Děkujeme za pochopení.
K35a74r39e87l 57V57o24v46e43s
Bloger srovnava dobu pred 50 lety. Zajimave. My jsme zase v dejepisu v ucebnici meli fotky nezamestnanych bydlicich pod skalou v Podoli.
Postupy propagandy se nemeni.
J53a24n 66Z61i89e79g43l80e38r
Další příspěvek na FB. Honza Sedláček: No jo, to je zase obhajcu rudeho bordelu. Na vojne jsem delal spravce proviantniho skladu a kuchare. O tom mase z mraziren vim sve. Sediva hmota v lornach plnych ruzove tekutivny... Dokonce jsme z toho museli v lete varit venku v lete na cvicenich. Samozrejme, ze v kuchyni s nami byli reznici kteri vypraveli o tom jaka je v masokombinatech hygiena a take to, ze by tlacenku, taliany a podobne veci nevzali do huby. Co se tam mlelo za svinstva.
P93a47v72e35l 48P46e25t21r68ž39í79l18a
Akorát té "populární chemie" bylo o něco méně...
J82a94r30m12i74l46a 40V97a73v55r55o72c76h12o65v29á
Z okna svého pracoviště jsem viděla, a hlavně slyšela, nahánění prasat v jatkách na porážkovou linku. Bylo to v 70. létech a mohu potvrdit, že jsem si velmi oddechla, když jsem se přestěhovala do jiné kanceláře - mohla jsem si konečně i otevřít okno a nenosit špunty v uších. Dodnes ten hnus vidím, i když ta jatka už jsou dávno zrušená. A to, co autor popisuje, bylo podle zdejších bývalých zaměstnanců běžné i na těchto jatkách, pamětníci ještě žijí a občas vzpomínají.
J35a92r71o45m87í84r 65P35e64t40ř71í41k
Ono je to problematické.
Za totality bývaly uzeniny docela dobré, např. šunkový salám voněl, ovšem problém byl s křupkami v tomto salámu.
Co se týkalo jitrnic a tlačenky, tak ty byly téměř nepoživatelné pro velký výskyt křupek, kostí i kůže se štětinami.
Ohledně pečiva:
Na našem okrese se počátkem šedesátých let postavila pekárna, kde kvalita rohlíků byla tak katastrofální, že se řešila až u tehdejšího prezidenta Novotného. Přitom ředitel té pekárny byl vyučený pekař.
Osobně si pamatuji, jak staré "babky" hlasitě v krámu nadávaly, že takové rohlíky nebyly ani za Hitlera.
Po zásazích z ÚV KSČ! se kvalita pečiva trochu zlepšila, ale s rohlíky, které se pekly starou technologií neměly kvalitou nic společného.
V okolí byli soukromí pekaři, kteří měli pečivo vynikající. Problém ovšem byl toto pečivo sehnat.
Z49d40e30n90ě26k 62M71a43š58e91k
S pečivem pamatuju něco podobného. Ve městě byly asi 3-4 malé pekárny. Housky měly občas prapodivné tvary a chleba byl často popraskaný. Ale výborná chuť, protože byly dopečené.. Navíc housky a rohlíky sypané mákem, solí, kmínem.
Po výstavbě nové, velkokapacitní pekárny šla kvalita hodně dolů.
A dlouho byly k dostání rohlíky a housky bez máku, protože v pekárně si nevěděli s posypem na jugoslávské lince rady.
Ale chleba, který si zaměstnanci pekli sami pro sebe byl vynikající.
K79a56r15e49l 46V75o30v90e12s
Zacatkem sedmdesatych let jsem delal na brigadach v mlekarne v Hradci Kralove. Zarizeni v nerezu, naprosta cistota a jogurty byly jeste jogurty a ne vysledek vedecko-technickeho pokroku.
B61e85d70ř88i46c22h 70T92ě86š10í77n77s28k21ý
no a, moje babička zase v té době nemohla ani vidět mléko v pytlíku a říkala že je to absolutní hnus, jogurt koupíte i dnes stačí číst
J23a53r17o37m59í85r 27Š64i50š49a
shrnul bych to takto....kdo nezažil, jeho příspěvky jsou irelevantní a je z diskuze prakticky vyloučen, kdo zažil ví svoje...snad bych ještě připomněl fronty u nuceného výseku, tak zvaný nucák...máti chodila do fronty už kolem páté a to rozhodně nebyla mezi prvními.
Z84d64e52n80ě77k 44M29a37š25e59k
Ano, a v tomto obchodě se prodávalo i koňské maso. V podstatě jako něco neplnohodnotného. Dnes si můžeme koupit koninu jakožto specialitu např. v Makru za 200,- Kč/kg.
K65a14r79e77l 37V30o35v89e48s
Kde je dnes k videni v reznictvich svickova a kolik stoji ?
B65e84d93ř54i18c77h 43T38ě60š93í16n51s47k24ý
v kterém chcete a stojí kolem 700
K34a47r42e51l 62V84o30v14e85s
Takovy blog bych cekal spise 31.12. Ale odbojar Merhaut musel jit s pravdou ven, tak se nedalo cekat na uvedene datum. Dnes jdou zvirata na porazku s pisni na rtech a v podnicich a obchodech se dnes vubec nekrade ! Za kapitalistickeho rezimu to nikdo nema zapotrebi :-))
M48i37r58o32s64l90a73v 12M71a29c79e57k
a je to venku. Hrůzné poměry v Masně, řízené Ústředním výborem KSČ ukazují, že za komunistů se snad dávalo do uznin i maso. Ano, prošlé, zkažené a plesnivé, ale maso. To je velký rozdíl od součaných postupů, kdy eurouzeniny sjíždějí přímo z výrobních pásů pan Trikatela a nad ohněm se změní v poloplastový škvarek
Z35d69e65n85ě97k 64M64a65š23e66k
Spousta lidí, včetně mě, už učinila převratný poznatek, že dnešní uzeniny nejsou určeny k tepelnému zpracování.
Ale mělo by to být uvedeno na obale!
- Počet článků 3320
- Celková karma 25,81
- Průměrná čtenost 1808x
Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz