Gazprom je nesolidní dodavatel plynu, pryč od něj

Bublina splaskla, ruská strana dluží Česku až miliardy korun. Po dlouhé době jsem si pustil Otázky Václava Moravce na ČT1, nějak ty politiky už moc nemusím, ale tentokrát mne výběr hostů, odborníků na energetiku, zaujal.

A nelitoval jsem. Debatovali předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Zazněly zajímavé názory na současnou energetickou krizi.

Opravdovou „bombu“ však vypustil Daniel Beneš, který uvedl, že ruská státní společnost Gazprom způsobila ČEZu škodu za stovky milionů až miliardy korun a to tím, že už jí několik měsíců nedodává nasmlouvané množství plynu. Ta informace o neplnění platných dohod ze strany Gazpromu není nová, pronikla na veřejnost už před časem, ale novinkou je zveřejněná ohromující výše škody. To je jasným důkazem toho, že tato ruská firma je nespolehlivým partnerem. Logicky tak na Moravcovu otázku, jestli tedy ČEZ hodlá do budoucna uzavřít novou smlouvu s Gapromem o větších dodávkách zemního plynu, se Beneš jenom usmál a odpověděl, „vy byste uzavřeli novou smlouvu s někým, kdo neplní tu stávající?“ ČEZ tedy logicky o nové smlouvě s Gazpromem neuvažuje v žádném případě. Samozřejmě, každý, kdo je při smyslech, nic takového neudělá.

Uvedu příklad, budete mít s někým smlouvu třeba na servis vytápěcího kotle. Dotyčný někdy na opravu přijde, někdy ne, a vy budete mít doma zimu. A pak onen nespolehlivec řekne, navrhuji Vám novou smlouvu o kromě kotle se budu starat i o údržbu ústředního topení. Tak s takovým člověkem rázně vyběhnete.

Pořádně na vidle si naběhlo okamurovské SPD, které trvale přesvědčuje vládu, že má v předklonu jako otrok naklusat do Kremlu a škemrat o ruský plyn. Jak se ukázalo, bylo by to velkou chybou. Také není pravdou, že Maďarsko odebírá z Ruska levný plyn. Podle všeho za něj platí normální tržní ceny, což také v pořadu zaznělo. Pan Beneš i paní Drábová shodně řekli, že tvrzení o údajně pětkrát levnějším plynu v Maďarsku je lež.

Navíc problémy s Gazpomem nezačaly až letos v únoru po ruské agresi na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim, kdy ruská společnost schválně snižovala dodávky plynu a přestala plnit zásobníky.

ČEZ proto s Gazpromem povede mezinárodní arbitráž, pravděpodobně s nejistým výsledkem. Obávám se totiž, že ruská strana jí nebude ochotna tolerovat, ale naše největší energetická společnost musí udělat všechno proto, aby dostala dlužné peníze.

Proto snahy o větší dodávky plynu z Ruska by akorát poškozovaly Českou republiku. Kdo by i o ně přes nezpochybnitelná zveřejněná fakta dále usiloval, musí být buď vlastizrádce a kolaborant nebo zcela zaslepený člověk.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 24.10.2022 11:37 | karma článku: 28,85 | přečteno: 742x