Horní Planá je pro turisty přitažlivá i na jaře

Šumavské město ležící na břehu Lipenské přehrady má co nabídnout v každém ročním období. Koupat se ještě nedá, lyžovat už ne, ale přesto stojí za to se vypravit do Horní Plané i v jarních měsících.

Ta nabízí ve svém okolí velké množství cyklostezek a cyklotras. Na kolech se dá vyrazit do míst bývalého vojenského prostoru Boletice, které již armády opustila, s téměř neporušenou přírodou. Také se dají projet cyklostezky podél lipenské přehrady, které jsou nenáročné s mírným převýšením.

Místo je rovněž ideálním východiskem pro pěší výlety do krásné šumavské přírody. Doporučuji vyjet ráno vlakem směrem na Nové Údolí, vystoupit na nedaleké zastávce Ovesná a odtud vyrazit na čtrnáctikilometrovou Medvědí stezku po žluté značce do Černého Kříže a odtud vlakem zpátky do Horní Plané. Trasa je to nenáročná, snadno zvládnutelná, a na cestě stojí na Jeleních Vrších památník, který připomíná, že v těchto místech byl v roce 1856 uloven poslední šumavský medvěd. Další zajímavými cíli pro pěší turistiku v okolí jsou například Plešné jezero nebo Schwarzenberský plavební kanál. Ze sousední Černé v Pošumaví se dá dojít po modře značené turistické značce krásnou cestou až do Českého Krumlova.

Český Krumlov

Ve městě samém doporučuji nevynechat rodný dům významného německy píšícího autora o Šumavě Adalberta Stiftera, který je sice do poloviny dubna zavřený, ale je možnost si individuálně domluvit prohlídku v českokrumlovském regionálním muzeu, které jej spravuje. Dům číslo 21 pochází ze 17. století a rod Stifterů zde žil zhruba od jeho poloviny. Adalbert Stifter se v něm narodil 23. října 1805 novomanželům Johannovi a Magdaleně. Rodina se v dalších letech rozrostla o další čtyři děti.

Návštěvník tady uvidí dokumenty a fotografie vztahující se k historii domu a především unikátní autentické památky vztahující se přímo ke Stifterovi. Ze zajímavých exponátů zaujmou například - olejomalba Horní Plané, kterou namaloval sám Stifter v roce 1823, ukázky rukopisů jeho knih, jeho psací stůl, čestný kord dvorního rady, cylindr s cestovním pouzdrem, spisovatelův jinošský portrét, kamenný epitaf jeho matky, olejomalba od malíře Josefa Vyleťala Dětství a mládí Adalberta Stiftera, obraz rodného domu od malíře Wilhelma Fischera z roku 1923 a řada dalších.

Okolím Horní Plané pak vede asi 4 kilometry dlouhá Stifterova stezka, která nabízí krásné výhledy na šumavské kopce, a za pěkného počasí i na vrcholy Alp. Lidé se také z informačních panelů dozvědí mnoho zajímavostí. Nenáročná pohodlná trasa začíná přímo u Stifterova domku.

Výhodou Horní Plané je i blízkost další zajímavých atraktivních návštěvnických míst, vhledem ke své poloze je ideálním nástupním místem pro jednodenní výlet autem, vlakem či autobusem do perly jižních Čech - Českého Krumlova. Oproti němu však nabízí levnější, ale kvalitativně srovnatelné ubytování a také větší klid. To je alternativní možnost i pro ty, kteří si nechtějí toto úžasné místo nechat ujít, ale večer už touží po klidu a nelákají je ulice plné turistů.

 

  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 4.3.2019 10:58 | karma článku: 13,30 | přečteno: 293x