Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dík za vynikající souhrn!

1 0
možnosti
PL

P35e30t76r 54L56o20r27e52n46c

25. 8. 2023 19:37

Nejvíc špíny naházel na Jezuity samozvaný pseudohistorický blábolista major Alfons Jirsák.

Však ho taky komančský kulturní náčelník Zdeněk Hřib-Nejedlý prohlásil za svatého...

1 0
možnosti
Foto

Koho zajímá historie v souvislosti s ekonomickým myšlením (tj. nauka o lidském jednání) může se lecos dozvědět zde:

https://www.mises.cz/literatura/ekonomicke-mysleni-pred-adamem-smithem-52.aspx

0 0
možnosti
DP

Souihlas s tim, ze jezuite meli zasluhu na rozvoji ceskych zemi. A meli a velke zasluhy jinde. Jak autor podotknul, snazili se indianske obyvatele po dobiti Latinske Ameriky jihoevropany chranit, treba na severu Argentiny jsou ruiny "misiones" , ve kterych jezuite ochranovali indiany pred bestialnim zachazenim a zotrocovanim ze strany spanelskych(a hlavne portugalskych, ti v tom vynikali) latifundistu a dobrodruhu. V Japonsku, kde mimo jine vlivem tam zprofanovaneho buddhismu byli vesnicane povazovani za paria, jim spolu s krestanstvim dokazali dat lidskou dustojnost (proto se na krestanstvi obraceni vesnicane odmitali po zakazu krestanstvi sve viry zreknouti pres strasne pronasledovani). Na druhe strane, pres vsechny tyto pozitivni vlastnosti, melo (a stale jeste taky maji) mnoho jezuitu sklony k nabozenskemu fanatizmu, a to mi dokonce potvrdil jeden katolicky americky knez, ktery leta pusobil v Evrope. V roce 1981, kdyz sem navstivil Guam (teritorium USA v Pacifiku) me katolicky knez, ktery me jeden den provazel po mistnich zajimavostech, upozornil , ze spanelsky jezuita, ktereho navstivime, i kdyz neni vylozeny fanatik, ma k tomu urcite sklony. Ten jezuita se ukazal byt jinak vybornym a velmi vzdelanym clovekem, ucil mistni na vesnici vcelarstvi, obetave pusobil v ruznych mistnich vzdelavacich spolcich. Na druhe strane se ale az "prehane" snazil, aby mistni "nedej Buh" konvertovali k protestantizmu a sem tam, i podle mineni meho katolicke knezskeho pruvodce pri tom zachazel do extremu. V jedne ceskoslovenske exilove publikaci pred lety publikoval pravidelne clanky jeden cesky jezuita, i kdyz clanky byly zajimave, presto jisty sklon k nabozenskemu fanatizmu se v jeho clancich objevoval.

0 0
možnosti
Foto

Z hlediska katolického náboženství zcela jistě. Reformní protestanské hnutí to pravděpodobně vidí jinak.

A co se týká mne jako skeptika, agnostika až ateisty ... ono když si určitá část lidstva v určité části dějin uzurpuje nárok na vědu i umění, je zcela logické, že se tyto atributy lidství pak šíří především díky této uzurpující části lidstva a to ještě s cenzurou (myslím ofc náboženství obecně).

V momentě, kdy se umění i věda staly atributy veřejnými, jejich šíření i rozvoj nabyly násobně větší razance ;)

1 0
možnosti
Foto

Já si tentokrát taky myslím, že to není úplně vyvážený blog... Aniž bych popíral jejich zásluhy, ale musíme říct, že ano...

Nebývalou měrou přispěli třeba ke gramotnosti obyvatel X Ovšem mělo to mantinely a vzdělání se nerozvíjelo úplně svobodně... Je to strašně těžké téma. Vzpomeňme s úctou na jejich nezpochybnitelné zásluhy a poučme se z chyb....

2 1
možnosti
LU

Ďakujem,

zase som sa dozvedel niečo nové, pekne napísané.

1 0
možnosti
LJ

Ještě bych dodal jednu informaci. Do Prahy přišlo 12 jezuitů a ti založili Klementinum, pak přišlo do Olomouce 5 jezuitů, všichni měli doktorát. Pět byl minimální počet, který byl potřebný pro založení gymnázia. Časem se jejich počty rozrostly na desítky později na stovky. Sídlili ve velmi omezeném počtu míst. Několikrát za rok dělali výjezdy do dalších měst, kde kázali. Pokud se někdo domnívá, že fungovali nějak podobně jako policie, tak na to jejich počty naprosto nestačily.

1 0
možnosti
MP

Velmi dobrý a poučný článek. Každý soudný člověk, zajímající se o dějiny věd a umění v našich zemích, musí uznat převažující kladný vliv katolické církve a zejména Jezuitů.

2 0
možnosti
JP

Ten kladný vliv církve měl ale po Bílé Hoře za následek masovou emigraci. mimo jiné tisíců vzdělaných lidí, kteří nechtěli přijmout katolickou víru. A taky znemožnil příchod vzdělaných lidí z zahraničí, kteří nebyli katolíky. Konzervativní katolická víra taky znemožňovala vzdělávání podle moderních vědeckých objevů, takže já bych kladný vliv církve zase tolik nepřeceňovala. Její konzervatismus se dodneška projevuje v Africe, kdy katolická církev brojí proti např. používání kondomů, což má mj. za následek masové šíření AIDS. A působení proti potratům třeba v Polsku taky není zrovna povzbuzující.

1 3
možnosti
JZ

Když Čechům spálíte knihu Jak uhranout sousedovi prase a místo toho jim vydáte gramatickou příručku, to se nedivte, že k vám láskou nezahoří

0 1
možnosti
  • Počet článků 3350
  • Celková karma 22,29
  • Průměrná čtenost 1798x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz