Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

Ano, postupem času je mi líto, že se Rakousko Uhersko rozpadlo.

Češi nemají rádi když jim někdo vládne a sami to neumí!

0 0
možnosti
Foto

K85a64r32e68l 10C63a94c53h

16. 3. 2014 22:22

Nejsem historik, abych mohl soudit coby, kdyby. Vycházím z vyprávění mého dědy, kterého za Rakouska-Uherska profesor Eduard Beneš vyučoval na Obchodní akademii v Praze. Podle dědy byl Beneš zbabělý a nejednal férově. Masaryka na koni měl v zarámované fotografii pověšeného v kuchyni, protože si ho vážil. Beneše by si však nikde nevystavil (asi tak, jak bych si já nikde nevystavil VK). Trauma, které měl Beneš z neslavného odchodu z republiky pak využil Stalin, aby za příslib zachování kontinuity Československa jej získal do sféry svého vlivu. To pak byla naše tragedie po II. SV. - 41 let pod Moskvou.

1 0
možnosti
LS

Benese po jeho zbabelem uteku do Anglie   , mel nejakej byvaly cs vojak ,ktery tam pribyl  po okupaci zprovodit ze sveta jak nejlepe a nejrychleji to slo .  Se zradcem naroda a vlasti nelze jednat jinak . A jak se navic pozdeji  po valce v 48' ukazalo ,  kdy nas vydal  bolsevikom na pospas   , tak  zradcem dvojnasobnym .   I kdyz je jasne  ,ze o  Benesove  druhe  zrade  nekolik let po valce , tenkrat v Anglii jeste nemel nikdo tuseni ,tak to jen vykresluje jeho povahu zbabele zradne svine  ,kterou musel mit  zakodovanou snad v genech . Konec tecka.

3 5
možnosti
Foto

Nevím, kdo Vás ,,nalejval", či za koho ,,kopete", či jde O Váš vlastní hlavou učiněný závěr. Velice však myšlenkově ,,jednoduchý".8-o:-/

2 0
možnosti
MK

Ano, Rakousko-Uhersko by Hitler obsazovat nemusel, podalo se Německu samo ke sklonku první světové války - to byl ostatně důvod proč Masaryk, jinak přesvědčný podporovatel Rakouska musel vytvořit Československo. Je to vcelku známý fakt, pro masy řečený v seriálu české století. Rakousko rezignovalo na samostatnost samo, samozřejmě, že po prohrané válce by se s Německem spojit nemohlo a těžko by bylo v takovém vleku jako za války, ale jeho zachování by nezměnilo vůbec nic. Hitler by přišel stejně, Habsburkové by šli od válu i při zachování soustátí, rakouským němcům by bylo spojení sympatické a neshledávám důvodu proč by se mu měli bránit, když tak nečinili ani za nesrovnatelně lepších podmínek v průběhu války, zbytek by dopadl obdobně jak se stalo ve skutečnosti, tedy bez Mnichova, na ruské frontě bychom však bojovali určitě, jen jako občané druhého řádu a na straně Německa.

Zkrátka úvaha do kola se opakující jako zcela zcestná.

5 1
možnosti
JZ

Kraus opět mele hlouposti jako vždy. Rakousko-Uhersko se mohlo udržet a s Hitlerem by nebojovalo. Habsburkové byli zásadními odpůrci nacismu a připojení Rakouska k Německu by bránily ostatní národy monarchie. Rozbití RU bylo jednou z příčin II. světové války. Pokud by se RU federalizovalo podle představ Karla I. mohlo přežít. Určitě by mělo větší šanci než uměle vytvořené Československo a Jugoslávie.

1 3
možnosti
VS

Vy si myslíte, že jsem měli zůstat součástí Rakouska - Uherska. A já si myslím, že je dobře, že vzniklo Československo. A tím i děkuji T.G. Masarykovi. E. Benešovi. R. Štefánikovi[>-]

6 1
možnosti

Autor zapomíná, že rakousko-uherská monarchíe byl kolos zpuchřelý a prohnilý od střechy až půdu, který nezvládal řešit ani problémy elementárního zásobování obyvatelstva potravinami. Kdyby pan Ziegler musel nosit šaty z kopřiv, hovořil by jinak. Ono ten Beneš měl pravdu. Hitler alespoň jakžtakž tu potravinovou lapálii zvládl. Lístkový systém fungoval až do konce války.

2 3
možnosti
SB

Já si na rozdíl od autora tohoto článku myslím, že mnohem pravděpodobější než to, že by sjednocené Rakousko-Uhersko zastavilo Hitlera, by byla ta alternativa, že by tento stát jako celek se stal jeho spojencem, a tudíž by naši chlapi museli přímo do prvních linií na východní frontu.

Rakousko si dnes hraje na oběť Hitlerovy expanze, ale zcela upřímně řečeno tehdy Hitlera veřejné mínění podporovalo. Maďarsko a Slovensko též byly jeho válečnými spojenci. Ze čtyř středoevropských národů jedině Češi nebyli většinově fašističtí (o to větší hanbu máme jako nejbolševičtější národ střední Evropy, ale to je na jinou diskusi -  nyní se bavíme o fašismu). Ale v Čechách zase byli sudetští Němci, což také Čechy jako zemi posunovalo směrem k fašismu. Rakušané, sudetští Němci a Maďaři v sobě měli ten mindrák prohrané první světové války. Jak by to cítili Slováci, to je těžko říci, ale Češi jako jediná nezpochybnitelní většinoví antifašisté by byli ve výrazně menšinovém postavení.

7 1
možnosti
JZ

To jsou nesmysly, Habsburkové byli zásadní odpůrci nacistů.

1 2
možnosti
VH

Otec národa František Palacký řekl:" Kdyby nebylo Rakousko-Uherska museli bychom si je vymyslet."

5 1
možnosti
SB

A také řekl: Byli jsme před Rakouskem, budeme i po něm."

4 0
možnosti
Foto

Lex Beneš z roku 2004. EB se zasloužil o stát. Takže tohoto člověka si máme úředně vážit. Svoji politikou dokázal odsunout naši zemi na periferii Evropy. Stejně tak jako to dokázal v dnešní době VK.

1 0
možnosti
SB

Prostě kdyby nebylo Klause, tak bychom byli uznávanou světovou velmocí, ale vzhledem ke Klausově negativnímu dopadu na naši politiku, jsou uznávanými světovými velmocemi USA, Rusko a Čína, nikoli však Česká republika.

4 1
možnosti
Foto

Dokud jste radil jen J.V.Stailinovi, jak vyhrát válku lépe, rychle a levněji, bral jsem to jen jako projev zastydlého třídního boje. Když však již začínáte radit i dalším, například i prezidentu Benešovi, zachránit samostatné Československo, začíná to již být směšné.

1 1
možnosti

Podívat se do křivého zrcadla bývá užitečné.

0 0
možnosti
RE

Tak to je bomba! Taky říkám, že Rakousko-Uhersko mělo zůstat a že jsme se měli Němcům bránit. Poláci si z nás dodnes kvůli tomu dělají srandu.(že jsme se nebránili)

5 1
možnosti
SB

Poláci jsou tím posledním, kdo má právo si z nás dělat legraci v této souvislosti. V roce 1938, o kterém je řeč, byli tehdy spojencem toho Německa, proti kterému jsme se měli údajně bránit.

2 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz