Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Počet teroristů, které vycvičil Gustáv Husák v Zastávce u Brna se limitně blíží nule, avšak množství teroristů vycičených armádou České republiky v Iráku a Afghánistánu je ve srovnání s tím rozhodně větší než malé. Dnes tito teroristé, vycvičení ozbrojenými demokraty NATO reálně bojují v řadách ISIL a řežou lidem hlavy, to se na Zastávce rozhodně neučilo.

1 3
možnosti
Foto

Když to vezmu odstavec po odstavci, pane kolego:

O holocaustu jsme se učili, ale bylo tak nějak v rámci všech obětí, aniž jsme se dozvěděli, že 70-80% obětí čsl. občanů v II. SV byli Židé. Ani o tom, že 60% v čsl. praporu v Buzuluku, také. Spíše nám připadalo, že nejvíce obětí měli komunisté, čili mlžilo se.

Poválečná protižidovská nenávist? Latentní antisemitismus, dá-li se to tak říci, protože pochybuji, že někomu šlo o rasu, ale spíše o to, že Židé se hodně hlásili k němectví, německy mluvili, (viz problém v čsl. jednotce ve VB) a měli nadpočetné, vzhledem k počtu, zastoupení jak v bankovnictví, průmyslu, tak i mezi intelektuály. To vždy budí vášeň. Tam bych hledal příčinu. Ne v národnosti, či víře. A pak zabrané majetky, samozřejmě. Kdo by je chtěl vracet? Propadli totiž Velkoněmecké Říši a po válce čsl. státu, který je daroval dál. Mnozí v "dobré víře", brali. Nějaké odškodnění bylo, ale jen nejkřiklavější případy. Na Slovensku to bylo horší, tam se přímo arizovalo. Tam přeživší vítáni nebyli vůbec.

Sověti měli k Židům vztah ambivalentní. V počátku revoluce až do r. 37-38 měli velmi silné zastoupení v řídících i represivních orgánech SSSR. Sám Stalin, protože byl Gruzínec, neměl vyhraněný vztah vůči Židům, jen jim nedůvěřoval, v jeho očích to byli možní spojenci západních kapitalistů a později to odnášeli za Izrael, takže v souvislosti s jeho paranoií další oběť.

V Polsku a východní části Ukrajiny byl ryzí antisemitismus silný odjakživa.

Nacistické zločince, prostě potřebné kádry, ukrývali a používali nejen Sověti, ale i Američané a další. Bez ohledu na zločin.

4 0
možnosti
Foto

Domy, vily, které patřily židům nepropadly Říši. Obsadily je konkrétní lidé, kterým byly domy vily přiděleny. Majetek Židů nepropadl  Říši. Například sklářská Židovská  firma Rindskopf   připadla Drážďanské bance. Židovský majetek se dostával do  nucené správy a „arizací“ Po válce se v SSSR připravoval z popudu Stalina obrovský proces se Židy a zejména lékaři židovského původu, kteří byli obviněni, že se pokoušeli zavraždit Stalina. U nás proběhl obdobný proces zaměřený na Židy a to proces se Slánským. V SSSR se nepodařilo tento proces dotáhnout do konce, neboť Stalin zemřel. U nás po Mnichovu byli vylučováni Židé s Karlovy univerzity ( ta se jim v 90 letech omluvila) s nemocnic a ze státní správy tedy dříve než  došlo k okupaci zbytku Čech. Slováci jako jediný národ své židovské občany prodával Němců, aby je odvezli do koncetračních táborů. Za každého odvezené Žida dostávali Němci od Slováků příslušnou  sumu.

1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
VV

Jen bych pripomel, ze od Chruscevova odhaleni kultu osobnosti z do valky kde arabove vyhrozovali ze smetou zidy do more,byly styky s israelem celkem normalni. Ale kdyz se Arabum nepovedlo smest Zidy do more a naopak Egypt prisel o Sinay a Syrie o Golanske Vysiny s vztahy zrejme na rozkaz z Moskvy brutalne zhorsily.

3 0
možnosti
ZM

Jeden ze sovětských cílů bylo ovládnout ropné zdroje na severu Afriky, na Blízkém a Středním východě a odříznout tak "Západ" a USA od ropy.

Proto zapuzení Izraele, který byl drtivou většinou arabských států nepřítelem číslo 1, bylo  ze strany Moskvy celkem logickým krokem.

Moskva viděla Izrael jako překážku ve svých námluvách s arabským světem a proto ho bez větších výčitek odkopla.

3 0
možnosti
Foto

Tak ze všeho pravda trochu, mám-li to shrnout.

3 0
možnosti
ZM

Začátkem 80. let byli v Zastávce u Brna Vietnamci, Angolané,Kubánci, pár lidí z Jemenu a jeden Afričan, tuším, že z Rovníkové Guinei.

Z Palestiny tam nebyl v té době nikdo.

A musím se zeptat, kdo na Blízkém východě byl vzorem? Kdo ukázal všem okolo, že terorismus může být dobrým a účinným prostředkem k dosažení cíle? Nebyli to náhodou sami Izraelci, přesněji řečeno Židé, protože Izrael jako takový ještě neexistoval?

1 2
možnosti
JZ

Ne, byli to hlavně Arabové, kdo podněcoval terorismus.

2 0
možnosti
ZD

pan autor píše co se dělo...a mělo dít a nedít...ale nepíše co proti tomu udělal on a jeho rodina...pokud nic ...tak ať si rotře máslo na hlavě posype se popelem a hlavně ...ať nám tady nepíše v této době keci jak se máme všichni poučit...to i s panem Kyndlem ...napsal jsem níže...pokud nazýváte odsunem sud. Němců holokastem...dle autora pode mnou...tak co bylo začátkem toho zvěrstva...ano i to bylo zvěrstvo...ale důvod???fašistické Německo...vypálené vesnice...koncentrační tábory...popravy...atd....tady se někde píše o 30 00 lidech německé národnosti ...ale proč ám autor nedá porovnat číslo s lidmi národnosti české zabitými Němci...proč neřekne ...ano mi Češi za to můžeme...protože jsme začali války...nemůže...že se Němci omluvili...proč ale nezaplatili dluhy ...že jim je státy Evropy odpustili v 54...že by ještě dnes byli zemí zadluženou...pkud píšete pište vše autore ...nejen to ...co se Vám hodí...Němci se mají omlouvat za co stále jako národ...a děkovat i za svůj blahobyt...i Rusákům...ale já si nepřeji...aby se někdo omlouval i za mne...Češi jako národ nic nevyvolali a pokud jste a Vy a Vám podobní něco vyvedli omlouvejte za sebe...hezký den...ZD;-);-);-)

4 1
možnosti
MK

Děkovat za svůj blahobyt Rusákům? :) Jako v NDR? 

To vaše, kolik zabili Češi a kolik Němci, není vůbec podstatné, protože to je kravina. Masakr zůstane masakrem bez ohledu na to kdo jej spáchal a kolik lidí při tom zemřelo. Navíc již bylo po válce. Nikomu nic nehrozilo. Kde byli ti hrdinové co vraždili Němce během odsunu? Já vám to řeknu...na gestapu, kde udávali Čechy.

4 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
6 2
možnosti
MK

Komunisté asi opravdu za vše nemohli, nicméně s bratry nacisty si nemají co vyčítat. Lidé kolikrát ze strachu , aby nebyli mimo hlavní proud dělají i věci proti svému přesvědčení. Takže i v nacistickém Německu byli lidé nesouhlasící s nacisty, ale aby uchránili sebe a svoje rodiny, tak rádi poukázali na Židy. U nás to po roce 1948 bylo obdobné. Strach má mnoho podob. A tohle je jedna z nich. A teď, kdo ten strach vyvolával?

6 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 5
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 1
možnosti
Foto

Četl jsem knihu význačné židovské pianistky českého původu (na jejím jméno si nemohu vzpomenout a protože mám pochroumanou nohu a nevydržímstát, tak knihu nemohu hledat v knihovně), ta po návratu z Terezína muselaposlouchat v tramvaji, jak Češi říkají už jsou ti židé zas, to jich tenHitler málo vyhubil. Když přišla do jejich bytu, roztahovala se tam v jejichpeřinách a v jejich nábytku česká rodina. Šla si stěžovat na úřady a ti jisdělili, že se s tím nedá dělat a byl ji přidělen byt po odsunutém Němci,daleko horší než měla jejich rodina. Protože ji Němci, tak jako všechny Židyzbavili občanství, musela o něj žádat. Byla svými lidmi poučena, ať před úřady neříká,že u nich doma se mluvilo německy, že se poslouchalo německé rádio, jinakdostane občanství německé a půjde do odsunu spolu s Němci. To hrozilo těmzejména Židům, kteří měli majetek. Nakonec antisemitismu nedržela a spolu sesynem odjela do Izraele.  Stihla se tadykoupit velmi kvalitní piano, které jako sólistka potřebovala a požádala našeúřady, aby je za ní poslali do Izraele. Komunisté vyhověli a skutečně pianoposlali do Izraele, tak jak bylo nezabalené, takže dorazilo do Izraele totálnězničené

2 1
možnosti
Foto

Ale jistě, vyšli o tom tak tři sborníky dokumentů, vycházející ze soudních projednávání těchto případů. Ale obávám se, že šlo pouze o majetek, nikoliv o antisemismus. Ti dotyční zcela jistě nezpochybňovali právo Židů na vlastní existenci a stát.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,94
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz