Hamburgerové impérium zrodil syn českých rodičů

Film Zakladatel všem vřele doporučuji. Michael Keaton je jako Ray Kroc - tvůrce úkazu  McDonald's, vynikající. Jeho zásluhou je tato značka světovým fenoménem, která bez jediného výstřelu dobyla i Rusko.

Bylo mu už dvaapadesát let, když si Ray Kroc, syn Aloise (později Luise) Kroce z Plzeňska uvědomil, že má nyní šanci zásadně změnit svůj život. Nebyl chudý, do té doby patřil k americké střední vrstvě, byl úspěšným obchodním zástupcem, který prodával mixéry, a dařilo se mu celkem dobře. V roce 1954 narazil na rychlé občerstvení bratří Mc Donaldových v kalifornském San Bernardinu a pochopil, že tento systém má velký potenciál rozvoje. Nebýt jeho, tak tento symbol zůstal jen v několika málo místech na západě USA.

Ray Kroc později od obou bratří tuto značku odkoupil a má velkou zásluhu na tom, že se  McDonald's stal světovým hitem. Byl tvrdý, a mimo jiné prohlásil, že kdyby se jeho konkurent topil, tak mu začne šlapat na hlavu. Na druhé straně na sobě hodně pracoval a v době, kdy měl na starosti svoji franšízu, tak klidně vzal koště a šel zametat její okolí. On byl tvrdý, ale i k sobě a také dokázal naslouchat svým spolupracovníkům a uměl ocenit jejich dobré nápady.

V současné době má McDonald's na celém světě asi 35 tisíc provozoven a ročně vydělává zhruba 4 miliardy dolarů. A tento celosvětový fenomén má počátek v synovi českých rodičů. Můžeme směle říci, že tím, čím byl Ford ve výrobě aut, tím se stal Kroc v rychlém občerstvení. Je rovněž důkazem toho, že kdo se snaží, je pilný, houževnatý a odhodlaný, tomu se splní jeho americký sen. Amerika nabízí pracovitým lidem skvělé šance. Ale nyní vzhůru do kina na zajímavý film.

Tyto hamburgery pronikly nakonec i do východní Evropy. V Rusku byl první McDonald's otevřen v Moskvě 31. ledna 1990. Stály před ním několikakilometrové fronty a na hamburger se čekalo i sedm hodin. Jeden válečný veterán to se slzami v očích výstižně zhodnotil v knize Doba z druhé ruky od Světlany Alexijevičové: „Ruská národní hrdost kapitulovala před kusem karbanátku.“

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 14.2.2017 17:17 | karma článku: 14,72 | přečteno: 657x