Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Karma, Jane, máte naprostou pravdu. Zimbabwe je ukázkovým a odstrašujícím příkladem toho, kam to vede, když nevzdělaná tlupa znárodní majetek a neví, co s ním. Během pár let je z prosperující země stát na hranici bankrotu. Konečně, poznali jsme to sami v roce 1948.

6 0
možnosti
ZH

No, přeci jen poznámka na vysvětlení. Současný rasismus proti bílým nelze posuzovat historicky. Je to stále jen rasismus, i když může být třeba historicky pochopitelnější, stále je to jen zločinné jednání. Vedle toho lze se historicky odvolávat na smíření mezi bílými a Mandelou, byla to taková "sametová" revoluce, kdy černá většina slíbila, že právě tohle nebude dělat. Celá mezinárodní komunita by to měla JAR připomenout.

5 0
možnosti

A navíc ti dnešní černoši nemají zhola nic společného s původním obyvatelstvem. Mimo pranepatrného počtu Křováků, kteří tam kdysi putovali, jsou nejblíž původnosti búrští osadníci.

5 0
možnosti
Foto

Pane Zieglere, kdybyste byl starší a pamatoval si tu dobu jako aspoň částečně dospělý, pak byste věděl, že ke zrušení apartheidu v JAR donutil tehdejší vládu pod hrozbou sankcí (příp. útoku) Západ (přesněji západní nadnárodní korporace, které se chtěly zmocnit nerostného bohatství země a místní vlastníci jim překáželi).

Moskva a ostatní komunistické země měly tehdy, jestli si vzpomínáte, úplně jiné starosti, než se starat o situaci v JAR. Nechcete se přece jen věnovat opravdovému studiu historie a naučit se u toho přemýšlet?

0 1
možnosti
VV

Mate podivne selektivni pamet. Teda pokud jste byl tehdy uz dospely.

Moskva a ostatní komunistické země měly tehdy opravdu starost staciz zasobovat zbranemi ta "narodne osvobozenecka hnuti" v Jihoafricke Republice, Rhodesii a mnoha dalsich Africkych zemich.

2 0
možnosti
Foto

Zde je vidět, jak si jakýkoliv stát váží soukromého vlastnictví.

3 0
možnosti
Foto

bílí farmáři tu půdu koupili od černochů na kterých by se podle vás měla vymáhat náhrada nebo od jiných bělochů kteří tam byli už před nimi a tu půdu násilně zabrali? Když koupíte v autobazaru kradené auto a policie vám ho zabaví, budete požadovat odškodnění od původního majitele kterému bylo ukradeno?

0 4
možnosti
PV

Abych rekl pravdu, tak jsem Vase slova nejspis nepochopil, ani kdyz jsem si je precetl 20x. Srovnavate divokou step a farmy s veskerou infrastrukturou a pridobnujete to ke kradezi auta?

5 0
možnosti
JT

J57i59r87i 84T69i48c65h20y

26. 3. 2018 16:15

Kanadsky soud prave zamitl zadost bile rodiny z Jizni Afriky o azyl. Byli jiz okradeni a napadeni nekolikrat cernosskymi zlocinci a citi se ohrozeni cernym rasizmem. Soud prohlasil, ze cerny rasizmus v Jizni Africe neexistuje, je to pravicova falesna propaganda, statni organy maji vse pod demokratickou kontrolou!

7 0
možnosti
MV

takovy znarodnovani po africku, vc. agrese - hodne smutny

za par let budou z toho, co bylo vybudovano, ruiny

a tak se zase bili farmari vrati, vybuduji a Africane po nejake dobe zase ukradnou a znici

reseni? aktivni edukace mistnich obyvatel primo v oblastech - narocne, dlouhodobe, ale podle me smysluplna cesta

3 0
možnosti
Foto

Obávám se, že aktivní edukace místních obyvatel by možná za nějakých dvě stě - tři sta let mohla přinést částečný úspěch, ale spíš stejný, jako vybudování komunismu.

Nejdříve bychom měli udělat pokus s edukací jistého našeho etnika. Zatím se to nějak nedaří. A edukace nás? Taky žádná sláva. :-)

3 0
možnosti
ED

Máte-li chuť, přečtěte si na mém blogu na "vedlejším" proudu (z hlavního jsem odsunut, musíte dát blog a mé jméno) jak mám obavy o svého kamaráda z dětství - vinaře a tlumočníka v JAR, který už "hochy s pistolí" - zažil

3 0
možnosti
JZ

Děkuji, podívám se.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3321
  • Celková karma 25,71
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz