Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mládeži tu komunistickou bídu musíme stále připomínat!

Je zde příliš mnoho členů Putinovy páté kolony, kteří chtějí zpět do ruského protektorátu! Dokonce jedna strana tím zcela otevřeně žije a nabírá anarchistické členy!

1 0
možnosti
MB

No, ono se nám to pane Zieglere pomalinku, ale jistě zase vrací. Např. ve formě cenzury, vyhazování ze zaměstnání za nepohodlné názory a tak dále. A k tomu jste, předpokládám, přispěl svou volbou současné vládní garnitury i Vy.

3 6
možnosti
JK

Je vlastní názor a vlastní názor. A záleží, jakou práci děláte. Když někdo pracuje jako dělník, tak mu vyhazov za vlastní názor nehrozí. U této profese si každý říká bez obalu co chce.

1 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

HH

Ale nebyly fronty na pracáku a žádní bezdomofci!!! Fakt nevím, co Vám chybělo...

1 7
možnosti
JM

J40a76n 14M20a47r20e59k

15. 7. 2023 4:46

Pamatuju hodně, jsem už starej dědek a musím ti Jene Hruško říct, že bezdomoFci byli i za bolševika. Ale to bylo jednak protizákonné a za druhé se to krylo. Když jsem ráno vylezl z postele (5:30) vyrojili se do ulic individua, kterým se říkalo 'šedý mor' podle jejich uniforem. A ti odhíněli chudáky od popelnic, které byly v jejich obležení. A po nedělích večer odváděli esenbáci vožralé chlapy, kteří se váleli na ulicích. Ale asi jsem žil v jiné zemi než ty..

13 1
možnosti
JK

J86a87n 34K14a52r33a71s67e73k

14. 7. 2023 22:04

muj byvaly spoluzak za sociku jezdil kam se mu zachtelo, ale zase mel smulu, ze zacal pracovat v blbym podniku. A jednoho dne dostali vsichni zamestnanci dopis, ze podnik zbankrotoval a ze jsou nezamestnani. A mily kolega se uplne sesypal, doma 2 deti a co jako rekne manzelce. jak zaplatej hypoteku ......

ach ... ehm to je omyl ... to nebylo v Cechach ...

0 9
možnosti
JZ

Schopný chlap si pokaždé najde dobrou práci. Za socíku lidé nemohli cestovat, kam chtěli. Tak si Karásku nevymýšlej.

14 1
možnosti
JK

Drtivá většina lidí před rokem 1989 neměla dostatek peněz na výjezd třeba do Jugoslávie. Pokud to nebyl dotovaný zájezd. Třeba děda dostal od podniku, když šel do důchodu dovolenou v Jugoslávii. To tehdy bylo běžné jako poděkování za celoživotní práci. Dnes sice je možno jet do zahraničí na druhý den, ale dost lidí na to v krizi nemá. Takže jedou do tuzemska nebo nikam.

0 9
možnosti
Foto

upřímě řečeno to tuzemsko bývá dražší než to zahraničí.

8 0
možnosti
ZV

Vidíte a v dnešní době nás "školí" o demokracii komunistka Konečná . za blog karma

17 0
možnosti
JK

J69a42n 10K50a20r54a10s75e50k

14. 7. 2023 22:05

uz jsem to psal nekolikrat, me ta pani obrovsky vzrusuje ...

0 2
možnosti
PL

P11e62t86r 48L47o48r26e69n45c

14. 7. 2023 19:27

Na dovolenou mimo těch pár ruskosocialistických států do tzv. kapitalistické ciziny se tehdy dalo vyjet buďto na základě toho, že jste:

1a) si v únoru požádal o tzv. devizový příslib (v r. 1977 byla taxa max. 11 USD/den) a ten vám byl v květnu státní bankou s pozadím StB možná schválen (v r. 1977 ho dostalo tak 5-15 lidí na okres)

1b) v únoru šel stát do Jindřišské ul. na 3 dny+3 noci před Čedok nebo 1 den+1 noc před CKM, kde se k určitému datu zahajovaly prodeje zahraničních zájezdů pro daný rok, kde byla šance získat některé ze zhruba 200 + 200 zájezdových míst z celé ČSR.

2) Pokud jste náhodou v bodě 1 někdy uspěl, následovalo

obíhání razítek (souhlasů) na formuláři žádosti o výjezdní doložku, srovnatelné s dnešním obíhání souhlasů na stavební povolení. Museli jste získat souhlasné razítko mj. od zaměstnavatele, odborů, svazu mládeže na pracovišti, komunistické strany na pracovišti, uličního výboru v místě bydliště, vojenské správy, odd. zvláštních úkolů na pracovišti (že nepřicházíte do styku se státním tajemstvím) atd. A každému majiteli razítka jste se musel něčím zavázat, než vám je tam bouchnul - že přijdete k mládežníkům na sobotní brigádu, babě z uličního výboru, že přijdete na příští veřejnou schůzi KSČ, odborům že budete po práci pracovat v brigádě socialistické práce, zvláštním úkolům že podáte po návratu hlášení o okolnostech, na které se zeptají... a pak jste teprve mohl do fronty k arogantním kyselým policajtům, aby vám cca do měsíce tu výjezdní doložku (ne)vydali.

Ta výjezdní doložka měla "evidenční" číslo asi jako dnešní číslo pasu nebo občanky, ale pro posádku na hraničním přechodu v něm bylo zakódováno kdo jste (ne/přítel státu) a co s vámi mají na hranicích udělat (očekává se pašování nepovolených peněz, literatury, osobních zpráv), je/není nutno provést důkladnou prohlídku, vrátit z hranice pod jakoukoliv záminkou zpět atd.

3) Žádost o vydání pasu, pokud jste ho už neměl - obdobné.

4) Shánění víz po ambasádách - lepily/razítkovaly se do pasu

12 0
možnosti
LV

Tohle martyrium bylo třeba podstoupit i v případě, že jste nechtěli opustit území ČSSR, ale jen vstoupit do tzv. pohraničního pásma. Na VŠ jsem jezdil na brigádu na kombajn do jedné středočeské STS. Jeden rok jsme měli jet sekat "za dráty" kdesi u Znojma. Musel jsem také oběhat Vámi popsané kolečko. Ale protože jsem nebyl nomenklaturní kádr (soudruzi z kontrarozvědky na mě něco našli, jak mi bylo řečeno na vojně), nakonec jsem ta razitka nedostal. Zajímavé je na tom to, že díky tomu nás nepustili ani k Hevlínu a za dráty jela sekat raději úplně jiná STS ...

7 0
možnosti
LS

Pamatuji si na potupné výjezdy za hranice socialistických zemí.

Výjezdní doložka, seznam všeho co se vyváží a pak seznam všeho co se dováží. Seznam toho, co se nesmělo dovážet, Kontroly dovezeného zboží. Kolková známka.

Kontroly na hranicích. Konkrétně DDR, Maďarsko. Taková byla kontrola byla na spřátelených zemích.

To je jen zkušenost z reálného socialismu, na který řada blogerů "zapomněla"

16 0
možnosti
JM

J22a96n 96M37a97r28e95k

14. 7. 2023 18:14

Vzpomínám na svého švakra, vědeckého pracovníka Akademie věd v oboru geologie. (Obor - fotoelasticimetrie - měření posuvu horských masivů atd) Jel SLUŽEBNĚ do Indie na dva měsíce. Zažádal o nějakou devizu, aby si někde mohl koupiz aspon limonádu. Dostal 30 US dollarů, ale jako PŮJČKU. Po návratu vrátit!!! Jak, to mu už neřekli.

4 0
možnosti
Foto

Na služební cesty se dostávaly diety. Nebyly to převratné sumy, ale na jídlo to bohatě stačilo. Útrata se nemusela dokládat úřtenkami. Ubytování a cestovné bylo hrazeno firmou proti dokladům.

1 1
možnosti
  • Počet článků 3332
  • Celková karma 25,06
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz