Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

Bloger srovnava dobu pred 50 lety. Zajimave. My jsme zase v dejepisu v ucebnici meli fotky nezamestnanych bydlicich pod skalou v Podoli.

Postupy propagandy se nemeni.

1 0
možnosti
JZ

Další příspěvek na FB. Honza Sedláček: No jo, to je zase obhajcu rudeho bordelu. Na vojne jsem delal spravce proviantniho skladu a kuchare. O tom mase z mraziren vim sve. Sediva hmota v lornach plnych ruzove tekutivny... Dokonce jsme z toho museli v lete varit venku v lete na cvicenich. Samozrejme, ze v kuchyni s nami byli reznici kteri vypraveli o tom jaka je v masokombinatech hygiena a take to, ze by tlacenku, taliany a podobne veci nevzali do huby. Co se tam mlelo za svinstva.

1 0
možnosti
PP

Akorát té "populární chemie" bylo o něco méně...

1 0
možnosti
JV

Z okna svého pracoviště jsem viděla, a hlavně slyšela, nahánění prasat v jatkách na porážkovou linku. Bylo to v 70. létech a mohu potvrdit, že jsem si velmi oddechla, když jsem se přestěhovala do jiné kanceláře - mohla jsem si konečně i otevřít okno a nenosit špunty v uších. Dodnes ten hnus vidím, i když ta jatka už jsou dávno zrušená. A to, co autor popisuje, bylo podle zdejších bývalých zaměstnanců běžné i na těchto jatkách, pamětníci ještě žijí a občas vzpomínají.

1 0
možnosti
KV

Jak to delaji dnes ?

0 0
možnosti
Foto

Ono je to problematické.

Za totality bývaly uzeniny docela dobré, např. šunkový salám voněl, ovšem problém byl s křupkami v tomto salámu.

Co se týkalo jitrnic a tlačenky, tak ty byly téměř nepoživatelné pro velký výskyt křupek, kostí i kůže se štětinami.

Ohledně pečiva:

Na našem okrese se počátkem šedesátých let postavila pekárna, kde kvalita rohlíků byla tak katastrofální, že se řešila až u tehdejšího prezidenta Novotného. Přitom ředitel té pekárny byl vyučený pekař.

Osobně si pamatuji, jak staré "babky" hlasitě v krámu nadávaly, že takové rohlíky nebyly ani za Hitlera.

Po zásazích z ÚV KSČ! se kvalita pečiva trochu zlepšila, ale s rohlíky, které se pekly starou technologií neměly kvalitou nic společného.

V okolí byli soukromí pekaři, kteří měli pečivo vynikající. Problém ovšem byl toto pečivo sehnat.

3 0
možnosti
ZM

S pečivem pamatuju něco podobného. Ve městě byly asi 3-4 malé pekárny. Housky měly občas prapodivné tvary a chleba byl často popraskaný. Ale výborná chuť, protože byly dopečené.. Navíc housky a rohlíky sypané mákem, solí, kmínem.

Po výstavbě nové, velkokapacitní pekárny šla kvalita hodně dolů.

A dlouho byly k dostání rohlíky a housky bez máku, protože v pekárně si nevěděli s posypem na jugoslávské lince rady.

Ale chleba, který si zaměstnanci pekli sami pro sebe byl vynikající.

1 0
možnosti
KV

Zacatkem sedmdesatych let jsem delal na brigadach v mlekarne v Hradci Kralove. Zarizeni v nerezu, naprosta cistota a jogurty byly jeste jogurty a ne vysledek vedecko-technickeho pokroku.

0 0
možnosti
BT

no a, moje babička zase v té době nemohla ani vidět mléko v pytlíku a říkala že je to absolutní hnus, jogurt koupíte i dnes stačí číst

1 1
možnosti
Foto

shrnul bych to takto....kdo nezažil, jeho příspěvky jsou irelevantní a je z diskuze prakticky vyloučen;-), kdo zažil ví svoje...snad bych ještě připomněl fronty u nuceného výseku, tak zvaný nucák...máti chodila do fronty už kolem páté a to rozhodně nebyla mezi prvními.:-)

2 0
možnosti
ZM

Ano, a v tomto obchodě se prodávalo i koňské maso. V podstatě jako něco neplnohodnotného. Dnes si můžeme koupit koninu jakožto specialitu např. v Makru za 200,- Kč/kg.

0 0
možnosti
KV

Kde je dnes k videni v reznictvich svickova a kolik stoji ?

0 0
možnosti
BT

v kterém chcete a stojí kolem 700

0 1
možnosti
KV

Takovy blog bych cekal spise 31.12. Ale odbojar Merhaut musel jit s pravdou ven, tak se nedalo cekat na uvedene datum. Dnes jdou zvirata na porazku s pisni na rtech a v podnicich a obchodech se dnes vubec nekrade ! Za kapitalistickeho rezimu to nikdo nema zapotrebi :-))

6 0
možnosti
Foto

a je to venku. Hrůzné poměry v Masně, řízené Ústředním výborem KSČ ukazují, že za komunistů se snad dávalo do uznin i maso. Ano, prošlé, zkažené a plesnivé, ale maso. To je velký rozdíl od součaných postupů, kdy eurouzeniny sjíždějí přímo z výrobních pásů pan Trikatela a nad ohněm se změní v poloplastový škvarek !!

5 0
možnosti
ZM

Spousta lidí, včetně mě, už učinila převratný poznatek, že dnešní uzeniny nejsou určeny k tepelnému zpracování.

Ale mělo by to být uvedeno na obale!

1 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,81
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz