Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J61a57n 21M45a46r42e44k

16. 8. 2023 2:09

Když mně moke maminka navštěvovala v Kanadě (bolševiciji ráfi pouštěli,) doufali, že tu zůstane, vždy jsem jí na cetě zpět do ČS dával karton cigaret CAMEL a lahev whiskey VELVET. To na úplatky doktorům. Proto mněla dost slušnou páči o její slabý zrak. Vitaminy A a E ji zabavovali, že jsou v ČS také a není tudíž důvod je do ČS vozit.

0 0
možnosti
ZZ

Tak nevím, jestli má smysl kritizovat něco, co už víc jak 30 let neexistuje.

Neměli bychom se spíš zaměřit na současnost a budoucnost ?

1 0
možnosti
JZ

Děkuji Tomáši Vodvářkovi za podnětný příspěvek. Samozřejmě i za komunistů tady byli skvělí lékaři a skvělé zdravotní sestry. Ještě bych připomněl, že Československo bylo v padesátých letech první zemí na světě, které zlikvidovalo pomocí očkování dětskou obrnu. Na druhé straně díky postupnému zvyšovanému zaostávají za Západě tady chyběly potřebné léky, materiály a přístroje, které se vyráběly pouze na Západě a my je kvůli nedostatku devíz nedováželi.

0 1
možnosti
JZ
JK

Dnes se u zubaře většina lidí nedoplatí. Dokonce už i zmizela druhá preventivní prohlídka v roce.

1 0
možnosti
JK

Autore: je to SANOPS. NE SANOPZ - což je sanatorium poštovních zaměstnanců.

1 0
možnosti
JZ

SANOPZ, protože zaměstnanců, je to tak napsáno i ve vyhledávačích.

0 0
možnosti
Foto

Téma je hodně široké a lze na něj nahlížet z několika úhlů. Dovolím si tedy jen pár poznámek.

1. Lékaři. Samozřejmě byly hyeny, čekající na obálku, šlo zejména o vedoucí oddělení, primáře, kde skutečně mezi pacienty byly známy taxy, jež je třeba předat ve správnou chvíli. Není tajemstvím, že podobní existují i dnes, ale je jich rozhodně méně. Současně však byli ti - a podstatně více - kteří byli obětaví a přes mizerné vybavení se snažili svým pacientům ulevit.

2: Léky a přístroje. Nebyly. Či jen málo a nekvalitní. Dovozové léky schvaloval primář, respektive ředitel nemocnice. Že je nedostávali všichni a že byli vždy pro soudruhy (kteří měli samostatný pokoj), je smutnou historií.

3: Výjimečně má pravdu pan Šejna, který píše o nízké novorozenecké úmrtnosti a očkování proti polio, v čemž jsme byli rozhodně lepší, než vedlejší Rakousko. Na druhé straně MUDr. Karel Raška, epidemiolog světového formátu, který se zasloužil o eradikaci černých neštovic, byl bolševiky zlikvidován (ne přímo fysicky, ale odborně).

4: Doba života. Po revoluci skokově narostla u mužů i žen. A to tak, že nešlo o nějaký statistický omyl, ale jednoznačný důkaz, že moderní medicína, která byla do roku 1989 jinde, než u nás, má na dobu délky života podstatný vliv. Komunisté kašlali na zdraví horníků, které sice verbálně vyvyšovali, ale byli pro ně jen materiál k jednomu užití. O tom vím dost, pracoval jsem na Hornické poliklinice v Ostravě asi tři roky na ambulanci.

5. Problém byl rovněž v rovině filosofické. Byl ražen termín Ústav "národního zdraví". Což je floskule, obsahově dost pitomá. Je totiž moje zdraví, zdraví mých blízkých, dětí, rodičů apod. I z tohoto pohlůedu bylo zřejmě, že bolševik se snažil řídit vše.

Ne že by dnes bylo vše OK. Ale jen málokdo by měnil.

4 0
možnosti
Foto

Vítám pana Vodvářku mezi dezoláty a Putinofily. Souhlasil totiž s mým komentářem a to mu pan Ziegler neodpustí.

S tím názvem Ústav národního zdraví je to po filozofické stránce stejné, jako s Městskou porodnici. Rodí rodička a nikoli město. A navíc národní zdraví je pojem celkem logický. Ono není potřeba jen léčit, ale své dokáže i prevence, kterou by podobné ústavy měly propagovat.

1 1
možnosti
Foto

Komunistické zdravotnictví bylo tak "mizerné", že jsme u nás měli jednu z nejnižších úmrtností novorozenců na světě .

Byli jsme jednou z prvních zemi na světě, kde byly očkováním zlikvidovány obrna a tuberkulóza.

Dnes v demokratickém zdravotnictví se tuberkulóza vrací a navíc demokracií zpitomelí rodiče odmítají povinné očkování dětí.

1 3
možnosti
JZ

Lidé za socialistického zdravotnictví umírali zbytečně kvůli nedostatku léků a materiálů. Potvrdil profesor Jan Pirk. Na rozdíl od Šejny autorita.

2 2
možnosti

To známe dobře! Za komunistů zde byla dvojí zdravotní péče. V každém okrese byl zvláštní stranický lékař, který posílal své pacienty do vojenské nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice, kde pracovali medicínské špičky, než si je po ruské okupaci vyházeli. Obyčejný člověk měl svého obvodního lékaře, který posílal do okresní nemocnice, odkud mohl pokračovat do krajské nemocnice ev. fakultní nemocnice. Léky západní provenience obyčejnému člověku dostupné nebyly.

Všude vládla korupce a protekce. Po Listopadu občané donutili politiky přetáhnout komunistické zdravotnictví prakticky "zadarmo". Marně jsme upozorňovali, že je nutné ve zdravotní péči obnovit přirozené vztahy, že když to neuděláme, bude korupce a protekce mnohem horší. Marně. Dnes již viditelně sklízíme naše komunistické důsledky!

4 0
možnosti
Foto

Většina z nás, zde na blogu, se v komunismu narodila, tak minimálně gyn.- porod. oddělení pracovala dobře, ne?

Soudružka Gottwaldová byla svá, o tom žádná, ale patřila k tehdejší 'elitě', která to má vždy trochu jednodušší než obyčejný lid.

Za článek karma.

3 0
možnosti
SL

Elita, která se před nástupem komunistů k moci živila prostitucí .

5 0
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,14
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz