Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nejhorší zločin byla kolonizace a následné vyvraždění 60% až 90% původního obyvatelstva ve jménu Boha, Kanárské ostrovy a Hispanola 100%.

1 0
možnosti

M15a98r61e52k 34Š95n92o44b52r

30. 6. 2014 14:13

Já myslím, že Váš pohled je strašně moc zjednodušený. Píšete, že Španělé zakázali indiánům lidské oběti. Španělé s indiány zacházeli tak krutě, že jich mnoho pomřelo. Katoličtí kněží spálili mnoho dokumentů psaných obrázkovým písmem, že dnes víme o historii Aztéků či Inků velmi málo.

Kolik Afričanů bylo kolonizátory odchyceno a posláno do Ameriky za otroctvím, kolik z nich cestu nepřežilo.

K dekolonizaci v podstatě došlo i ve válce o nezávislost USA. A těžko bychom mohli tehdejší americké osadníky mohli podezřívat z náklonnosti k levicovým idejím.

Kolonizace, jakkoliv byla asi logická a očekávatelná, tak přinesla vedle věcí dobrých i věci špatné. A stejně tak logická i očekávatelná byla i následná dekolonizace.

1 0
možnosti

Měl jsem zato, že např. Indie se od Britů dostala sama svým bojem za nezávislost. Dnes se kolonizuje moderně od Kosova po Ukrajinu. Podpoří se jakoby boj za dobrou věc, potom se poskytnou ozbrojenci, potřebných 100 mrtvých, zbraně a výsledek? V Kosovu je největší základna USA v Evropě. Na východě Ukrajiny se chlapi nechají pobit než sledovat ty zvěrstva z Kyjeva (kolik upálili v tom domě Ukrajinců?). Přitom jde o stejnou firmu SHELL co se kvůli ní válčí všude v Africe i Asii.

0 0
možnosti

Největší pokrytci jsou ale Rusové, kteří dosud dekolonizaci neprovedli. Rusové od 16. stoleté dobývali území za Uralem a později na Kavkaze násilím a v podstatě tyto území byly ruské kolonie. Při ruském dobývání Kavkazu v 19. století zahynulo na 8 milionů Kavkazanů, to je víc než Indiánů v Americe..

1 1
možnosti

Pokud tedy Rusové dekolonizaci neprovedli, byl to tedy kladný počin z Vašeho pohledu.

1 0
možnosti

Ti "zlí" Britové zakázali Indům například jejich krásné lidové zvyky, jako upalování vdov a zabíjení narozených děvčat. Chápu, to muselo být strašné. Nebo Španělé zarazili v Indiánům v jižní Americe lidské oběti. Také hrůza.

0 0
možnosti

Problém nebol v dokolonizácii samotnej, ale v spôsobe, ako umelo vytvorili odchádzajúci kolonizátori hranice štátov. S odstupom času sa nedá chápať inak ako zámerné plánovanie problémov.

Veľká väčšina súčasných problémov vyplýva práve z nerešpektovania prirodzených hraníc, ktoré sa vyvíjali stáročia či tisícročia. Ďalším nezmyslom našej kultúry je predstava, že spoločnosť musí byť všade na svete organizovaná tak ako na Západe. Ale to je samozrejme nezmysel. V mnohých štátoch je najdôležitejší kmeň, z ktorého ten ktorý človek pochádza. Štát a jeho administratíva takýmto ľuďom môže byť ukradnutá - nemá u nich žiadny rešpekt. Stačí si spomenúť na Afganistan.

0 0
možnosti

Hezký den.

Dekonolizace byl jen důsledkem logickým kolonizace. Vývoj lidských společností má svá pravidla ( i když někdy nelogické). Když se podíváte i do těch nejvzdálenějších historických událostí, vždy jde o dobytí nějakého území, týt z jeho přírodních a lidských základů a jeho pozdějšího dobytí zpět. Myslím si, že v těch dobách ještě komunisté nebyli. Pane Zieglere, je až s podivem, jak jste ideologicky zaslepen a jste schopen vše zideologovat. Tak bych byl zvědavý, jak by jste popsal ideologicky třeba ...třeba Putinův výměšek tekutého skupenství.

2 0
možnosti

Jestli si dobře pamatuji, tak Masaryk v jedné ze svých knih navrhoval dekolonizaci provedenou postupně s dočasnou správou Společnosti národů. Asi by šlo o menší zlo, než propad do chaosu, který nastal.

Ovšem úplně nejlepší by bylo, kdyby nikdy neproběhla žádná kolonizace. Tak by tyto národy měli prostor pro vlastní vývoj.

Pro současnost bychom si měli vzít jiné poučení - nesnažit se zvenčí demokratizovat tamní autoritářské systémy, po pádu autoritářských, avšak stabilních systémů zdá se nepřichází liberální demokracie, ale opět pouze chaos. Ono, Evropa na tom nebyla zas tak úplně odlišně, existovaly dvě cesty vývoje k liberální demokracii, zjednodušeně evoluční (britská, postupné omezování moci panovníka) a revoluční (zejména francouzská, výsledkem bylo mimo jiné Napoleonovo řádění).

2 0
možnosti

po ukonceni I.sv. valky prisel s timto napadem americky prezident Wilson, na zasedani Kongresu 8.ledna 1918. Ve svem ctrnactibodovem planu, v bode 5/  Vyřešení koloniální otázky." Koloniální otázky a problémy se měly řešit nestranně s přihlédnutím k názoru domorodého obyvatelstva." Nasledne bylo zakotveno v Charte OSN 15. prosince 1952 a byla odvozena od Atlanticke charty z roku 1941, tykajici se deokolonizace, ktera v podstate zacinala v USA jiz v 18. stol. Predpokladam, ze nechcete tvrdit, ze by komunisti ovladali OSN, ale kdo vi...:-)

0 1
možnosti

J43o49s44e73f 47N38o85v46a24k

27. 6. 2014 19:01

R^ mimochodem autore, "dekolonisace" znamenala pro drtivou vetsinu "dekolonisovanych" narodiu jen vymenu bileho pana, misto anglicanu, francouzu apod. prisli rusove, to byla cela "dekolonisace".

0 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,66
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz