Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J34a55n 15M60a67r71e82k

27. 3. 2024 17:32

Ta vyspělejší civilizace se projevila hlavně za vlády jakéhosi Adolfa. Na rozdíl od vás jsem jí jako malý kluk zažil. Zákazy, příkazy, všudypřítomná statspolizei, za poslech Londýna či Moskvy trest smrti....pamatuji,jak náš pošták, pan Velebil roznášel cedulky,které se povinně zavěšovaly na knoflíky radia....poslech Londýna či Moskvy se trestá smrtí. Jídla málo a na lístky, benzin nebyl a tak auta jezdila na dřevoplyn...pokud nějaká civilizace toto zavádí...tak si ji miý pane strčte za klobouk.

0 0
možnosti
RE

Mj i západní filosofie socialismus. Karl Marx nebyl z Moskvy:))

1 0
možnosti
TN

T35o56m25a92s 90N36a97r74d34a

26. 3. 2024 10:28

Adorace p. Zieglera k nasim zapadnim sousedum a nenavist k sousedum vychodnim vede k urcitemu zkresleni faktickych vypovedi jeho blogu. Umeni i technologie k nam prichazely ze zapadu. Krasne to demonstruje rozsireni gotickeho stavebnmiho stylu. Katedrala Notre-Dame Pariz 1163-1345, Kolin nad Rynem 1248-1880, Rezno 1275-1450, 1828-1841. Sv. Vit v Praze 1344-1929. Renesance a baroko prochazeji hlavne z Italie. Pojem Nemecko vyborne popisuje v nize uvedenm prispevku p. Jiri Ciz.

O vlivu Nemecka v 19. a 20. stoleti jakoz i v soucasnosti snad nema cenu diskutovat.

0 0
možnosti
JM

J16a58n 41M92a90r82e33k

27. 3. 2024 4:37

K tomu baroku...pánové W a V kdysi pěli....vono to baroko není špatný pro voko, ale je vo voko vokolo baroka flinkat se bez floka....

0 0
možnosti
Foto

Z dat České národní genografické databáze, která v roce 2018 otestovala 4500 Čechů, navíc vyplývá, že ryze slovanské geny měli tři z deseti dobrovolníků. 18 procent obyvatel Česka náleží k potomkům lovců mamutů, 35 procent má germánské geny a zbytek je mixem skupin, jež za posledních deset tisíc let prošly střední Evropou.

0 0
možnosti
Foto

To ale nemá nic společného s národností. Národnost se určuje podle jazyka, nikoli podle genetiky.

1 0
možnosti
OF

"Čeština je je přeložená němčina" říkával náš profesor na polském

gymnáziu. Škodolibě jsme se tomu smáli. Než jsme zjistili, že i polština je přeložená němčina.

0 0
možnosti
JZ

známá věc mezi lingvisty, že překlady mezi středo/východoevropskými jazyky vycházejí nejlépe, když jsou tažené přes němčinu

1 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, Karel Marx byl Němec!

4 1
možnosti
Foto

Zakladatelé Sokola také.

3 1
možnosti
Foto

Upřímně řečeno víc mne zajímá současnost a budoucnost. S Německem potažmo s Evropou to jde od deseti k pěti a my jsme toho součástí ať chceme nebo nechceme

2 2
možnosti
PK

Je na diskusi na kolik je to "objektivní" - společnost se vyšvihne, není tam tlak na přežití. Lidé vymýšlí hlouposti, ženy se přeemancipují, nerodí, rozpad rodin atd. Rozjede se migrace a je zaděláno ...

Kam jsme to proboha dotáhli když 40% žáků potřebuje psychiatra, psychologa. Dnes se toto číslo neustále uvádí, za mého mládí před cca 65-70 lety o něčem takovém nevím.

1 1
možnosti
JL

Dovoluju si podoktnout, ze blog pana Zieglera se tyka jen vyvoji v zemi ceske a tyka se jen Cechu. Na Morave a ve Slezku to bylo jinak, tedy vyvoj vztahu mezi Slovany a Gdermany od druhe poloviny 19 stoleti. Na Morave nikdy neexistoval cesky radikalizmus, Moravaci se nezucastnili napr. bojkotu zasedani risske rady po odmitnuti korunovace cisarem. Nakonec bylo na Morave dosazeno dohody "Moravske Vyrovanani-Mahrishe Ausgleich" ktera fungovala bez neresitelnych problemu az do konce monarchie. Takze pokud by sarajevska policie vykonavala svou sluzbu dobre, byl by zastrelen misto arcivevody Ferninanda srbske atentatni.k G. Princip a monarchie by zustala, Morava by si takto zachovala svou dohodu a tim i zemsky snem, zemskou samospravu a zemska prava legislativni. Dokonce si toho vsimla anglicka historicka Mary Heiman a zminuje se o tom ve sve knize "Czechoslovalia, the state that failed". Tedy podle ni Moravsti "Cesi" jsou podle ni tolerantnejsi a schopnejsi se dohodnout . Jen nevi, ze takovy hybrid jako moravsti Cesi, nikdy neexistoval.

0 0
možnosti
JZ

Většina Moravanů se hlásí k české národnosti.

2 0
možnosti
LJ

Slyšel jsem, že typicky "česká" jídla jako knedlíky, buchty či perník ve skutečnosti vymysleli sudetští Němci a Češi je od nich převzali. Toto je možná těžké dokázat. Lze však prokázat, že ve využívání technických novinek byli Němci pružnější. Například plyn byl prvně zaveden ve velkých městech a pak v těch menší - německých.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3356
  • Celková karma 21,89
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz