Neziskovka pomáhající autistům ocenila dar třeboňských studentů

Nestátní neziskové organizace starající se o potřebné lidi bývají závislé i na soukromých dárcích. Financovány sice jsou hlavně z veřejných zdrojů, nicméně důležité jsou i příspěvky od firem, škol, institucí a jednotlivců. 

Bez nich by totiž mnohé nepřežily a proto je moc dobře, když lidé pomáhají lidem. Mluvčí českobudějovického Autis centra Iva Flašková uvedla jeden z pěkných příkladů pomoci potřebným. Studenti třetího ročníku oboru cestovní ruch OA, SOŠ, SOU Třeboň upekli před Vánocemi perníčky, které pak o přestávkách prodávali svým spolužákům. Takto vydělali 4000 korun, které pak věnovali pečovatelskému centru.

„My si vážíme každého daru, a tento nás velmi potěšil, protože i relativně menší sumy pomáhají našim klientům a jsou pro nás velkou pomocí,. Za tyto peníze pořizujeme našim klientům logopedické pomůcky, hračky a další předměty, které jim pomáhají v rozvoji osobnosti.“ zdůraznila Iva Flašková.

Takové příklady slouží jako dobrý vzor a jsou hodné následování. Je dobře, když sami lidé pomáhají ostatním, kteří bez pomoci druhých neobejdou. Neměli bychom se v takových případech pouze spoléhat na stát, na veřejný sektor, že on to zařídí a o takové lidi se postará. To je špatně. Každý z nás, pokud je to v jeho možnostech a silách, by měl druhým pomáhat. Navíc nikdo neví, jestli nebude v budoucnu sám odkázaný na pomoc druhých. Je proto dobře, že se do této chvályhodné činnosti zapojili v i mladí lidé v Třeboni, navíc vlastním pracovním úsilím.

Autismus je závažnou dětskou vývojovou poruchou. Dítě jí trpí už od narození a projevuje se hned v prvních letech života. Prvním nápadným příznakem je skutečnost, že vztah mezi rodiči a dítětem a jejich vzájemné dorozumívání jsou značně omezené a dochází k poruchám nálad u autistického dítěte. Autisté proto potřebují pomoc a speciální péči, kterou jim poskytuje též zařízení v jihočeské metropoli.

Českobudějovické Autis centrum je nestátní nezisková organizace s velmi potřebnou činností, která podporuje děti a dospělé s autismem a jejich rodiny. V minulém roce zajistilo služby více jak 140 klientům a jejich rodinám.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 19.2.2024 17:51 | karma článku: 15,14 | přečteno: 183x