Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Otázkou je, jestli se nám vyplatí v tendru spěchat. Sice je pravda, že každé protahování stojí uchazeče peníze navíc, ale člověku se může vloudit na mysl i myšlenka, zda by nebylo lepší celý tendr zrušit a vypsat znovu a lépe, aby z něj Česká republika, resp. její pracující měli více. Je pravdou, že český jaderný průmysl od dob stavby Dukovan je na jiné úrovni a již není schopen veškeré práce provést sám. Ale i tak jeho úroveň není tak zlá, abychom si nechali postavit stavbu téměř "na klíč" s tím, že budeme pouze subdodavatelé (i když v ne úplně malé míře). Máme široké zkušenosti z dodávání komponent pro zahraniční jaderné elektrárny a stále bychom měli být schopni si nechat dodat "jaderný ostrov" a okolo něj si zbytek elektrárny postavit sami. Pro náš průmysl by to bylo mnohem lepší, než jak je tendr nastavený v současné době. Otázkou je ale to, jestli to stojí za další protahování tendru...

1 0
možnosti
OF

Tendr se protáhne určitě, ale vypsání nového by způsobilo prodloužení celé záležitosti o mnoho let. Uchazeč, který by nechtěl nebo nebyl schopný zajistit velmi vysokou lokalizaci výroby, by si u takového nového tendru určitě stěžoval, že podmínky jsou diskriminující. Mohl by argumentovat například cenou (vyrobit díly v továrně, která je na ně specializovaná a dovézt je přes půl světa může vyjít levněji, než zavádět výrobu tady) a někoho by možná přesvědčil. Samozřejmě by bylo nejlepší využít stavby nových k bloků k rozšíření našeho know-how, ovšem to by musel tendr být daleko komplexnější, musel by zahrnovat především silnou podporu technicky zaměřených oborů. Temelín nesmí být projekt vytržený z kontextu, musí dobře zapadat do energetické koncepce a rozvoje vzdělávání. Teprve pak lze vypsat tendr, který skutečně nakopne dlouhodobý rozvoj a umožní vývoz osvojených technologií dál. To jsme si ale měli uvědomit před mnoha lety. Snad z toho současného tendru dokážeme vyždímat alespoň něco navíc.

1 0
možnosti
JP

Je to scestný názor mimo s o u č a s n o u ekonomickou realitu.

1 0
možnosti
Foto

Myšlenka je dobrá, ale současný režim ji není schopen realizovat. Schopné projektanty - odborníky a technické kádry prakticky rozprášil a zlikvidoval, takže ti nyní farmaří, taxikaří, nebo prodávají párekl v rohlíku. Mladí inženýři zase nemají ánunk jak se taková elektrárna staví a nechají se opít rohlíkem. To znamená, že nejefektivnější elektrárna všech dob, Dukovany, postavené za dr.Gustáva Husáka,se již nikdy nepodaří zopakovat. Inžinýři, kteří nám zbyli , neumějí ani pořádně vypsat a zhodnotit tendr Rv

1 1
možnosti
PK

Nemohu posoudit, zda názor pana Zieglera je úplně správný. Četl jsem ale, že abychom mohli vyvážet elektřinu, aby jinde vyráběli, svítili, topili apod. - tak jsme spálili 150 mil. tun uhlí, více si zohyzdili zemi, tuto surovinu by bylo možno v budoucnu efektivněji využít  A takových pohledů - náklady na jaderky se nikdy nedodrží, problémy s úložišti aj. je jistě hodně. Tím netvrdím, že jaderka pro ČR je zbytečná. Jen bych od renomovaného blogera očekával komplexnější přístup, nejen že je šance Horstům elektřinu pěkně osolit, pokud jde o cenu.

0 0
možnosti
JH

Docela překvapení, čekal jsem blog jako vždy o kamarádovi, kterému jako vždy strašně ublížili komunisti;-DRv

2 0
možnosti
JH

A co takhle pochválit komunisty, za to že nám Temelín a Dukovany postavili;-D

3 2
možnosti
JZ

V tom případě pochvalme Hitlera a nacisty, že stavěli dálnice a v Brně třeba také důležitou spojnici se Šilingrova náměstí na Nově Sady.

1 4
možnosti
MP

Německo to vynahradí větrolamy. Zbytek bude dovážet. Takže se jim nutně musí dovážená elektřina pořádně zdražit, byznys je byznys.

0 2
možnosti
Foto

Jak jste se k tomu dopracoval?

3 0
možnosti
ZH

Atomovka ve  Flamanville měla stát 4,5 miliardy €, dneska jsou to 6,5 a jelikož pořád není hotová, bude stát 8,5 miliardy. Olkiluoto ve Finsku bude skoro 3x dražší než se plánovalo. Britové si tu novou elektrárnu nechají postavit číňanama a zainvestovat soukromýma penězma. Ovšem stát ručí za 65% investic a garantuje výkupní cenu 10,6 centu za Kw/h. + inflaci na 35 let!!. Dneska stojí v Lipsku Kw/h 3-4 centy. Garance výkupní ceny v německu jsou na 20 let bez inflace a stále se snižují. Takže to spočítali , že v Britanii ta elektrárna bude vyrábět proud 3,5x dráž, než nedotované slunečníky.

Tak hurá do toho, ještě budeme na tunel Blanka vzpomínat, jako na drobné přepočítání se.:-)

Flamanville

1 0
možnosti
PF

P56e17t32r 92F87o41j28t96í58k

26. 2. 2014 13:21

Jene, netušíte, o co by měl zájem Putin?????

0 0
možnosti
Foto

Když vláda rozhodne o zavření vlastních JE, tak má určitě i rozhodnuto, jak bude výpadek nahrazovat včetně kalkulací - to není jako u nás. Pochybuji, že čeká, až se nabídneme. Další otázkou je, jestli vůbec počítá s dovozem z ČR, když ruší svoje JE. Jestli náhodou nepočítá už teď s jiným zdrojem.

1 0
možnosti
JF

J25a39n 79F39r79o72l41í66k

26. 2. 2014 13:24

Ta pověstná německá důkladnost u mne dostala na frak, když jsem se dostal pod německého zaměstnavatele. Mají připraveny houby s octem. Tak samozřejmě např. německý E.ON nebo RWE  působící na našem území může přednostně dodávat na svůj domácí trh. Jako obchodník ne výrobce. ;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz