Nestačí nadávat, je třeba makat, čecháčci

Jenže to vy neumíte. Vy jenom křičíte, jak je všechno špatné, a to je jediné, co dokážete. Tím se ale problémy neřeší. Mně třeba imponují Češi, kteří založili síť farmářských prodejen, ve kterých jsou k mání kvalitní potraviny.

Jedním z impulsů pro Bedřicha Smetanu blahé paměti ke komponování, poté co náš slavný hudební skladatel oddirigoval úspěšně nějaký koncert, byla i invektiva jakéhosi Rakušana, kterého už nikdo nezná, ve stylu: „Na ja, vy Češi jste dobří interpreti, to ano, ale abyste sami něco složili, na to nemáte.“ No, a Smetana zareagoval tím nejlepší možným způsobem, nefňukal, ale začal sám skládat opery, symfonické básně, atd. A stále patří k úspěšným světovým skladatelům. Pocítila mě hrdost, když jsem se letadlem vracel z USA do vlasti, tak na lince Los Angeles - Londýn byla v hudební nabídce mezi světovými operami i Smetanova Prodaná Nevěsta. Samozřejmě v angličtině, ale i tak to bylo krásné.

V současnosti farmáři v Hostíně na Mělnicku pěstují český křen a český chřest, jak uvádí článek na iDNES.cz, protože nebyli spokojeni s kvalitou těch dovozových. No, jistě toto je nejlepší cesta k nápravě. A to se netýká jen zeleniny, ale jakékoliv podobné situace. Znám lidi, kterým se nelíbila kvalita potravin, a tak založili síť farmářských prodejen, ve kterých lidem nabízejí špičkové české produkty.

My obecně potřebujeme individualiaty jako byli bratři Baťové, František Křižík, Emil Škoda, Antonín Dvořák a další, kteří dokázali získat dobré jméno českým zemím v cizině. Jenomže to se získává tvrdou a poctivou prací, fňukání a naříkání jsou k ničemu. Tím ještě nikdo ničeho nedosáhl a nic nezměnil.

Kapitalismus má nad socialismem obrovskou výhodu, že podporuje tvůrčí schopnosti lidí. Chceš vyniknout a něco změnit, máš možnost, založ si firmu a jdi do toho. To komunisté neumožňovali. Bohužel, svoji mentalitou nakazili mnoho lidí, kteří akorát nadávají, a pouze hledají výmluvy, proč to nejde. Tím se ovšem k lepšímu nic nemění.

Vadí jim závislost Česka na dovozu zeleniny, pěstují český křen. Je pálivější - iDNES.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 21.4.2023 17:37 | karma článku: 30,99 | přečteno: 1122x