Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VT

Pamatuju jeste dzíny za 45 bonů.A jak ríkáte,fronty byly dlouhé....

1 0
možnosti

Honzo,

hodnota 1 TK (tuzexové koruny) byla cca 2,20 Kčs. Za to jste je směnil za valuty. Že nebyly k mání a někteří naši schopní spoluobčané si z toho za socialismu udělali byznys, tak to je o tom, že jste 1 tzv. bon kupoval za pětikorunu nebo dráž. Nemusel jste; kdybyste to nedělal, vexláci by prostě nebyli. Pokud jste kalhoty značky, jíž uvádíte, kupoval za 130 TK, je mi vás líto, protože tzv. "Štrausky" (Levis - tedy firma, která s jeans přišla - a byly to ve Spojených státech oblečky pro kriminálníky) se v Tuzexu v Praze na Mládežnické prodávaly za 110 TK. Tedy oficiálně za 220 Kčs. V sedmdesátých letech jste si tady koupil kalhoty zn. SUPER RIFLE, se zipy na kapsách, za 40 TK. Mimochodem, mám je dodnes, jen jako kraťasy.

No a teď mne sežerte...

2 0
možnosti
PJ

Nemusí. On nepsal kolik to stálo ofiko ale za kolik to koupil on.

A cena riflí, které zrovna byly na pultě, se časem měnila. V 79. 95,-; v r. 82, přišel jsem z vojny, 110,- ; okolo 83. už 130,-.

A Brno nebyla Praha, ani zásobováním ani platy!

2 0
možnosti
Foto

Připoměl jste mi taky jeden zážitek. Jak jsem dostal svoje první džíny. Byly vyrobený v Československu (myslím že na Slovensku), nešli ohnout pomalu ani přes koleno, měli šíleně vyblitou modrozelenou barvu a o střihu se nedalo ani mluvit. Nechtěl jsem je nosit a tak jsem je nááááhodou polil kyselinou aby se rozpadly. Naćež jsem dostal pár facek a jeli jsme koupit vysněné originál Wrangler do Tuzexu v Teplicích. Já byl tak šťastnej.

0 0
možnosti
LB

Na nákup džín mám pěknou vzpomínku z 80. let. To se rozkřiklo, že originál džíny budou na Zemi živitelce, takže celý kraj se vydal do Českých Budějovic. Textil se prodával v sokolovně, kde se fronta začala šikovat už krátce po půlnoci, těsně před otevřením se před dveřmi sokolovny tlačil dav, který by vydal na slušný prvomájový průvod. Když se konečně otevřely dveře, dav prolétl sokolovnou jako smršť a na jejím konci smetl prodejní pult a za ním stojící prodavačky doslova přibil ke zdi. A stejně měli prd...

2 0
možnosti
Foto

V Tuzexech je měli pořád, ale výběr značek byl omezený, člověk nikdy nevěděl, na jakou právě narazí, jestli tedy má smysl stoupnout si do fronty nebo ne.

1 0
možnosti

R^

A to ještě můžeme být rádi, že jsme žili v Československu. Prodavačky nevrlé, ale džíny byly. V Rusku, pardon v Sovětském svazu, jste zaplatil v obchodě za nějaké boty a před obchodem si je zkoušel a vyměňoval s ostatními podle velikosti své nohy.

Sovětský svaz náš vzor a nikdy jinak!

:-)

5 1
možnosti
PP

A v těch džínách bych pochopitelně rozdíl v šití a materiálu, tedy bylo na první pohlede vidět, kdo má džíny z Tuzexu a kdo je dnešními slovy "socka".

Jinak doručuji začít džíny zkoušet rovnou od větších čísel a ne s vírou, že když jsem se do toho čísla vešel minule, že se do něj vejdu i po roce. :-)

2 0
možnosti
JK

Za komunismu byly rifle zase kvalitnější.

1 5
možnosti
JL

Pokud minite ty co koupite u Vietnamcu, cinske padelky tak ano, za komousu byly kvalitnejsi. Pokud jde o zname firmy Levi Strauss Ca, nebo Lee a GWG, tak vubec nevite o cem pisete.

10 0
možnosti
PK

Bohužel komunisti se na rozdíl od Tita a částečně i Kádára dívali na všechno strašně ideologicky. Slyšel jsem Novotného osobně na setkání se studenty, že n i k d y nedovolíme dovoz Coca Coly a Brouka VW jako symboly amerického a západoněmeckého imperialismu. A džíny do toho spadaly také. Teprve hodně dlouho potom se začala jakási džínovina dělat licenčně v Jitce Otín (Jindřichův Hradec).

5 0
možnosti
FL

Dovážely se i polské džínové kalhoty a bundy, značky Elpo. Říkalo se: Každý pražský blbeček, nosí elpo obleček

3 0
možnosti

Nejde jen o džíny. Pamětníci si jistě vzpomínají, jak si drápali tváře žiletkami značky "Vítěz", než přišly do obchodu licenční Silver gilette, které sice stály pětkrát více, než ty "Vítězky", ale člověk se s nimi (a bezbolestně) oholil dvacekrát, zatímco tu "Vítězku mohl po prvním (velmi mučivém) výkonu hodit do koše.:-)

2 0
možnosti

A co DIU Jevíčko? Ty byly celkem obstojné kvality.

1 0
možnosti
Foto

Měl jsem známou v budějickým Prioru a ta mi vypravovala, že v oddělení textilu dostaly svetry ze Západu. Prodavačky tipovaly za jak dlouho je prodají. Jeden stál 1200 Kč a to byla tenkrát suma rovnající se mzdě za půlku měsíce. Zmizely za 15 minut.

0 0
možnosti
LF

L87u59k64a66s 86F57i48k62r

6. 10. 2019 0:56

Tri svetry se prodaly rychle ...

Ale vy, jako komousky kadr, jste mel prednost, ze?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3322
  • Celková karma 25,58
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz