťany, kteří utíkají před muslimským terorem, ale když po nich chcete slova základní křesťanské modlitby Otčenáš, tak je neznají. Nebo prohlásí, že utíkají z míst bojů, ale když se jich lidé, kteří pocházejí z dotyčných oblastí a pracují v uprchlickém táboře, zeptají na detaily jejich údajného bydliště, je najednou ticho.

Chápu je, o naší zemi nemají zájem. Německo, Francie, Velká Británie a další jsou bohatší a tak chtějí raději tam. To je logické. Ale je vážně podezřelé, že tito uprchlíci jsou až moc dobře o Evropě informováni. To není jen tak.

Nicméně je také třeba uvažovat o tom, jak bychom přispěli k boji s nelegální migrací. Hysterie není programem a výkřiky tipu uzavřeme hranice, jsou hloupé. Dali bychom tak najevo, že se jich bojíme a navíc by to bylo kontraproduktivní, protože opravdu pro ně nejsme cílovou zemí. Ale nápad, že by naši policisté pomohli střežit vnější hranici Schengenu například v Maďarsku, považuji za dobrý.  

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1559340-europoslanec-objel-uprchlicke-tabory-neutikaji-pred-valkou-rika

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | sobota 8.8.2015 18:42 | karma článku: 37,49 | přečteno: 2591x