Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Rus se neptá, ten si bere...Rv

7 0
možnosti
LU

Pred agresorom, či ten agresor bol Sovietsky zväz, Nemecko, alebo Japonsko, sa v tej dobe bil o svoje územie takmer každý národ, výnimku tvoria Česi.:-/

1 2
možnosti
JH

Vaše osobní komplexy vám nezávidím. Ale máte-li psaní těchto inteligentností předepsáno od vašeho lékaře, tak to snad pomůže ke zlepšení stavu.

2 0
možnosti
Foto

. Dne 26 listopadu 1939 vypukla válka mezi Finskem a SSSR .Finsko v této válce ztratilo 25 000 vojáků a 61 letadel a SSSR v této válce ztratil 200 000 vojáků, 700 letadel a 1 600 tanků. Bylo to velmi draze zaplacení vítězství. Tato válka a následná čistka v armádě SSSR vedla Hitlera k domněnce, že operace Barbarossa musí uspět.

V letech 1941 až 1945 válka dál pokračovala a Finsko dobylo zpět ztracená území, ale v roce 1944 se situace pro Finsko opět nevyvíjela dobře. Přesto Finská armáda dokázala dne 25. 06. 1944 v oblasti Tali-Ihantala zastavit třikrát silnějšího a lépe vyzbrojeného nepřítele zastavit. Byla to největší a nejkrvavější bitva v historii severských zemí. Finská padesátitisícová armáda dokázala zastavit početně třikrát silnějšího a mnohem lépe vyzbrojeného nepřítele a způsobila mu těžké ztráty. Ztráta 22 000 mužů a asi 500 tanků, ukázala, že Finsko není tak slabé, jak se předpokládalo. Rudá armáda došla k závěru, že není schopná slabší armádu Finska porazit a s plnit zadané cíle, proto Stalin uzavřel s Finskem příměří, které vstoupilo v platnost 5. 9. 1944 a ukončení válečného stavu došlo přijetím Pařížského míru v roce 1947. Finská armáda ztratila v Pokračovací válce asi 60 000 mužů, ztráty Rudé armády se odhadují na 250 000 vojáků.

11 0
možnosti
JH

Štěstím pro Finsko bylo, že SSSR měl v roce 1944 i jiné, podstatně silnější nepřátele a coby svůj prioritní cíl určitě viděl proniknout co nejdál na západ, než ztrácet čas zdlouhavým dobýváním neprostupné finské divočiny, na což mohl vyčlenit jen malou část své armády.

Ale samozřejmě , Finové bojovali odhodlaně, jak proti Sovětům, tak i později proti Němcům.

3 0
možnosti
JH

Vcelku souhlas až na poslední odstavec.

Finsko mělo oproti nám mezinárodní podporu, velmoci mu slibovaly pomoc a zásah proti SSSR, nekonala se žádná konference a la Mnichov, kde by Finsku bylo vyhrožováno, že bude označeno za viníka války.

Finsko také nemělo čtvrtinu obyvatel na straně agresora, zato disponovalo skoro neprostupnou divočinou s minimem komunikací, kde je početní převaha v lidech a tancích za zimních mrazů dost eliminována.

Nakonec ale stejně podlehlo, úplné okupaci zabránil zřejmě jenom Staůinův strach, že se do války proti němu ještě stihnou zaplést západní velmoci. Což v našem případě nehrozilo, bohužel.

4 0
možnosti
PN

P63e48t60r 70N81e52d41v88ě75d

1. 12. 2019 21:52

Můžou být finové i vzorem v tom, že když si prožili nemravný útok rusáků, takticky uzavřeli mír po poradě s tlustým milovníkem uniforem? A jednoho léta se bez skrupulí přidat k nacistům? Nejen pro své předtím ztracené území , ale i mnohem dál. Pro splnění ideje o Velkém Finsku? Proč jenom to původně finské území nakonec zůstalo rusákům?

1 9
možnosti
Foto

1/ Hitler v souladu s paktem Ribbentreop-Molotov blokoval dodávky ze západních zemí, jejichž cílem bylo pomoci Finsku. Finsko tak mělo ještě více ztíženou obranu. Malý třímilionový národ neuvěřitelně hrdinně vzdoroval molochu, který měl tehdy cca 170 milionů obyvatel

2/ Sovětský svaz byl za svoji agresi vyloučen už 14. prosince 1939 ze společenství národů. A byla to trvalá hrozba ze strany SSSR, jejíž vinou se Finsko na čas dalo do holportu s nacistickým Německem. Tak jistě, možná nemuselo, ale odvážíte se je za to soudit? Co byste dělal na místě Finů? Nechal byste se sežrat Stalinem a podstoupit riziko zániku národní existence???

...

http://www.moderni-dejiny.cz/clanek/zimni-sovetsko-finska-valka/

...

7 1
možnosti
JK

Karma. Je moc dobré, připomenout si ,,osvobozující" války Ruska.

10 0
možnosti
Foto

Ale o to v případě Finska vůbec nešlo. V Leningradě vznikla dělnicko rolnická vláda Finska.

1 6
možnosti
Foto

J.V.Stalin v této válce zvítězil a dosáhl svého. Hranice dodnes zůstaly takové, jaké J.V.Stalin vybojoval. To jste zapomněl ve svém článku sdělit.

3 8
možnosti
RJ

R80a93d26e86k 36J24a46r59o84š

1. 12. 2019 20:49

Ano, ale nikdy se Finsko nestalo další sovětskou socialistickou republikou, jak si to Stalin a jeho kamarila plánovali...

11 0
možnosti
Foto

Je třeba stále a pořád opakovat, že SSSR byl agresivní imperialistický stát s agresí vůči svým sousedům. Je třeba stále opakovat, že SSSR začalo II. světovou válku o 17. dní později než Hitler.

Jak je vidět i z této diskuse, indoktrinace "socialistickou dějepravou" způsobila absolutní zmatek ve vnímání dějin. SSSR byl agresor na stejné úrovni jako Německo. Jen díky útoku Hitlera na SSSR se situace změnila. Pokud by tak neučinil, byla by Evropa pod vlivem dvou států a útlaku všech porobených národů a bylo jedno, jestli to bylo Rusko nebo Německo.

Karma Jene

14 4
možnosti
JH

II světová se dá začít jenom jednou, v tomto případě 1.9.1939. Sovětská agrese následovala v době, kdy už ve válce bylo cca deset států.

5 1
možnosti
Foto

Ta nenavist z toho clanku strika na mile daleko. Spatny, spatny, spatny...

3 12
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,66
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz